Social

Gata cu importurile de legume! Fermierii din Olt promit război

Sătui până peste cap de invazia de legume de import, fermierii olteni se pregătesc de război și încep să ia măsuri pentru a-și face loc pe piață.

Asociația Tinerilor Fermieri a discutat în acest sens cu președintele Consiliului Județean Olt, Marius Oprescu, care le-a promis susținere, scrie euroolteniainfo.com.

Astfel, producătorii olteni vor începe bătălia cu produsele alimentare de import prin organizarea de piețe volante, la sfârșit de săptămână. Prima va fi deschisă pe 11 septembrie la Slatina. Următoarele piețe volante vor fi la Balș, Corabia și Caracal, după care va fi organizată și Ziua Recoltei, arată Florin Ciobanu, președintele Asociației Tinerilor Fermieri.

„Asociația noastră numără peste 500 de membri, adică fermieri care au accesat fonduri europene pentru a-și dezvolta producția. Nu sunt doar legumicultori, ci și apicultori sau crescători de animale. Trebuie să facem ceva pentru ei. avem producție, avem produse, dar nu avem preț. Este foarte greu să te lupți cu tomatele care vin cu 1 leu din Turcia. Dacă nu se complică situația cu pandemia, vom avea în octombrie și Ziua Recoltei. Vrem să promovăm produsele românești, să începem un război – cu ghilimele – cu produsele de import. Noi nu putem vinde lanțurilor mari de magazine tomate cu 1 leu. Pentru că depozitele lor sunt în anumite județe și tot procesul este costisitor. Adică pe lângă costul de producție, ai cost de sortare, de ambalare și de transport. Nu ai cum să vinzi cu 1 leu. Dar trebuie luat în calcul și alt aspect – gustul. Nu se compară legumele aduse de-afară cu ale noastre”, a explicat Florin Ciobanu.

Reprezentanții Asociației Tinerilor Fermieri mizează pe faptul că în cadrul acestor piețe volante va avea loc o interacțiune directă între producători și cumpărători, care va avea efecte pe termen lung în bătălia împotriva produselor alimentare de import.

„Oamenii trebuie să îi sprijine pe producătorii locali. Să prefere produsele lor în locul celor din hipermarket-uri. Și atunci, când piața cere, vine și oferta. Vom avea o discuție pe 10 septembrie la Consiliul Județean Olt, vom merge mai mulți producători. Pentru că, iată, la Timiș s-a găsit soluția de a se construi un depozit de legume astfel încât hipermarketurile să se aprovizioneze cu marfă locală. De ce nu și aici? Am convingerea că se poate, mai ales că președintele Consiliului Județean ne susține”, a mai spus Ciobanu.

Cimpoi Adrian

Cimpoi Adrian este absolvent al Universității din București. După o perioadă în care a fost redactor și reporter pentru un post de televiziune, a decis să-și continuie drumul în presa scrisă.
Back to top button