Politică

George Simion: Legea porcului, groparii porcului românesc

Știți despre Legea porcului? De parcă ravagiile făcute de Pesta Porcină Africană în România nu ar fi fost suficiente (mai multe, aici: https://magnanews.ro/2023/01/exclusiv-porcul-romanesc-omorat-nu-de-pesta-porcina-ci-de-incompetenta-specialistilor-din-ansvsa/), România doborând record după record în materie de import carne şi produse din carne de porc, se pregăteşte o lovitură de ciocan creşterii porcului în gospodăria ţărănească.

Doar că, la o analiză mai atentă, nu porcul este ţinta în Legea porcului, el este doar un mijloc folosit pentru a distruge tot ce înseamnă tradiţie şi sustenabilitate în gospodăriile oamenilor. Aplicând la punct şi virgulă direcția progresistă venită de la Bruxelles, de a desființa gospodăriile populației, pentru că libertatea oamenilor stă şi în capacitatea de a-şi asigura sursele de hrană, „specialiştii” Autorităţii Naţionale Sanitare Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor au găsit şi soluţia pentru a face imposibilă creşterea porcului în gospodăriile populaţiei.

Soluţie, evident, livrată de la Bruxelles, încă din anul 2016, prin Regulamentul (UE) 2016/429, cunoscut şi drept „Legea privind sănătatea animală”.

Într-un alineat aparent inofesiv, se introduce termenul de operator, astfel: „„operator” înseamnă orice persoană fizică sau juridică ce are în responsabilitatea sa animale sau produse, inclusiv pentru o perioadă limitată, dar cu excluderea deţinătorilor de animale de companie și a medicilor veterinari;”, alături de cel de unitate: „unitate” înseamnă orice incintă, structură sau, în cazul agriculturii în aer liber, orice mediu sau loc în care sunt deţinute animale sau material germinativ”.

Altfel spus, nu contează că ai doi porci în curte pentru consum propriu sau dacă eşti un complex zootehnic cu zeci de mii de porci, ţi se aplică aproape aceleaşi reguli.

O chestiune extrem de perfidă, pentru că a creat contextul perfect pentru a nu mai diferenţia între cele două şi pentru a putea impune reguli severe indiferent de potenţial şi scop.

Având în vedere faptul că României i s-a pus în vedere în ultimii 3 ani în repetate rânduri că finanţarea Europeană pentru despăgubirile acordate pentru porcii ucişi din cauza PPA vor fi sistate, Comisia Europeană efectuând o serie de audituri în urma cărora au scris negru pe alb faptul că ceea ce fac serviciile veterinare din România este joc de glezne (de inserat documente din postarea de pe Facebook), nu s-a mai putut scoate cămaşa în clasicul stil de a ne face că muncim, astfel că ANSVSA a elaborat ceea ce a denumit Legea Porcului.

În cele ce urmează vom vedea cum nu numai că Legea Porcului nu este pentru a ajuta porcii şi oamenii care îi cresc, dar şi cum, dacă este votată de Parlament şi promulgată de Preşedinte în forma actuală, reprezintă sfârşitul creşterii animalelor în gospodării, dar şi un precedent extrem de periculos la libertăţile individuale ale oamenilor.

Concret, ce prevede această ”Legea Porcului”?

Din capul locului se remarcă faptul că „specialiştii” din cadrul Autorităţii Naţionale Sanitare Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor habar nu au, şi se pare că nici nu sunt atât de interesaţi de modul în care se transmite Pesta Porcină Africană, din moment în textul Legii se prevede interdicţia ca proprietarii de animale din gospodării „să nu intre în adăpostul de porcine, timp de 48 ore, dacă participă la activități de vânătoare”. Or, literatura de specialitate ne zice cu totul altceva, anume că virusul rezistă zile, poate chiar săptămâni, în funcţie de condiţiile meteorologice, pe haine şi încălţăminte. Aşadar, în economia bolii, aceste 48 de ore de restricţie, în lipsa unor măsuri complementare, pe care, evident, nu le-au prevăzut în această Hotărâre de Guvern, sunt vax albina.

