Internațional

Germania, mesaj către Serbia: trebuie să alegeți între UE și Rusia

Serbia trebuie să decidă dacă vrea să adere la Uniunea Europeană sau să intre într-un parteneriat cu Rusia, a transmis marți Germania către Belgrad, cu două zile înainte ca șase țări din Balcanii de Vest să discute la Berlin despre o cooperare mai strânsă, relatează Reuters.

„Necesitatea unei decizii se impune având în vedere evoluțiile geopolitice”, a declarat un reprezentant al guvernului german, referindu-se la războiul Rusiei din Ucraina.

Serbia, care a fost bombardată de NATO în urmă cu două decenii, dar care acum încearcă să adere la Uniunea Europeană, s-a luptat mult timp să echilibreze legăturile istoric apropiate cu Rusia cu aspirațiile de integrare economică și politică cu Occidentul.

Un acord între Serbia și Rusia privind o cooperare consolidată a fost întâmpinat cu surpriză și dezamăgire și nu s-a potrivit bine cu așteptările conform cărora candidații la aderarea la UE ar trebui să adopte și sancțiunile UE împotriva Rusiei, a declarat reprezentantul.

Serbia, țară candidată la aderare din 2012, a decis în septembrie să organizeze consultări regulate de politică externă cu Rusia cu privire la activitățile bilaterale și multilaterale. Măsura a stârnit critici dure din partea UE.

S-a avut impresia că președintele sârb Aleksandar Vucic era foarte conștient de poziția sa pendulantă, a declarat reprezentantul guvernului german.

Dacă a decis să își conducă țara în direcția Uniunii Europene, a avut sprijinul guvernului german.

„În cazul în care va decide să meargă în direcția opusă, acest lucru va avea consecințe în sens invers”.

Cimpoi Adrian

Cimpoi Adrian este absolvent al Universității din București. După o perioadă în care a fost redactor și reporter pentru un post de televiziune, a decis să-și continuie drumul în presa scrisă.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Back to top button