Economie

Furnizorii cer Guvernului Ciucă-Ciolacu să facă plata pentru compensarea facturilor la energie

Federaţia Asociaţiilor Companiilor de Utilităţi din Energie (ACUE), care reunește companiile ce furnizează gaze naturale și energie electrică, reclamă într-un comunicat remis vineri faptul că sumele alocate de guvern pentru plata facturilor plafonate sunt insuficiente.

”Aprobarea rectificării în forma actuală nu rezolva problemele semnalate de Federatia ACUE ci doar le amână (.,,) rectificarea este insuficientă pentru sustinerea plafoanelor de pret la energie, conform schemelor in vigoare”, arată organizația citată.

Reacția vine după ce guvernul Ciucă a aprobat joi ordonanța de urgență pentru rectificare bugetară prin care a alocat circa 2,5 miliarde de lei pentru plata facturilor plafonate, deși estimările arată că necesarul este de circa 31 miliarde de lei.Întrebat joi în repetate rânduri despre această problemă, ministrul Finanțelor, Adrian Câciu, a respins estimarea și a cerut Agenția Naționale de Reglementare în Energie (ANRE) să facă aceste calcule.

Aprobarea rectificării în forma actuală nu rezolva problemele semnalate de Federatia ACUE ci doar le amână. Pentru un dialog real este necesară transparența privind calculele care au stat la baza impactului bugetar, să întelegem care este scenariul folosit pentru sumele allocate (ce consum este estimat, ce prețuri, perioada, etc)Este nevoie de sinceritate și responsabilitate față de partenerii de dialog, în mod special consumatorii, cei casnici si cei industriali, ei sunt beneficiarii oricăror decizii: rectificarea este insuficientă pentru sustinerea plafoanelor de pret la energie, conform schemelor in vigoare. Banii nu sunt pentru furnizori, ci pentru consumatorii de energie.Reiteram importanta unei abordari responsabile din partea autoritatilor care au datoria de a asigura:O bugetare realistă a angajamentelor asumate față de clienții finali, prin schemele de plafonare în vigoareTransparență în stabilirea impactului bugetarRecuperarea decalajului de 5 luni pentru decontarea măsurilor asumate pentru schemele de sprijinUn proces de decontare în termenul prevăzut de cadrul legal (45 zile).

Cimpoi Adrian

Cimpoi Adrian este absolvent al Universității din București. După o perioadă în care a fost redactor și reporter pentru un post de televiziune, a decis să-și continuie drumul în presa scrisă.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Back to top button