Politică

Furnizorii de gaze îi notifică ilegal pe consumatori să plătească preţuri de 7,5 ori mai mari din noiembrie

Unii consumatori au fost somaţi în prag de iarnă să plătească din noiembrie a.c. facturi mai scumpe de 7,5 ori, potrivit unui document al Asociaţiei Energia Inteligentă care subliniază de altfel că subvenţia propusă de Executiv, de 25%, este infimă.

În timp ce autorităţile discută despre măsuri de protejare a consumatorilor prin acordarea unor subvenţii consumatorului sau furnizorului (plafonarea preţului cu subvenţionarea furnizorului), furnizorii notifică consumatorii să plătească preţuri exorbitante. O notificare recentă a unui furnizor prezintă preţul pe care trebuie să-l achite consumatorul, începând cu luna noiembrie 2021, respectiv 900 lei/MWh, adică o creşetere de preţ de nu mai puţin de 741% faţă de anul trecut”, a anunţat Dumitru Chisăliţă, preşedintele Asociaţiei Energia Inteligentă.

Potrivit acestuia, o astfel de abordare denotă o dată în plus faptul, că modul în care se doreşte protejarea consumatorilor în România trebuie atent analizată, deaorece atât subvenţionarea consumatorilor, cât şi plafonarea (în fapt subvenţionarea furnizorilor), pot să nu-şi atingă scopul.

În situaţia în care furnizorii cresc preţul, la valori precum cele cuprinse în notificarea prezentată, în cazul:

– Subvenţiei de 25% pentru consumator reprezintă un ajutor nesemnificativ, spre exemplu: un consumator care plătea anul trecut 107 lei/MWh, respectiv 500 lei/luna (TVA inclus), dacă – atenţie doar dacă este consumator casnic şi consumă 1000 mc/sezon rece 2021/2022 (într-o iarnă grea puţini se vor încadra în această limită) – urmează să achite lunar pentru gaze la un preţ de 900 lei/MWh, suma de 4205 lei/luna, din care statul îi va compensa 1051 lei/luna, adică îi rămâne de plată 3153 lei/lună (o creştere de 620% a costului lunar cu gazele),

– Plafonarii preţului cu subvenţia furnizorului, pentru plata diferenţei între preţul de achiziţie şi preţul de vânzare al furnizorului, plecând de la declaraţia furnizorului că achită 715 lei/MWh pentru gazele achiziţionate, iar preţul plafonat este la 135 lei/MWh, înseamnă că statul trebuie să-i achite furnizorului 580 lei/Mwh, respectiv pentru o factura de 500 lei/luna la gaze ar trebui să-i achite furnizorului 2277 lei/lună. Dacă ne gândim că într-o lună de iarnă consumul României pentru consumatorii casnici care ar beneficia de aceste condiţii este de 0,5 mld mc, suma care trebuie să o scoată statul din buzunar ar fi de 0,6 mld euro/lună, la o diferenţă de preţ achiziţie-vânzare de 580 lei/MWh .

Preţurile de 700- 900 lei/MWh la gazele naturale au apărut în piaţă după planurile autorităţilor de reducere a impactului creşterii preţului la gaze şi electricitate pentru consumatori, aspect care demonstrează că orice acţiune, are o reacţiune în teren.

Realizarea unui Plan de Măsuri de Urgenţă Energetică, propus de AEI în luna iulie 21, avea ca şi scop tocmai realizarea unui set de măsuri care să plece de la cauzele care a determinat ca preţurile să crească şi mai ales de la faptul că măsurile trebuiau applicate progresiv, urmărind modul în care dau rezultate şi intervenind imediat atunci când acele măsuri nu dau rezultate prin lansarea de noi măsuri sau adaptândule pe cele existente.

Asta se putea face, într-o perioadă în care timpul nu era o problemă (adică în lunile iulie – septembrie 2021). Dorinţa de a încasa bani în acea perioadă la buget, din aceste creşteri de preţ la energie, de la consumatori, a făcut să nu se întreprindă nimic şi să ne găsim astăzi în această situaţie.”, a declarat Dumitru Chisăliţă

Cimpoi Adrian

Cimpoi Adrian este absolvent al Universității din București. După o perioadă în care a fost redactor și reporter pentru un post de televiziune, a decis să-și continuie drumul în presa scrisă.
Back to top button