JUSTIȚIE

Galerie foto: Luxul în care urma să trăiască nepoata ex-șefului SRI Ioana Timofte cu banii furați de la români

Autorul acestui material va prezenta în exclusivitate fotografii din imobilul nepoatei fostului șef SRI Radu Timofte, Ioana, imobil „călcat„ de anchetatorii DIICOT în cadrul mega-dosarului de crimă organizată în care funcționara este cercetată pentru constituirea unui GIO (grupare infracțională organizată – n.r.) ce avea drept singur scop delapidarea masivă a CNCIR.

Concret, femeia, rezultă din interceptările elocvente din dosar, își dorea o viață luxuriantă dar pentru că salariul de bugetar nu a permis aceasta ar fi cristalizat folosind subalternii instituției această grupare care să se ocupe cu delapidarea companiei de stat.

Mai precis banii publici bugetați anual instituției plecau pe cale oficială pe baza unor contracte, dar contractele erau fictive, ele nu erau onorate deloc sau erau onorate parțial, iar bani publici reveneau pe cardurile personale ale acesteia, așa cum am prezentat în materiale anterioare.

O viață de lux … pe spatele statului…

Interceptările din dosar au relevat opulența care o caracteriza pe fosta șefă de la „cazane„ și nevoia intimă a acesteia de a trăi pe picior mare. Aceasta primea „cadouri„ scumpe de la angajații care delapidau conștient în numele său.

Un ceas Rolex, eșarfe de mii de lei și alte asemenea erau cadourile cu care era „îmbunată„ Ioana Timofte, acestea pe lângă zecile de mii de lei ce îi erau livrate lunar de către subalternii „de casă„ după ce se făcea „prada„ la beneficiarii privați ai contractelor CNCIR.

content-image

Salon VIP pe banii statului – Candelabre de lux și parchet masiv

Ca orice bugetar care se respectă femeia își dorea o casă încăpătoare, cu salon generos, pentru viitorii oaspeți din mediile personale și profesionale.

Zeci de mii de lei și euro ar fi dat aceasta pe mobilă selectă precum și pe obiecte de iluminat sau de decor. În fotografie se poate observa un candelabru masiv oval, precum si o canapea set satinată neinstalată încă.

content-image

În această poză se poate observa dimensiunea salonului de oaspeți, cameră componentă a imobilului de aproape 300 metri pătrați în care femeia ar fi investit masiv banii delapidați de la CNCIR.

content-image

După cum se poate observa salonul urma să fie iluminat de un masiv candelabru dreptunghiular, cotat ca preț la zeci de mii de lei.

Gresie-porțelan și mobilă de bucătărie de 100.000 de euro

După cum autorul a prezentat în materialele anterioare, angajații femeii erau îngrijorați de pretențiile acesteia, respectiv, de delapidarea rapidă a 100.000 de euro pentru plata mobilierului de bucătărie.

Acestora le-a reușit „performanța, iar în pozele ce urmează se pot observa părți nemontate ale mobilierului ajuns la locuința de lux a fostei directoare CNCIR.

Totodată se poate observa gresia porțelan și cada, care la rândul lor au costat zeci sau peste o sută de mii de lei.

content-image
content-image

content-image

Patul de lux al unui funcționar la stat

Lux major și în viitorul dormitor al fostei șefe CNCIR. Camera urma să fie preparată cu un pat matrimonial uriaș, din material satinat, din aceeași gamă cu setul de canapea din salon.

content-image

content-image

Pentru un ambient plăcut pentru sine și oaspeți femeia a dictat și montarea unui șemineu interior în colț, model deosebit, cu o valoare de piață de aproape 1000 de euro doar focarul.

content-image

După ce a „agonisit„ cedează totul la ANABI

Surse judiciare informează autorul acestui material că femeia ar ajuta ancheta procurorilor DIICOT, după ce a înțeles că nu are nicio cale de scăpare, astfel că un prim pas a fost acela de a semna o declarație că dorește să pună la dispoziția ANABI în cadrul dosarului penal, bunurile dobândite din banii delapidați.

Mai precis, ANABI ar fi înregistrat și o premieră în acest caz, fiind primul de la intrarea în vigoare a noului cadrul legal adoptat de Parlamentul României în anul 2022, când Agenţia Națională de Administrare a Bunurilor Indisponibilizate (ANABI), din dispoziția procurorilor Direcției de Investigare a Infracțiunilor de Criminalitate Organizată și Terorism – Structura Centrală, a fost sesizată cu valorificarea anticipată a trei bunuri imobile.

Este vorba despre apartament compus din 4 (patru) camere de locuit şi dependinţe, în suprafaţă construită de 260,69 mp, cel prezentat exclusiv în fotografiile de mai sus,  loc de parcare, subsol, în suprafaţă construită la sol de 19.10 mp, loc de parcare, subsol, în suprafaţă construită la sol de 18.30 mp.

Toate cele trei bunuri imobile sunt localizate în Bulevardul Ion Ionescu de la Brad, sector 1, București.

În același dosar, procurorii DIICOT au dispus și valorificarea unui ceas de lux marca ROLEX, precum și valorificarea a 12 bunuri mobile – trei tablouri originale, produse electronice și electrocasnice noi, de asemenea prezrentate în cuprinsul acestui material.

Din culisele dosarului

Mega-dosarul de crimă organizată instrumentat de DIICOT în cazul nepoatei fostului șef SRI, Ioana Timofte, șefă a CNCIR, scoate la iveală o situație greu de digerat. Femeia dorea să își mobileze unul dintre imobilele de lux deținute cu mobilier de 100.000 de euro, iar pentru asta o sumă de subalterni s-au ocupat de „rezolvarea„ „capriciului„ femeii.

Astfel, în dosarul transmis judecătorilor pentru luarea unor măsuri preventive se arată că în ceea ce privește modul de stabilire a produselor ce urmau a fi achiziționate în mod fictiv, precum și persoanele juridice de la care urmau a fi efectuate aceste achiziții, a rezultat faptul că membrii grupului infracțional – funcționari din cadrul CNCIR SA, respectiv Ivan Vasilica și Ștefan Bogdan Ciprian cu acordul directoarei – Timofte Ioana se preocupau în vederea identificării produselor ce puteau fi achiziționate.