O altă găselniţă, evident pentru a mai pune o barieră în calea creşterii porcului românesc în gospodărie şi pentru ca anumiţi băieţi deştepţi să mai facă un ban, s-a inventat un aşa-zis certificat de sănătate obligatoriu în cazul în care vrei să creşti porc în curtea ta. Pentru că nu mai ai de unde cumpăra porc decât de la operatorii comerciali – ferme de porci, pentru că s-a interzis prin această Hotărâre de Guvern reproducerea în gospodărie aşa cum a fost practicată de mii de ani. Practic, acest certificat de sănătate „garantează” că porcii pe care îi cumperi din acea fermă sunt sănătoşi, de parcă o hârtie în plus ar contribui la sănătatea şi bunăstarea porcilor din fermă. Evident, acest certificat de sănătate va fi plătit tot de ţăranul care îşi va cumpăra porc, din moment ce intră în costurile de producţie ale fermei.

Nu demult am trăit vremurile în care fosta Miliţie intra peste tine în curte pentru a-ţi inventaria bogăţiile, evident în scopul binelui tău.

Pentru cei care nu au uitat acele vremuri, iată ce au prevăzut „specialiştii” ANSVSA în cadrul acestei Hotărâri de Guvern:

  1. „Ministerul Afacerilor Interne introduce în actele normative proprii privind organizarea şi funcţionarea acestuia prevederi prin care să asigure controlul în vederea respectării de către deținătorii de porcine a prevederilor prezentei hotărâri şi va acorda sprijin personalului sanitar-veterinar şi pentru siguranţa alimentelor pentru aplicarea tuturor măsurilor restrictive dispuse conform legislației în vigoare”
  2. Agenţia Naţională de Administrare Fiscală asigură valorificarea bunurilor confiscate în cadrul măsurilor de control și eradicare a pestei porcine africane.
  3. Consiliile locale şi primăriile asigură cu personal propriu scoaterea și manipularea cadavrelor din adăpost, săparea și astuparea gropilor, pun la dispoziție utilaje și sprijină cu personal activitățile referitoare la scoaterea, manipularea cadavrelor din adăpost până la încărcare în mijloace de transport autorizate, în vederea transportului la unitatile de neutralizare autorizate sanitar veterinar şi asigură dezinfecţia în exploataţiile nonprofesionale prin servicii specializate şi/sau contracte cu firme specializate”

În traducere liberă, iată ce înseamnă cele de mai sus:

Ministerul Afacerilor Interne urmează să îşi acorde singur posiblităţile de a intra, „motivat”, în curtea ţăranului pentru a investiga dacă nu se distruge economia naţională prin vreun porc ţinut sau transportat ilegal. Dacă au găsit ceva ce li se pare ilegal, vor chema medicii veterinari care, până acum, nu aveau dreptul legal de a intra în curtea omului fără aprobarea acestuia, vor decide confiscarea animalelor şi, eventual, a echipamentelor şi furajelor cu care erau crescute, şi vor supraveghea transportul acestora în nişte locaţii special amenajate.

De facto, medicii veterinari devin nişte anexe ale MAI. De acolo, Fiscul se va ocupa să recupereze „prejudiciul”.

Dacă ai avut ghinionul să îţi moară vreun porc de Pestă Porcină Africană, ei bine, intervin şi primăriile, pe lângă MAI şi veterinarii, prin firmele proprii sau „de casă”. Volens, nolens, îţi intră în curte, îţi iau porcii morţi, orice echipamente cu care ai lucrat, toate furajele şi îţi dezinfectează tot, eventual şi animalele vii rămase în gospodărie. Evident, totul pe costul ţăranului evazionist, care a îndrăznit să crescă un porc fără respectarea, la sânge, a legislaţiei.

