Internațional

Franța: S-a împlinit cel mai negru scenariu și se anunță o perioadă de haos

Ministerul francez de Interne a confirmat rezultatele finale ale alegerilor de duminică, care au înregistrat o prezență la vot de 66,63%. Noul Front Popular a obținut cele mai multe locuri în alegerile parlamentare din Franța, dar nu majoritatea. Astfel, în Franța s-a împlinit cel mai negru scenariu: niciun partid nu deține majoritatea și se ajunge la o ”paralizie” în Parlamentul francez. Constituția Franței nu permite organizarea unor noi alegeri timp de un an.

Cel mai mare număr de locuri a fost câștigat de alianța de stânga Noul Front Popular – cu 182 de locuri.

Partidul de centru al lui Emmanuel Macron a obținut 163 de locuri.

Pe locul al treilea, Partidul Adunarea Națională și aliații săi au obținut 143 de locuri.

Asta înseamnă că niciun partid nu a obținut cele 289 de locuri necesare pentru o majoritate absolută și pare să arunce Franța în incertitudine politică.

Cum niciun partid nu este aproape de a obține majoritatea, parlamentul va fi probabil paralizat, împărțit între trei blocuri, notează CNN.

Pozițiile sunt radical diferite

Liderul formaţiunii franceze Rassamblement National (Adunarea Naţională – RN), Jordan Bardella, care spera să devină următorul premier al Franţei, dar partidul său s-a clasat pe locul 3, conform estimărilor, s-a adresat susţinătorilor săi, după încheierea alegerilor parlamentare.

El a criticat „alianţa nefirească şi dezonorabilă” care „a privat poporul francez” de o victorie a RN: „În această seară, aceste alianţe aruncă Franţa în braţele extremei stângi a lui Jean-Luc Mélenchon”, conform BBC, scrie Rador Radio România.

El a subliniat că RN a ieşit pe locul întâi al alegerilor europene, în primul tur al alegerilor parlamentare, iar acum şi-a dublat numărul de parlamentari, chiar dacă estimările dau partidul pe locul 3 ca număr de mandate parlamentare.

„Acestea sunt temeliile victoriei de mâine”, a spus Bardella. El a adăugat că preşedintele Macron a împins ţara către „incertitudine şi instabilitate”. „Toată lumea înţelege astăzi că aranjamentele orchestrate de Élysée nu vor ajunge nicăieri”, a subliniat liderul de extremă dreapta.

Liderul socialiştilor, împotriva unei „coaliţii a contrariilor”

În urma victoriei surprinzătoare a alianţei de stânga Noul Front Popular (NFP) în alegerile parlamentare anticipate din Franţa, liderul socialiştilor, Olivier Faure, s-a pronunţat împotriva unei alianţe guvernamentale cu tabăra centristă a preşedintelui Emmanuel Macron, relatează DPA.

Nu ar trebui să existe o „coaliţie a contrariilor” care să continue politicile lui Macron, a declarat Faure.

El a cerut ca Franţa să fie modernizată, inclusiv prin investiţii masive în acţiuni climatice. De asemenea, bogaţii ar trebui să fie impozitaţi mai puternic, a spus el.

Cimpoi Adrian

Cimpoi Adrian este absolvent al Universității din București. După o perioadă în care a fost redactor și reporter pentru un post de televiziune, a decis să-și continuie drumul în presa scrisă.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Back to top button