Astfel, aceștia stabileau cantitățile, tipul și prețurile produselor ce urmau a fi solicitate prin platforma SEAP, identificau persoana juridică de la care trebuia să se facă achiziția fictivă și transmiteau reprezentantului acesteia cantitățile, tipul și prețurile produselor pentru ca aceasta să introducă oferta în SEAP, efectuau achiziția prin acceptarea ofertei astfel cum fusese transmisă, efectuau plata contravalorii produselor achiziționate (în mod fictiv), membrii grupului infracțional situați pe palierul inferior (administratorii de fapt/ de drept ai persoanelor juridice ofertante) retrăgeau sumele de bani astfel încasate la ATM-uri sau la ghișeele unităților bancare, parte din sumele de bani intrau în posesia funcționarilor din cadrul CNCIR SA – acestea fiind preluate de numita Ivan Vasilica.

„Totodată, în perioada februarie – mai 2023 achizițiile fictive se realizau în scopul însușirii de bani din patrimoniul CNCIR SA de către Timofte Ioana (director general) pentru mobilarea și utilarea unui imobil (apartament), pentru mobilier fiindu-i necesară suma de aproximativ 100.000 de euro”, potrivit dosarului aflat la instanță.

Jaf cu…lichid de parbriz, becuri și lavabilă…

Cei doi subalterni ai Ioanei Timofte au discutat cu privire la efectuarea unor achiziții de vopsea, capace automate pentru toaletă, folie igienică, seturi pentru zugrăvit, lichid de parbriz și prelungitoare de la firma  MET TUB MODULAR S.R.L, aceasta fiind una dintre achizițiile generatoare de sume de bani ce ajungeau în conturile Ioanei Timofte.

„IVAN VASILICA: Acum hai să vedem ce facem săptămâna viitoare că nu… (neinteligibil). Nu știu, deci pe curățenie și pe papetărie n-am ce lua. Iau pe parte de prelungitoare din astea, electrice… o să mai iau și niște… asta cum îi zice… (neinteligibil)… covoraș de intrare…

ȘTEFAN BOGDAN CIPRIAN: Nu, că ajung…

IVAN VASILICA: (N.P.- Râde).

ȘTEFAN BOGDAN CIPRIAN: Ajung bine… Unii au gheare din alea…

IVAN VASILICA: Mai iau din aia de (neinteligibil).

ȘTEFAN BOGDAN CIPRIAN: Da. Ai un pămătuf din ăla…

Ștefan Bogdan Ciprian folosind telefonul fix din birou, apelează o persoană căreia îi comunică următoarele: „Ce faci, iubita?… Ăăă… șefa este cu cineva? Nu? Ba da. Două s-a făcut? Pfai… Ăăă… Tre’ să… Păi vin acum la ea. Pa!”. Hai că mă duc la ea să vorbesc și după aia vin la tine!

IVAN VASILICA: (neinteligibil-vocile se suprapun).

ȘTEFAN BOGDAN CIPRIAN: Vin și ne uităm împreună!

IVAN VASILICA: Da. Gândește-te ce mai faci tu prin țară pe construcții!

ȘTEFAN BOGDAN CIPRIAN: Nu… lavabilă poți să iei să le dai…. lavabilă.

IVAN VASILICA: Asta zic. Păi vezi…

ȘTEFAN BOGDAN CIPRIAN: Că fac și eu igienizare.

IVAN VASILICA: Lavabilă.

ȘTEFAN BOGDAN CIPRIAN: Au doi oameni, lavabil, trafalet.

IVAN VASILICA: Trafalet.

ȘTEFAN BOGDAN CIPRIAN: Trafalet, ca să le dai ce trebuie și amorsă. Și aia e că… care mai de care își dă și el cu lavabilă.

IVAN VASILICA: Iau niște din astea mai scumpe.

ȘTEFAN BOGDAN CIPRIAN: Cea mai scumpă este 600 de lei găleata.

IVAN VASILICA: (neinteligibil)

ȘTEFAN BOGDAN CIPRIAN: Oskar… e Oskar nu știu cum.

IVAN VASILICA: Nu știu, frate… de 200 am luat. Dar acum să iau de șase, de cinci (neinteligibil).

ȘTEFAN BOGDAN CIPRIAN: Păi nu e… eu când am făcut… când naibii am făcut… la mine la apartament, n u anul trecut, încă un an, am cumpărat de 400 lei găleata. Acum e 650 lei aceeași găleată.

IVAN VASILICA: Aaa! Păi aia e…

ȘTEFAN BOGDAN CIPRIAN: Aia e, da.

IVAN VASILICA: (neinteligibil)

ȘTEFAN BOGDAN CIPRIAN: Aia e, atât e acum. Uită-te la Dedeman că are preț la Dedeman!

IVAN VASILICA: La Dedeman, da…

ȘTEFAN BOGDAN CIPRIAN: Oskar teflon nu știu cum..

IVAN VASILICA: Antimucegai… să iau și din astea antimucegai.

ȘTEFAN BOGDAN CIPRIAN: Da, pentru subsoluri se dă.

IVAN VASILICA: Ce să zic să ia?

ȘTEFAN BOGDAN CIPRIAN: Este, este d-aia anti… specială, nu știu cum. Aia care e de băi… de băi și de bucătărie, dar caută!

IVAN VASILICA: Lavabilă de băi?

ȘTEFAN BOGDAN CIPRIAN: Da, e lavabilă specială.

IVAN VASILICA: Lavabilă băi…

ȘTEFAN BOGDAN CIPRIAN: Da, da.

IVAN VASILICA: (neinteligibil).

ȘTEFAN BOGDAN CIPRIAN: (neinteligibil).

IVAN VASILICA: Pe unde mai sunt subsoluri?

ȘTEFAN BOGDAN CIPRIAN: Păi Craiova are, Constanța are. Bine, Constanța nu poți să spui că o să îi refac sălile.

