Franţa s-ar putea confrunta cu întreruperi ale curentului electric. Macron: „Nu intraţi în panică! Nu ajută la nimic”
Preşedintele Franţei, Emanuel Macron a ţinut să liniştească populaţia ţării sale în legătură cu riscurile de întrerupere a energiei electrice în următoarele săptămâni.
„Nu intraţi în panică! Nu ajută la nimic”, a dat asigurări preşedintele Republicii în timpul unui interviul acordat la finalul vizitei sale de stat în Statele Unite.
„Guvernul depune o muncă, care este legitimă, pregătindu-se pentru un caz extrem: necesitatea de a tăia curentul electric timp de câteva ore în timpul zilei pentru cazul în care am rămâne fără curent”, a amintit Emmanuel Macron.
„Este normal să te pregăteşti pentru un caz extrem, pentru că uneori se întâmplă lucruri de neconceput”, a declarat el. „Este responsabilitatea guvernului, împreună cu toţi actorii competenţi, să pregătească aceste scenarii, astfel încât întreaga ţară să nu fie în dezordine totală. Acestea sunt scenarii fictive, dar trebuie să fie pregătite.”
Totodată, Macron a insistat ca populaţia Franţei să facă economie de energie.
„Dacă toţi respectăm planul de sobrietate prezentat de guvern, (…) adică să reducem cu aproximativ 10% faţă de consumul nostru obişnuit, (…) şi dacă EDF continuă lucrările, (…) atunci da, vom putea trece peste această perioadă, chiar şi cu un decembrie şi un ianuarie rece”, a continuat şeful statului. „Depinde de noi”, a insistat el, făcând apel la „responsabilitate, şi nu la panică”.
Declaraţiile lui Macron vin în contextul în care şeful RTE, operatorul reţelei electrice franceze, a declarat joi că Franţa s-ar putea confrunta în „câteva zile” cu întreruperi de energie electrică în această iarnă, iar guvernul a informat autorităţile locale cu privire la modul de gestionare a eventualelor întreruperi.
„Situaţia implică riscuri, dar nu trebuie să ne gândim că întreruperile de curent sunt inevitabile”, a declarat Xavier Piechaczyk, la postul de radio France Info.
Gigantul EDF s-a confruntat cu un număr fără precedent de întreruperi la flota sa de reactoare nucleare, reducând producţia nucleară la cel mai scăzut nivel din ultimii 30 de ani, chiar în momentul în care Europa se străduieşte să înlocuiască livrările de gaze ruseşti, pe care Moscova le-a întrerupt ca represalii la sancţiunile impuse de UE în urma invaziei din 24 februarie în Ucraina.