Internațional

Germania și Austria ar urma să îi plătească gazele lui Putin în ruble

Donald Tusk, președintele PPE, cel mai numeros grup din Parlamentul European, spune că Germania și Austria vor să plătească gazul rusesc în ruble, așa cum a cerut Vladimir Putin.

„Am auzit că nu doar Ungaria, ci și Austria și Germania sunt gata să plătească pentru gazul rusesc în ruble. Mai sunt în zona euro sau în zona rublă?”, se întreabă Tusk, fost premier al Poloniei și fost președinte al Consiliului European.

I’ve heard that not only Hungary but also Austria and Germany are ready to pay for the Russian gas in rubles. Are they still in eurozone or in rublezone?— Donald Tusk (@donaldtuskEPP) April 27, 2022

Reacția vine după ce, potrivit unei surse din cadrul companiei Gazprom PJSC, patru cumpărători europeni de gaz au plătit deja în ruble pentru gazele naturale din Rusia, iar zece companii au deschis conturi la Gazprombank, tot pentru a putea să plătească în ruble.

Rușii au închis deja robinetul de gaze pentru Polonia și Bulgaria, care au refuzat să facă astfel de plăți.

Ungaria anunțase de la bun început că va plăti în ruble, dacă este nevoie, pentru gazul din Rusia, deși per ansamblu Uniunea Europeană nu este de acord cu această practică, care îi ajută pe ruși să evite sancțiunile financiare impuse în urma invaziei în Ucraina.

Cimpoi Adrian

Cimpoi Adrian este absolvent al Universității din București. După o perioadă în care a fost redactor și reporter pentru un post de televiziune, a decis să-și continuie drumul în presa scrisă.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Back to top button