IVAN VASILICA: Ca să știu și cantitatea că mă trezesc…

ȘTEFAN BOGDAN CIPRIAN: Lasă că vorbim!

IVAN VASILICA: Hai! Bine, te aștept!

……..

IVAN VASILICA: Deci, ce zice șefa?

ȘTEFAN BOGDAN CIPRIAN: Dă și mie PAAP-ul! Hai să ne uităm! Să îl iau și eu bulină cu bulină un pic.

IVAN VASILICA: Ia-l pe ăsta! Eu zic că ăsta e. Ia să vedem! Accesorii, dar… am aici la PAAP-uri de nu mai știu…

ȘTEFAN BOGDAN CIPRIAN: Accesorii de birou, aici o să trebuiască să suplimentăm.

IVAN VASILICA: Da. Nu te băga pe birotică, papetărie și curățenie! Pe materiale de construcții…

ȘTEFAN BOGDAN CIPRIAN: Curățat computer.

IVAN VASILICA: Da, și asta e bună. Cât am?

ȘTEFAN BOGDAN CIPRIAN: 58.000.

IVAN VASILICA: (neinteligibil).

ȘTEFAN BOGDAN CIPRIAN: Ce aia?

IVAN VASILICA: Am mai luat…

ȘTEFAN BOGDAN CIPRIAN: Câte?

IVAN VASILICA: Nu mai știu câte.

ȘTEFAN BOGDAN CIPRIAN: Că, dacă nu avem mult, luăm ca să dăm. Nu facem 5 drumuri!

IVAN VASILICA: Eu știu că tu nu faci 5 drumuri, dar măcar să vină marfa și să nu am ce să-i dau.

ȘTEFAN BOGDAN CIPRIAN: Pentru table de scris nu ai luat nimic, accesorii pentru table de scris – flipcharturi, 4 7 9.

IVAN VASILICA: Am mai luat și din alea.

ȘTEFAN BOGDAN CIPRIAN: Nu ai luat, e pe 0!

IVAN VASILICA: (neinteligibil).

ȘTEFAN BOGDAN CIPRIAN: 0 achiziții! 47 900, 47 901.

IVAN VASILICA: Mhm. Hai pune-le… (neinteligibil) Deci acum (neinteligibil)… așa: lavabilă.

ȘTEFAN BOGDAN CIPRIAN: Mhm.

IVAN VASILICA: Am luat… iau niște seturi pentru zugrăvit: trafaleți, set.

ȘTEFAN BOGDAN CIPRIAN: (N.P. – Aprobă din cap)… Șpaclu, trafalet, ce conțin.

IVAN VASILICA: Da, găleată, pensulă mai mică, pensulă mai mare.

ȘTEFAN BOGDAN CIPRIAN: Perfect!

IVAN VASILICA: Lalala… seturi din astea așa. Am luat la 51 de lei că asta e prețul.

ȘTEFAN BOGDAN CIPRIAN: Aia e, da.

IVAN VASILICA: Ăăă… vopsea lavabilă, capace automate pentru toaletă. Vreau să iau, să mai schimb. Mai dau și folie, mai dau și capace.

ȘTEFAN BOGDAN CIPRIAN: Bun Și după aia le dăm și consumabile pentru…

IVAN VASILICA: Da, și consumabile și tot. Uite aici capace să iau și eu câteva cu folie de unică folosință.

ȘTEFAN BOGDAN CIPRIAN: Păi cam câteva, ce înseamnă câteva?

IVAN VASILICA: Păi câteva: vreo 40, 50.

ȘTEFAN BOGDAN CIPRIAN: Păi… vreo 30 zic.

IVAN VASILICA: 30… nu dăm și noi la toată țara?

ȘTEFAN BOGDAN CIPRIAN: Păi da, dar toți au 2 toalete așa?

IVAN VASILICA: Aaa! N-au, ă?

ȘTEFAN BOGDAN CIPRIAN: Nu știu…

IVAN VASILICA: Eu dacă nu am fost…

ȘTEFAN BOGDAN CIPRIAN: Păi nici eu nu am fost peste tot.

IVAN VASILICA: Nu știu…

………

IVAN VASILICA: Am luat 30 de bucăți. Aoleu! Am scris 3, pardon! Mă scuzați! 30, așa… Bine că (neinteligibil) le mai verific o dată că… mai verific eu, dar până nu le au și ei la (neinteligibil)… nu se poate! 1 5 9 0 0, deci cam când…

ȘTEFAN BOGDAN CIPRIAN: Ăștia, hârtia o iei, nu? La papetărie, nu?

IVAN VASILICA: Dă-le la papetărie că… (neinteligibil)

ȘTEFAN BOGDAN CIPRIAN: Da?

IVAN VASILICA: Luăm prelungitoare… 3 0 2…

…….

ȘTEFAN BOGDAN CIPRIAN: Articole de birou, folii transparente, nu știu ce… 81.000.

IVAN VASILICA: Să vedem unele folii transparente dacă le iau.

ȘTEFAN BOGDAN CIPRIAN: Articole textile de uz casnic.

IVAN VASILICA: Gata! (neinteligibil)

ȘTEFAN BOGDAN CIPRIAN: N-ai luat niciunul, e zero! Nu ai cumpărat de niciun leu!

IVAN VASILICA: Cumpăr acum articole din astea de uz casnic. Cumpăr lavete! (neinteligibil).

ȘTEFAN BOGDAN CIPRIAN: Păi da, dar ceva care nu intră pe lavete că ai poziție de lavete. Vezi ce s-ar încadra aici.

IVAN VASILICA: Nu știu, da…

ȘTEFAN BOGDAN CIPRIAN: Și nu ai consumat! Zero lei ai consumat de aici!

IVAN VASILICA: Fac un referat pe materiale de construcții. (neinteligibil).

ȘTEFAN BOGDAN CIPRIAN: Ok, ca să știi că de aia le-am luat.

IVAN VASILICA: Tu fă punctele acolo că mă organizez eu!

ȘTEFAN BOGDAN CIPRIAN: Dar să te uiți și la sumele cheltuite că sunt zero!

IVAN VASILICA: Mhm.

