Economie

General german: Prudenţă în privinţa contraofensivei Ucrainei, insuficientă pentru ca Rusia să se retragă de pe front

Generalul Eberhard Zorn, lider al Bundeswehr (forțele armate germane), îndeamnă la prudenţă în subiectul contraofensivei ucrainene, insuficiente în opinia sa facă ”Rusia să se retragă pe un front larg”, relatează AFP.

Forţe ucrainene desfăşoară, în prezent, ”contra-atacuri care permit recucerirea unor locuri sau anumitor părţi ale frontului, însă fără să facă Rusia să se retragă pe un front larg”, declară săptămânalului Focus acest gradat de rang înalt.

RETICENŢĂ

El consideră însă că Kievul acţionează ”în mod inteligent (…) şi desfăşoară operţaiuni în mod suveran şi foarte mobil”.

”Acum nici două săptămâni aş fi spus că întregul Donbas va fi pe mâna ruşilor în şase luni. Azi spun că nu vor reuşi”, declară generalul Zorn.

Inspectorul Bundeswehrului (armata germană) justifică, de asemenea, reticenţele Berlinului de a furniza armamerntul greu solicitat de Ucraina.

Lista echipamentului livrat de Germania este ”considerabilă, atât în privinţa calităţii, cât şi cantităţii”, subliniază el.

Însă Germania nu trebuie, în opinia sa, să-şi golească prea mult stocurile..

”Tot ceea ce dăm, avem nevoie în schimb”, subliniază el.

PUTIN AR PUTEA DESCHIDE UN NOU FRONT

Împotriva lui Vladimir Putin, care înţelege doar limba ”puterii”, şi ”în vederea unei disuasiuni eficiente, avem nevoie de forţe” în Germania, subliniază generalul.

Asta cu atât mai mult, cu cât liderul de la Kremlin ar putea, în opinia inspectorului Bundeswehrului, să deschidă un nou front.

”Kaliningradul, Marea Baltică, frontiera finalndeză, Georgia, (Republica) Moldova, sunt multe posibilităţi. Putin ar avea capacităţile” să deschidă un nou front, avertizează el.

”Chiar dacă aproximativ 60% dintre Forţele sale terestre sunt angajate în război, în Ucraina, Forţele terestre şi mai ales Marina şi Forţele aeriene ruseşti dispun încă de capacităţi neangajate” în război, subliniază generalul Eberhard Zorn.

Cancelarul german Olaf Scholz este supus în ultimele zile unor presiuni ale Kievului, dar şi ale partenerilor din cadrul coaliţiei guvernamentale, să livreze Ucrainei tancuri de tip Leopard-2, însă fără succes în acest stadiu.

Cimpoi Adrian

Cimpoi Adrian este absolvent al Universității din București. După o perioadă în care a fost redactor și reporter pentru un post de televiziune, a decis să-și continuie drumul în presa scrisă.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Back to top button