Cum nicio nenorocire nu vine singură, există şi sancţiuni pentru abaterea de la aceste norme, unele, parcă, puse în Hotărârea de Guvern pentru a descuraja pe oricine mai vrea să crească porc în gospodărie. Astfel, cât timp în România va fi Pestă Porcină Africană, şi ceva îmi spune că se va avea grijă să existe foarte mulţi ani de acum încolo, se aplică următoarele sancţiuni:

  • creşterea porcinelor în aer liber, adică în sistem deschis, amendă între 1500 – 3000 de lei; porc, porc, dar neapărat închis într-un spaţiu mic şi aglomerat, nu mai e voie să ai un porc care vede lumina zilei;
  • ai greşit, şi ai vreun porc neînregistrat, cu crotalii pierdute din varii motive, pentru care nu ai declarat că pare bolnav sau chiar nu ţi-ai dat seama, pe care l-ai cumpărat fără să verifici temeinic toate documentele sau pe care nu ai reuşit să îl înregistrezi ca fiind al tău în termenul legal, amendă între 1500 – 3000 de lei;
  • dacă ai coteţul porcului fix lângă cel al vecinului, dacă nu îţi schimbi încălţămintea şi îmbrăcămintea şi nu te speli pe mâini de fiecare dată când intri şi ieşi la porci, dacă nu amenajezi un dezinfector pentru încălțăminte, atât la intrarea, cât și la ieșirea din adăpost şi, mai ales, dacă foloseşti echipamentele, ustensilele utilizate la îngrijirea porcinelor din exploatație şi în alte activităţi, amendă între 600 şi 800 de lei; practic, te va costa 8 milioane să foloseşti aceeaşi greblă atât la găini, cât şi la porci;
  • Dacă nu ai notificat medicul veterinar responsabil în termenul legal de orice semn de boală, orice porc tăiat sau mort, dacă ai peste 15 porci în gospodărie, dacă deţii masculi de reproducţie sau dacă nu ai notificat medicul veterinar că ai scroafe de reproducţie, „premiul” este o amendă de la 2.000 lei la 3.000;
  • Dacă ai luat un porc de la vecin, sau ai nevoie să îl muţi temporar la acesta, fără să respecţi toată procedura legală, amendă între 2000 şi 4000 de lei;
  • Dacă ai tăiat vreun porc mort suspect sau bolnav de Pestă Porcină Africană, şi nu îl predai autorităţilor, amendă între 2000 şi 4000 de lei;
  • Dacă transporţi unul sau mai mulţi porci fără toate documentele impuse de autorităţi, amendă între 2000 şi 4000 de lei; bonusul este reprezentat de confiscarea mijlocului de transport auto;
  • Daca nu eşti de accord cu ce au hotărât autorităţile şi nu respecţi la sânge toate restricţiile sanitar-veterinare impuse de acestea, care, printre altele, au presupus uciderea unor animale perfect sănătoase, pe lângă ce amenzi sunt prevăzute mai sus, primeşti încă un bonus de 4000 – 8000 de lei;

Pe lângă toate cele de mai sus, trebuie adăugate costurile imputate ţăranului de către stat pentru faptul că statul devine proprietarul de facto al animalelor, dar pe cheltuiala ţăranului, cu: preluatul animalelor vii sau moarte din gospodării, transportul, cazarea, hrănirea şi eliminarea cadavrelor.

Practic, pentru un amărât de porc crescut cu greu de ţăran, porc care reprezintă, de foarte multe ori, singura carne pe care o poate pune pe masă de sărbători, orice greşeală îl va costa câteva zeci de mii de lei.

În cadrul Notei de Fundamentare, se observă clar faptul că această Hotărâre de Guvern este dedicată exclusiv fermierilor şi în defavoarea ţăranilor care cresc porcul românesc în gospodărie, din moment ce nu se suflă o vorbă despre impactul acestor măsuri asupra sistemului tradiţional de creştere din gospodării, ci doar despre cum va fi ajutată industria. Prin urmare, se confirmă slugărinicia clasei politice în faţa direcţiilor impuse de birocraţii care conduc discreţionar Uniunea Europeană, anume de a elimina creşterea animalelor în gospodării şi de a lovi în agricultura de subzistenţă.

Mai mult, Hotărârea de Guvern scrie negru pe alb că se „impune controlul reproducției și respectării interdicției de comercializare în exploatațiile nonprofesionale şi că se limitează numărul de porcine deținute într-o exploatație nonprofesională la maxim 15 capete”.