ȘTEFAN BOGDAN CIPRIAN: Uite: asta e pe zero, asta-i pe zero cheltuit.

IVAN VASILICA: Mda. Uite că la aia nu m-am uitat. Mă uitam decât la…

ȘTEFAN BOGDAN CIPRIAN: Becuri, 31.000, nu am cumpărat niciun bec!

IVAN VASILICA: Mai spre toamnă! Am luat la veceuri de m-am spart!

ȘTEFAN BOGDAN CIPRIAN: Păi da, dar au schimbat ăștia, a picat curentul de atâtea ori. S-a ars!

IVAN VASILICA: (N.P. – Face un semn de negație din deget).

ȘTEFAN BOGDAN CIPRIAN: Se ard că pică curentul!

IVAN VASILICA: Le vine și lor rândul!

ȘTEFAN BOGDAN CIPRIAN: Mai avem pe unul care dă cu praștia pe aici… (N.P. – Râde).

IVAN VASILICA: Taci din gură că le vin rândul și la astea, vezi de treabă! Vreau să iau lichid de spălat parbriz.

ȘTEFAN BOGDAN CIPRIAN: Da.

IVAN VASILICA: Am 59.000, le las… 29.000. Păi nu?

ȘTEFAN BOGDAN CIPRIAN: Mai ai și pe catalog prezentare.

IVAN VASILICA: Mai am, dar mai am stoc.

ȘTEFAN BOGDAN CIPRIAN: (neinteligibil)

IVAN VASILICA: Da.

ȘTEFAN BOGDAN CIPRIAN: La Mircea că (neinteligibil) putem să îi dăm cataloage la greu lui. Clipboard…

IVAN VASILICA: Da, și pe ăla o să îl iau, dar lasă-l… Papetăria (neinteligibil) altădată… (neinteligibil)… le ia la garaj de un milion de ori.

ȘTEFAN BOGDAN CIPRIAN: Nu luăm ca să dăm în țară?

IVAN VASILICA: Ăăă…

ȘTEFAN BOGDAN CIPRIAN: (neinteligibil)… Tu știi.

IVAN VASILICA: Nu. Auzi, să iau și i le las lui Mircea.

ȘTEFAN BOGDAN CIPRIAN: Aoleu! Să-mi facă și mie referat pentru ăsta. Stai așa! Să facem referatul pentru cartea instalației.

IVAN VASILICA: Gata? Sunt gata alea?

ȘTEFAN BOGDAN CIPRIAN: La sfârșitul lui aprilie sunt și (neinteligibil)… unde-i ăsta, mă?

……

ȘTEFAN BOGDAN CIPRIAN: Folii de laminat?

IVAN VASILICA: Am luat.

ȘTEFAN BOGDAN CIPRIAN: Ai luat de 11.550.

IVAN VASILICA: Da?

ȘTEFAN BOGDAN CIPRIAN: Da, și mai ai 108.000.

IVAN VASILICA: Data viitoare când mai fac…

ȘTEFAN BOGDAN CIPRIAN: Ok.

IVAN VASILICA: O să le iau data viitoare folii de laminat și cataloage de prezentare după ce (neinteligibil).

ȘTEFAN BOGDAN CIPRIAN: Mhm.

IVAN VASILICA: Oricum o să trebuiască să facem… Lichid…

ȘTEFAN BOGDAN CIPRIAN: Hârtie fotocopiatoare astea sunt alea ce luăm: A4, A3, din astea.

IVAN VASILICA: Da.

ȘTEFAN BOGDAN CIPRIAN: Trebuie să luăm.

IVAN VASILICA: (neinteligibil)

ȘTEFAN BOGDAN CIPRIAN: Mhm. Și pentru flotă să…

IVAN VASILICA: Am luat deja. Am făcut (neinteligibil) pentru flotă.

ȘTEFAN BOGDAN CIPRIAN: Să le luăm adică.

IVAN VASILICA: Da.

ȘTEFAN BOGDAN CIPRIAN: Mhm. Foarte bine.

IVAN VASILICA: Deci lichid spălat parbriz vară, lichid parbriz… Anti… Ia uite nene ce lichid de parbriz, aici! Ce prețuri sunt… anti (neinteligibil).

ȘTEFAN BOGDAN CIPRIAN: Ce face ea cu (neinteligibil) (N.P. – Râde)

IVAN VASILICA: Am mai avut odată, știi?

ȘTEFAN BOGDAN CIPRIAN: Știu, că eu ți l-am luat.

IVAN VASILICA: Tu mi l-ai dat. Păi da. Păi ce naiba, nene, stăteam să mă înnebunesc… așa, nu-i așa, drege așa. Vreau să mai întreb ceva… lasă că caut eu aici. N-am treabă!

ȘTEFAN BOGDAN CIPRIAN: Își face de cap!

IVAN VASILICA: Lichid parbriz, anticalcar, antiinsecte… ăsta e lichid parbriz… Ai mai auzit discuții de când asta?

ȘTEFAN BOGDAN CIPRIAN: (N.P. – Răspunde negativ din cap și râde).

IVAN VASILICA: Păi, ce dracu? Stai cu toate alea din o mie nouă sute toamna că vine la mine și îmi zice: „Ia să vedem! Deschidem SEAPI”. N-ai cum… (neinteligibil)

ȘTEFAN BOGDAN CIPRIAN: Trebuie să fi făcut de mult asta.

IVAN VASILICA: Păi, cât m-am chinuit?

ȘTEFAN BOGDAN CIPRIAN: Curățat podele, toalete, curățenie… (neinteligibil)

IVAN VASILICA: Of… Eu acum le găsesc produsele.

ȘTEFAN BOGDAN CIPRIAN: Mai ai și pe folie igienică.

IVAN VASILICA: Da. … (neinteligibil)… 120 o bag la 60. Rezonabil, nu?

ȘTEFAN BOGDAN CIPRIAN: Ce ai zis?

IVAN VASILICA: 120 e o din asta.

ȘTEFAN BOGDAN CIPRIAN: De care? Cum morții lor? Păi și altele la cât sunt?

IVAN VASILICA: (neinteligibil)… Păi nu există decât asta: anticalcar, anti… (neinteligibil).

