Franța va interzice purtarea ținutei islamice abaya în școlile de stat
În școlile de stat din Franța, elevelor li se va interzice să poarte abaya, rochiile largi și lungi purtate de unele femei musulmane, a anunțat ministrul educației, citat de BBC.
Regula va fi aplicată de îndată ce va începe noul an școlar, la 4 septembrie.
Franța are o interdicție strictă privind semnele religioase în școlile de stat și în clădirile guvernamentale, argumentând că acestea încalcă legile secularismului.
Purtarea vălului a fost interzisă din 2004 în școlile de stat.
„Când intri într-o clasă, nu ar trebui să poți identifica religia elevilor doar privindu-i”, a declarat ministrul educației, Gabriel Attal, pentru televiziunea franceză TF1, adăugând: „Am decis ca abaya să nu mai poată fi purtată în școli.”
Măsura vine după luni de dezbateri cu privire la purtarea abaya în școlile franceze.
Îmbrăcămintea este din ce în ce mai des purtată în școli, ceea ce a dus la o divizare politică în privința acestora, partidele de dreapta făcând presiuni pentru interzicerea ei, în timp ce cele de stânga și-au exprimat îngrijorarea față de drepturile femeilor și fetelor musulmane.
„Laicitatea înseamnă libertatea de a se emancipa prin școală”, a declarat Attal pentru TF1, argumentând că abaya este „un gest religios, menit să testeze rezistența republicii față de sanctuarul laic pe care trebuie să-l constituie școala”.
El a precizat că va publica reguli clare la nivel național înainte de deschiderea școlilor după vacanța de vară.
În 2010, Franța a interzis purtarea vălului integral în public, ceea ce a provocat furia comunității musulmane din Franța, care numără cinci milioane de membri.
Franța a aplicat încă din secolul al XIX-lea o interdicție strictă a semnelor religioase în școli, inclusiv a simbolurilor creștine, cum ar fi crucile mari, în încercarea de a reduce orice influență catolică în educația publică.
De-a lungul anilor, Franța a actualizat legea pentru a reflecta evoluția populației sale, care include acum vălul musulman și kippa evreiască, dar abaya nu a fost interzisă în mod categoric până acum.