Poate cel mai grav lucru din această Hotărâre de Guvern este faptul că se recunoaşte că ani de zile lucrurile au fost făcute ilegal, din moment ce impactul preconizat este că „se creează premisele împiedicării răspândirii bolii respectând condițiile de neutralizare a porcinelor domestice eliminate în urma confirmarii pestei porcine africane, a cadavrelor de mistreți, precum și a mistreților vânați depistați pozitiv în urma examenului de laborator, a masei gastro-intestinale rezultate în urma eviscerării mistreților vânați, într-o unitate autorizată pentru neutralizare SNCU. Iar, în cazuri excepționale, neutralizarea poate fi efectuată prin îngropare, cu aprobarea în centrul local de combatere a bolilor și cu avizul instituților competente.”

Altfel spus, cine ar trebui să audă, să înţeleagă şi să acţioneze în consecinţă a primit o recunoaştere că ani de zile legislaţia naţională şi europeană au fost încălcate cu bună ştiinţă, cu un impact devastator asupra economiei naţionale şi a perspectivei creşterii porcului românesc în gospodării.

Cum disperarea este mare de a se vota această monstruozitate de lege pe repede înainte, a fost scos la înaintare vicepreşedintele ANSVSA, dr. Dănuţ Păle. Ce îl recomandă pe domnul Păle să informeze populaţia şi să o convingă că această legel este benefică? Ei bine, domnul Păle este cunoscut pentru faptul că a fost deputat PSD, că a ocupat zece funcţii în acelaşi timp, că a implementat o adevărată caracatiţă prin care controlează Direcţia Sanitară Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor Buzău şi, recent, pentru faptul că, din poziţia de vicepreşedinte ANSVSA, refuză să îşi publice CV-ul.

La o primă impresie am putea zice că la aşa comunicator, această lege se doreşte a fi îngropată din start. Doar că realitatea este că nu există altă persoană care să fi acceptat să îşi asocieze numele cu această lege.

Într-un interviu în care a prezentat Legea Porcului, domnul Păle, pe lângă a-i ridica osanale colegului său pesedist, vicepreşedintele ANSVSA, dr. Ioan Oleleu, care, în contextul rotativei de guvernare, se pregăteşte să devină chiar Preşedintele ANSVSA, a spus câteva prostii, şi deloc mici.

Domnul Păle prosteşte populaţia în sensul că spune că ANSVSA recomandă „ca la adăpostul de animale să aibă o tăviţă în care să pună apă cu o substanţă dezinfectantă, iar încălţămintea pe care o utilizează să fie doar acolo.” Doar că minte cu neruşinare, pentru că nu este o recomandare, ci, dacă nu este respectată, este o contravenţie, adică vei fi amendat  cu 600-800 de lei pentru aşa ceva.

Cam scumpă o recomandare din asta, domnule Păle!

Dar cine este domnul Oleleu, cel care se pregăteşte pentru a prelua funcţia de Preşedinte ANSVSA şi caruia domnul Păle îi face reclamă?

Pentru a nu face notă discordantă cu colegul de partid, Păle, nici cv-ul domniei sale nu este disponibil pe site-ul ANSVSA. Ioan Oleleu este fost consilier județean, vicepreședinte al Consiliului Județean Cluj în perioada 2012-2016 (USL) și fost secretar executiv al PSD Cluj. Ioan Oleleu este fost director  şi Director adjunct al DSVSA Cluj, considerat un apropiat al Grupului de la Cluj. Domnul Vicepreşedinte Oleleu este cunoscut şi pentru sănătatea precară, fiind bolnav mai mult de 12 luni, fiind în permanență în concediu medical pe timpul guvernării liberale, dar şi pentru însănătoşirea fulgerătoare de care a dat dovadă în momentul în care a fost numit în funcţia de vicepreşedinte ANSVSA.

Cimpoi Adrian

Cimpoi Adrian este absolvent al Universității din București. După o perioadă în care a fost redactor și reporter pentru un post de televiziune, a decis să-și continuie drumul în presa scrisă.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Back to top button