ȘTEFAN BOGDAN CIPRIAN: Anticalcar, antiinsecte, fată!

IVAN VASILICA: (N.P. – Râde) Antiinsecte…

ȘTEFAN BOGDAN CIPRIAN: Mamă, ce mă omori! 120…

IVAN VASILICA: Îl iau la 60!

ȘTEFAN BOGDAN CIPRIAN: Da…

IVAN VASILICA: Păi da, mă nene, ce? Poate să îmi zice mie ceva?

ȘTEFAN BOGDAN CIPRIAN: Nu.

IVAN VASILICA: 60 de lei. Imediat fac calculul la astea. (neinteligibil).

ȘTEFAN BOGDAN CIPRIAN: (N.P. – Discută cu o persoană la telefon aspecte care nu au legătură cu cauza penală în lucru.)…. Tuburi florescente, alea le luăm odată cu becurile.

IVAN VASILICA: Da, dar să mai… (neinteligibil)

ȘTEFAN BOGDAN CIPRIAN: Păi aia zic, mai încolo, nu acum!

IVAN VASILICA: (neinteligibil)… Să mai treacă anul ăsta. Astea le las așa pe sfârșitul anului, știi? Că mai am niște cutii de arhivare, dar știi cum e, până la sfârșitul anului, Bogdane…

ȘTEFAN BOGDAN CIPRIAN: Ne mănâncă lupii…

IVAN VASILICA: Ne mănâncă câinii… Nu mai știi ce să mai…

De la ora 14:55:50 până la ora 14:59:30 aspectele discutate nu au legătură cu cauza penală în lucru.

IVAN VASILICA: Ia spune-mi, vopseaua asta superlavabilă pe care o iau eu… e 620.

ȘTEFAN BOGDAN CIPRIAN: Ai găsit-o și pe SEAP?

IVAN VASILICA: Am găsit-o, da, 620. Nu poți s-o bagi nici la 500.

ȘTEFAN BOGDAN CIPRIAN: Fără TVA.

IVAN VASILICA: Fără TVA.

ȘTEFAN BOGDAN CIPRIAN: Păi eu ce zic? Că era 640 cu TVA sau… atâta s-a făcut, mă?! 737 cu tot cu TVA?! Hai, fată, să știm că vorbim de aceeași treabă.

IVAN VASILICA: Am luat Oskar superlavabila și amorsă. Am luat și cu amorsă, fii atent aici, la pachet.

ȘTEFAN BOGDAN CIPRIAN: Da, îți dă un din ăla cu amorsă de 4 litri. Așa am luat și eu… Băi, nu se poate, băi, să fie așa ceva! Câți litri?

IVAN VASILICA: 15.

ȘTEFAN BOGDAN CIPRIAN: 15 litri, 636 pe… Cine ți-o vinde?

IVAN VASILICA: Imediat îți spun!

ȘTEFAN BOGDAN CIPRIAN: 534 este la Brico Depot.

IVAN VASILICA: Uite… lavabilă (N.P. – Caută articolul probabil pe un site.). Uite asta, m-am gândit eu la ea, la pachetul acesta.

ȘTEFAN BOGDAN CIPRIAN: (N.P. – Se uită pe monitor și citește). Oskar super…

IVAN VASILICA: Deci asta este silicon la 500 și ceva.

ȘTEFAN BOGDAN CIPRIAN: Nu. Nu, e ceramic.

IVAN VASILICA: Nu știu ce dracu e…

ȘTEFAN BOGDAN CIPRIAN: Nu știu. Unde scrie… Oskar superweiss… Stai un pic să vedem!

IVAN VASILICA: Superweiss…

ȘTEFAN BOGDAN CIPRIAN: Oskar superweiss… nu pot să fac, uite la Dedeman, cu amorsă cu tot.

IVAN VASILICA: Câți litri?

ȘTEFAN BOGDAN CIPRIAN: 15. 15 litri și amorsă 4 litri., amorsă 0 mcv.

IVAN VASILICA: Stai să scriu și eu aici: amorsă 0 mcv alb. Așa…

ȘTEFAN BOGDAN CIPRIAN: Antimucegai, anti minus mucegai, 4 litri.

IVAN VASILICA: 4 litri. Deci ia să vedem ce avem aici pe…

ȘTEFAN BOGDAN CIPRIAN: Aia e?

IVAN VASILICA: Da’ asta e fără ăla.

ȘTEFAN BOGDAN CIPRIAN: E fără ăla, dar ăla nu e foarte scump ca să știi.

IVAN VASILICA: Uite, ăsta e?

ȘTEFAN BOGDAN CIPRIAN: Uite, ăsta e de jos. Vezi, 400.

IVAN VASILICA: Hai că o iau pe asta la 399, nu?

ȘTEFAN BOGDAN CIPRIAN: Da.

IVAN VASILICA: Ia să bag eu ăsta așa!

ȘTEFAN BOGDAN CIPRIAN: Dar ia bagă Oskar ceramic!

IVAN VASILICA: Aha, păi și cum cer eu Oskar ceramic?

ȘTEFAN BOGDAN CIPRIAN: Scrie la căutare aici. Din ăla mic, dă-i!

IVAN VASILICA: Stai că nu e bine că, dacă am făcut o chestie din asta, nu mai îmi apare! Știi?

ȘTEFAN BOGDAN CIPRIAN: E 500 și vopseaua.

IVAN VASILICA: Uite asta este!

ȘTEFAN BOGDAN CIPRIAN: Aia e.

IVAN VASILICA: Interior, exterior, ultralavabilă.

ȘTEFAN BOGDAN CIPRIAN: Da.

IVAN VASILICA: (neinteligibil) înțelegi?

ȘTEFAN BOGDAN CIPRIAN: Mhm. Asta este, da.

IVAN VASILICA: Copiază, așa, și bag aici.

ȘTEFAN BOGDAN CIPRIAN: Ăsta ar fi 435 cu TVA cu tot și era 365. Aia e 500 și fără TVA.

