Internațional

Giorgia Meloni: Italia are alocate 200 de miliarde de euro prin PNRR și a obținut până acum 86 de miliarde

Italia a aprobat joi un decret prin care biroul prim-ministrului Giorgia Meloni își înăsprește controlul asupra planului de redresare post-COVID (PNRR), în contextul în care Roma încearcă să valorifice pe deplin cele aproximativ 200 de miliarde de euro din fondurile UE, scrie Reuters.

Până în prezent, Roma a obținut aproape 86 de miliarde de euro din banii Uniunii Europene care i se cuvin până în 2026, dar se străduiește din ce în ce mai mult să îndeplinească așa-numitele „obiective și repere” convenite cu autoritățile UE pentru a debloca fondurile.

„Nu vrem să se piardă niciun euro”, a declarat ministrul de externe și vicepremierul Antonio Tajani într-o conferință de presă după o reuniune a cabinetului.

Guvernul este în întârziere în ceea ce privește utilizarea efectivă a fondurilor. Programul său inițial de investiții prevedea cheltuieli în valoare de peste 40 de miliarde de euro până în 2022, dar această estimare a fost revizuită în scădere în trei rânduri și stabilită la mai puțin de 20 de miliarde de euro în decembrie.

Meloni va înființa o unitate dedicată în cadrul biroului său, responsabilă cu punerea în aplicare a planului de redresare. Noul organism va înlocui o entitate separată înființată de predecesorul lui Meloni, Mario Draghi, care altfel ar fi rămas în vigoare până în 2026, chiar și după schimbarea guvernului.

Mișcarea semnalează obiectivul lui Meloni de a aduce procesul de luare a deciziilor pentru plan în mâinile principalilor săi consilieri, au declarat oficiali guvernamentali.

Conform unui proiect văzut de Reuters, decretul permite guvernului să înlăture managerii publici care sunt în urmă cu activitatea și întărește puterile Romei de a depăși opoziția autorităților locale împotriva proiectelor finanțate de UE.

În condițiile în care aproximativ 60 de miliarde de euro au fost bugetate în planul Italiei de a face economia mai ecologică, schema simplifică și accelerează procedurile de autorizare pentru construirea de centrale de energie regenerabilă.

Roma lucrează, de asemenea, la renegocierea cu Comisia Europeană a unor aspecte ale planului de redresare al Italiei, cerând Bruxelles-ului să ia în considerare impactul prețurilor costisitoare ale materiilor prime asupra lucrărilor publice, au declarat oficialii.

Cu toate acestea, ministrul afacerilor europene, Raffaele Fitto, a declarat reporterilor că guvernul nu intenționează să ceară prelungirea termenului limită dincolo de 2026.

Discuțiile în curs de desfășurare fac parte din procedurile de selectare a proiectelor eligibile pentru așa-numitul plan REPowerEU, care va funcționa în paralel cu planul de redresare, pentru a pune capăt dependenței UE de combustibilii fosili din Rusia și pentru a aborda criza climatică.

Banii proveniți de la UE ar putea fi dedicați construirii unei legături pentru a aduce hidrogenul care ar fi produs în nordul Africii în nordul Europei, au declarat sursele.

Cimpoi Adrian

Cimpoi Adrian este absolvent al Universității din București. După o perioadă în care a fost redactor și reporter pentru un post de televiziune, a decis să-și continuie drumul în presa scrisă.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Back to top button