IVAN VASILICA: Oskar ceramic, nu mai scriu Oskar ceramic! Așa… (neinteligibil), amorsă pentru mucegai. Și ăsta cât ai zis că este? Să mă uit pe ăsta că nu mă interesează pe mine ce e pe telefon. Mă interesează ce e aici. 487, 487, 487 este cea mai mică, 480.

ȘTEFAN BOGDAN CIPRIAN: Da.

IVAN VASILICA: Iau 50 de seturi din astea pentru zugrăvit?

ȘTEFAN BOGDAN CIPRIAN: Ăă, să luăm câte 2.

IVAN VASILICA: Câte 2. Astea sunt așa de umplutură pe lângă ce…”, mai discutau cei doi subalterni ai Ioanei Timofte.

…..

IVAN VASILICA: (neinteligibil). Ăsta merge!

ȘTEFAN BOGDAN CIPRIAN: Fată, mă duc, că vine ăsta și nu mai apuc să mănânc.

IVAN VASILICA: Du-te că… Deci iau și lichid de parbriz ca să știi! Asta voiam să spun.

ȘTEFAN BOGDAN CIPRIAN: Gata, știu.

IVAN VASILICA: Păi, da.

Sub bagheta șefului de la Achiziții

„VULPE LIVIU: (neinteligibil)… Deci trebuie…

IVAN VASILICA: Aa, da. Nu e…

VULPE LIVIU: Deci… (neinteligibil).

IVAN VASILICA: Așa.

VULPE LIVIU: Da. Aici, mi-ai zis capac nu știu care… veceu am bănuit eu și astea toate 30.

IVAN VASILICA: Și cât era?

VULPE LIVIU: Atât cât am pus… (neinteligibil). Zice capac…

IVAN VASILICA: Aoleu!

VULPE LIVIU: Ai zis doar capac și atât, 30 de bucăți.

IVAN VASILICA: Da, 30, da.

VULPE LIVIU: Că nu mi-ai zis… (neinteligibil)… folie de veceu automată și încă o chestie…

IVAN VASILICA: E bine așa, da, da.

VULPE LIVIU: Aici nu știu ce înseamnă anticalcar…

IVAN VASILICA: A?

VULPE LIVIU: Ce înseamnă lichidul anticalcar?… (neinteligibil)

IVAN VASILICA: (neinteligibil).

VULPE LIVIU: Păi, pentru lichid anticalcar plătim ce găsim la prețul ăsta.

IVAN VASILICA: Antisecte, nu anticalcar!

VULPE LIVIU: E și anticalcar pe nu știu ce…

IVAN VASILICA: Da, dar nu iau pe ăsta că…

VULPE LIVIU: Tu știi. Eu ți-am zis că…

IVAN VASILICA: Eu o iau mai așa că nu am cum să fac să iau o mie și ceva de bucăți.

VULPE LIVIU: De acord. Ăsta este… (neinteligibil).

IVAN VASILICA: Așa, ziceți-mi prețurile, plafonierul!

VULPE LIVIU: Păi ți-am trecut aici.

IVAN VASILICA: (neinteligibil).

VULPE LIVIU: Astea prelungitoarele, ți-am trecut… (neinteligibil). A fost alt preț, ți-am adus…

IVAN VASILICA: Da, știu.

VULPE LIVIU: Ăsta e capacul pe care l-am găsit. Vezi dacă e ok sau nu e!

IVAN VASILICA: Capac, folie, utilizări… Mă duc să văd dacă corespunde cu foliile astea. Acum oricum plec. VULPE LIVIU: (neinteligibil).

IVAN VASILICA: Da, da.

VULPE LIVIU: Și vezi că, uite aici pe spate, ți-am trecut codurile și valoarea totală pe fiecare cod ca să știi…

IVAN VASILICA: Da. Îmi pui în calculator un din ăsta… Mă încadrez, nu?

VULPE LIVIU: Păi da, dar eu ți-am trecut codurile.

IVAN VASILICA: Da, da. Și aici ce e?

VULPE LIVIU: Păi nu știu câte bucăți prevede.

IVAN VASILICA: Codul ăsta, CPV, pentru vopsea de cine a fost luat?

VULPE LIVIU: Ăsta e… (neinteligibil).

IVAN VASILICA: Aa!

VULPE LIVIU: Am tăiat și… (neinteligibil) pe construcții. Pentru… (neinteligibil).

IVAN VASILICA: Da. Ok. Haide că mă întorc și după aia mai vorbim!”, au discutat subalternii lui Timofte.

În actele dosarului se arată că, în 20 aprilie, a fost acceptată în platforma SEAP oferta pentru 8 contracte de furnizare produse de către societate MET TUB MODULAR S.R.L pentru pachet vopsea ultralavabila de interior și exterior, lucios, albă 15l + Amorsa zero mucegai 4l – 62 buc., set pentru zugrăvit (Trafalet 250 mm, trafalet 180 mm, grătar, galeata 121, pensula mică 30 mm, pensula 50 mm, pensula 60 mm, pensula 70 mm, pensula 80 mm) – 50 buc., capace automate pentru toaleta cu folie de unica folosință – 37 buc., lichid parbriz vara, anticalcar, antisecte 5l – 700 buc., prelungitor 6 prize cu întrerupător și protecție supratensiune 10 mm. Cu buton ON/OFF – 360 buc., plafoniera/Corpul de dimensiuni 60×60 cm pentru 4 tuburi neon, montare direct pe tavan – 120 buc., canal cablu PVC 250×70 cu capac ignifug 2ml/buc – 150 buc și bandă antialunecare, autoadezivă – 200 buc.

În aceeași zi a fost efectuată plata de 177.281,5 RON, fără TVA.

În formularea acuzațiilor pe numele inculpaților din dosar, anchetatorii de la DIICOT au explicat că toate aceste achiziții se făceau cu scopul de a produce sume de bani care să fie apoi virate în conturile personale ale Ioanei Timofte, șefa CNCIR.

Arest la domiciliu pentru „nepoțică”…

Nepoata fostului șef SRI a fost arestată la domiciliu de Curtea de Apel București, pentru fapt de constituire a unui grup infracțional organizat (GIO – n.r.), delapidare și spălare de bani, totul legat de felul de drenare a fondurilor instituției publice la care aceasta lucra.

Concret, anchetatorii DIICOT stau de luni bune cu ochii pe gruparea coagulată la nivelul Companiei Naţionale pentru Controlul Cazanelor, Instalațiilor de Ridicat și Recipientelor sub Presiune (CNCIR) din subordinea Ministerului Energiei, și au reușit să afle întreaga mașinațiune penală prin care bani publici de ordinul milioanelor de euro ajungeau în buzunarele și conturile private ale Ioanei Timofte.

Autorul materialului va prezenta detaliat în zilele următoare dedesubturile acestui mega-dosar de crimă organizată perfectat de anchetatorii DIICOT.

GIO în toată regula…

În dosar se arată că  pentru a se reține săvârșirea infracțiunii de constituire a unui grup infracțional organizat, este necesar ca făptuitorii saususpecții să acționeze ca o structură organizată formată din 3 sau mai multe persoane între care să fi existat un consens de voință pentru o anumită perioadă de timp și care să fi acționat în mod coordonat în scopul comiterii uneia sau mai multor infracțiuni pentru a obține direct sau indirect un beneficiu financiar sau alt beneficiu material.

Potrivit normelor penale aflate în prezent în vigoare „grupul infracțional organizat este acel grup structurat, format din trei sau mai multe persoane care există pentru o perioadă și acționează în mod coordonat în scopul comiterii uneia sau mai multor infracțiuni”, astfel încât nu constituie grup infracțional organizat grupul format ocazional în scopul comiterii imediate a uneia sau mai multor infracțiuni și care nu are continuitate sau o structură determinată ori roluri prestabilite pentru membri săi.

Probele din dosar îi indică pe Ioana Timofte, director general al C.N.C.I.R. S.A. (companie cu capital integral de stat aflată în subordinea Ministerului Energiei), Ștefan Bogdan Ciprian – director comercial al C.N.C.I.R. S.A. în perioada mai 2020 – decembrie 2022, director general adjunct administrativ începând cu luna ianuarie anul 2023, Ivan Vasilica – șef Serviciu Administrativ în perioada 07.05.2020 – 31.12.2022 și director comercial începând cu luna ianuarie anul 2023, Stancu Oltea-Maria – director economic în cadrul C.N.C.I.R. S.A., Vulpe Liviu – șef Serviciu Achiziții în cadrul C.N.C.I.R. S.A., Nedelcu Maria – magaziner în cadrul C.N.C.I.R. S.A, drept membrii direcți și capi ai GIO descoperit de anchetatori.

La grupului infracțional organizat astfel constituit, grup care acționează și în prezent, în scopul săvârșirii infracțiunilor de delapidare (însușirea unor sume de bani din patrimoniul C.N.C.I.R. S.A, pentru sine și pentru altul) și spălare de bani, au aderat ulterior Constantin Lucian (administrator de drept al PRAXMODE S.R.L, administrator de fapt al DANY STRIDENT BUSINESS S.R.L. și COORDONATE CONSTRUCT DELUX S.R.L.), Rujancu Niculae-Robertino (administrator statutar al GENERAL STATIONERY STORE S.R.L., administrator de fapt al PRAXMODE S.R.L, GTI EURO CLASS S.R.L, MATTEO TARRUCO LTD S.R.L, DON MATTEO INTERBELIC S.R.L, D.A.D. ROYAL GROUP S.R.L, DANY STRIDENT BUSINESS S.R.L, SKYEXPLORER S.R.L, RED GLOBAL INVESTS.R.L și NGVINTERACTIV UNION S.R.L.), Costache lonuț (șef Serviciu Administrativ în cadrul CNCIR SA începând cu luna ianuarie anul 2023), Dumitru Gheorghe (administrator de drept și de fapt al CONTACTOR ELECTRIC GENERAL S.R.L și administrator de fapt al METAL FABRICA CONSTRUCT S.R.L. și MET TUB MODULAR S.R.L.), Dumitru Marius-Roberto (administrator de drept și de fapt al METAL FABRICA CONSTRUCT S.R.L. și administrator de fapt al UNITATEA DE DESFACERE A INDUSTRIEI S.R.L, COMERT TOTAL GENERAL S.R.L, CONTACTOR ELECTRIC GENERAL S.R.L. și MET TUB MODULAR S.R.L) și Bițu Daniel-Samuel (fost administrator de drept și de fapt al UNITATEA DE DESFACERE A INDUSTRIEI S.R.L. și de fapt al METAL FABRICA CONSTRUCT S.R.L, COMERT TOTAL GENERAL S.R.L, CONTACTOR ELECTRIC GENERAL S.R.L. și MET TUB MODULAR S.R.L).

Grupul, se arată în dosarul aflat la instanță, a funcționat (și încă funcționează) pe o perioadă îndelungată de timp (de ordinul anilor – începând în cursul lunii mai 2020 până în prezent), iar fiecare membru al său are un rol bine stabilit.

Anchetatorii au putut stabili în dosar că GIO condus de capii CNCIR nu avea un caracter ocazional, ci era constituit pe baza unui „studiu” prealabil care să aibă în vedere anumite calități, însușiri și specializări ale membrilor acestuia.

Timofte și șefii CNCIR, palierul superior…

În scopul derulării activității infracționale, așa cum aceasta a fost concepută de către membrii din palierul superior al grupului infracțional organizat ( respectiv Timofte Ioana, Ștefan Bogdan Ciprian, Ivan Vasilica) aceștia au beneficiat de ajutorul unor alte persoane, care au derulat activități infracționale convergente celor derulate de membrii grupului, activități infracționale care, direct sau indirect au profitat acestora.

Mecanismul infracțional presupunea efectuarea de achiziții fictive de bunuri de la societăți controlate de membrii grupului infracțional/persoane care au aderat la grupul infracțional/persoane apropiate de membrii grupului infracțional constituienți sau aderenți, prin atribuire directă în platforma SEAP, fără ca bunurile/produsele să fie livrate efectiv, urmată însă de achitarea contravalorii acestor achiziții, retragerea sumelor de bani numerar de la ATM sau de la ghișeele unităților bancare și distribuirea acestora între membrii grupului infracțional organizat.

Lista firmelor „de casă„

Ancehtatorii au descoperit pe parcursul anchetei că au existat două grupuri de societăți comerciale ofertante, de la care CNCIR SA a efectuat achiziții fictive în perioada mai 2020 – mai 2023 respectiv un grup controlat de Rujancu Nicolae Robertino, Constantin Lucian, Neacșu lacov, din care fac parte persoanele juridice PRAXMODE S.R.L, COORDONATE CONSTRUCT DELUX S.R.L., GENERAL STATIONERY STORE SRL, RED GLOBAL INVEST SRL, SKY EXPLORE S.R.L., GTI EURO CLASS S.R.L., DANY STRIDENT BUSINESS S.R.L., DON MATTEO INTERBELIC S.R.L., ROBSTIL CARGO S.R.L., MATTEO TARUCO LTD S.R.L., NGV INTERACTIV UNION S.R.L., D.A.D. GROUP ROYAL INVEST S.R.L

Anchetatorii au descoperit și un al doilea grup, controlat de  Dumitru Gheorghe, Dumitru Marius Roberto, Bîțu Samuel , din care fac parte persoanele juridice SC METAL FABRICA CONSTRUCT SRL, SC UNITATEA DE DESFACERE A INDUSTRIEI SRL, SC CONTACTOR ELECTRIC GENERAL SRL, SC COMERT TOTAL GENERAL SRL, SAECO MET CONSTRUCT S.R.L., MET TUB MODULAR S.R.L., VIACON EXPRES TOOLS SRL.

Cum plecau banii publici…

Sumele de bani transferate din contul CNCIR SA ca urmare a achizițiilor fictive erau retrase la ATM sau la ghișeul unității bancare de administratorii de fapt/de drept/împuterniciții să efectueze operațiuni bancare  precum Constantin Lucian, Rujancu Niculae Robertino, Neacșu Iacov, Dumitru Marius Roberto, Bîțu Samuel,  la intervale scurte de timp, de regulă 1-2 zile de la transfer, pentru a fi ulterior împărțite între membrii grupului infracțional organizat.

Pentru a intra cât mai rapid în posesia sumelor de bani transferate din contul CNCIR SA acestea erau retrase direct din conturile persoanei juridice ofertante, dar se realizau și transferuri succesive în conturile personale ale administratorilor de fapt/de drept precum și conturile celorlalte persoane juridice implicate în activitatea infracțională, astfel încât suma retrasă zilnic sau la 2 zile de la încasare să acopere cuantumul sumei însușite din patrimoniul CNCIR.

Ulterior, pentru a scădea din gestiune stocul de bunuri astfel achiziționate, acestea erau eliberate în consum către departementelor și serviciilor din CNCIR – structura centrală sau către unitățile subordonate precum sucursale regionale și Puncte de lucru teritoriale.

Tupeu de „nepoțică„…

DIICOT a descins la finele lunii mai peste șefa Companiei Naţionale pentru Controlul Cazanelor, Instalațiilor de Ridicat și Recipientelor sub Presiune din subordinea Ministerului Energiei, Ioana Timofte în cadrul unui amplu dosar de crima organizată, scopul grupului infracțional fiind acela de a delapida instituția publică.

Pe lângă sediile instituționale anchetatorii au luat cu asalt și imobilele private ale Ioanei Timofte. Aceasta este nepoata fostului șef al Serviciului Român de Informații, Radu Timofte, decedat în octombrie 2009.

Timofte i-a luat tare pe ofițerii și anchetatorii veniți să îi percheziționeze biroul profesional dar și domiciliul. Femeia s-a năpustit asupra lor cu acuzații cu iz politic.

„Ați venit să mă schimbați din funcție. E clar. Eu. Pe mine. Eu am dus CNCIR-ul ăsta pe culmi și acum sunt schimbată politic. Sunt numai aranjamente politice”, ar fi strigat cu năduf către polițiștii care i-au pășit pragul.

Ea s-a ținut tare pe poziții în prima parte a acțiunii DIICOT. Și-a chemat o armată de avocați care au asistat-o pe toată durata perchezițiilor de la birou și domiciliul sau dar și apoi când a fost luată și dusă la sediul DIICOT Central pentru audieri.

Față-n față cu anchetatorul

Cu siguranță de sine femeia l-a persiflat în primele faze ale audierii pe procurorul care i-a luat declarațiile. Ea nu a recunoscut nimic. Nu a admis nimic. A insistat că ea nu cunoaște nimic din mecanismele de delapidare ce se produceau sub pixul și comanda sa la CNCIR.

La rândul său anchetatorul, benevolent și înțelegător cu situația medicală a copilului acesteia, suferind de o boală, i-a lăsat femeii posibilitatea de a alege conduita sa în cadrul anchetei, chestiune de care urma să depindă și măsura preventivă aleasă de către DIICOT.

Din acest moment întreaga apărare a femeii, care susținea inițial clar și răspicat că DIICOT nu are nimic împotriva ei, a început să se clatine incontrolabil.

Au existat discuții rapide între ea și avocați iar după acestea, într-o prima faza ea deja a început să întrebe despre posibile beneficii în cazul în care ar recunoaște.

Pentru „devastarea” totală a apărării acesteia, care încă se agăța de posibila lipsă a unor probe procurorul a decis să arate apărătorilor aleși ai femeii doar o mică fracțiune din probele existente față de Timofte.

După ultime discuții cu apărătorii săi femeia a intrat „resetată” la procuror și a spus că se oferă să recunoască tot.

Astfel a dat prime declarații de admitere și recunoaștere. Un alt supliment pentru a câștiga la rândul sau benevolența acuzării a fost acela ca femeia s-a oferit sa vândă imobilele de lux si alte bunuri pentru a acoperi „gaura” produsă prin faptele ei instituției pe care a condus-o.

Cimpoi Adrian

Cimpoi Adrian este absolvent al Universității din București. După o perioadă în care a fost redactor și reporter pentru un post de televiziune, a decis să-și continuie drumul în presa scrisă.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Back to top button