FOTO: Palatul Reginei Maria din Mamaia, la 2 ani după ce a revenit la stat: O parte din acoperiș și din interior s-au prăbușit, bucăți din zid au dispărut
La 2 ani și jumătate de când a revenit la stat, Palatul Reginei Maria din Mamaia se degradează în ritm alarmant: O parte din acoperiș și din interior s-au prăbușit, bucăți din zid au dispărut, iar exteriorul este grav afectat de lipsa reabilitării. Vezi la finalul articolului o galerie foto realizată în luna iulie, la monumentul istoric din stațiunea Mamaia.
Ministerul Culturii nu a răspuns solicitării Info Sud-Est de a transmite un punct de vedere cu privire la acțiunile pe care le-a întreprins în ultimii doi ani și jumătate pentru protejarea monumentului istoric și preluarea acestuia în custodie, deși Palatul Regal din Mamaia a fost invocat de ministra Raluca Turcan drept ”o prioritate” a mandatului. În urmă cu un an declara pentru Turnul Sfatului că va fi restaurată pentru că reprezintă ”un reper cultural”.
De asemenea, Turcan a mai anunțat și la începutul lunii martie, pe Facebook, că a aprobat un plan de investiții pentru reabilitarea a 13 monumente istorice din țară și/sau construirea altor clădiri cu destinație culturală. Între monumentele menționate se numără și reabilitarea Palatului Reginei Maria din Mamaia și ”amenajarea terenului” aferent acestuia, care este proprietate privată (curtea monumentului istoric, de 1,5 hectare).
Ministrul anunța că proiectul cu cele 13 investiții este aprobat împreună cu Ministerul de Finanțe și se va realiza din ”fonduri contractate de la Banca de Dezvoltare a Consiliului Europei și din fonduri naționale”.
- Notă: Anunțul unei noi liste de investiții în reabilitarea monumentelor istorice vine după ce, la finalul anului 2023, Ministerul Dezvoltării și Compania Națională de Investiții înștiințau mai multe șantiere deschise în toată țara că este nevoie de amânarea plăților și lucrărilor pentru că statul rămăsese fără bani, invocând Ordonanța 90 privind reducerea cheltuielilor bugetare. Detalii, aici.
În timp ce Palatul Regal din Mamaia a revenit definitiv în patrimoniul statului în urma unui demers al Ministerului Culturii pe vremea când era condus de George Ivașcu, niciun ministru ulterior nu a pornit un demers similar pentru recuperarea curții, astfel că terenul este astăzi privat și aparține proprietarilor care au deținut și Palatul. Vezi detalii, aici.
Pentru a putea fi amenajată din bani publici, așa cum susține ministrul Culturii că ar urma să se întâmple, curtea Palatului Reginei Maria din Mamaia trebuie să revină mai întâi în patrimoniul statului, fapt care se poate întâmpla în urma unui proces similar în care proprietarii sunt chemați în judecată de Ministerul Culturii sau prin răscumpărarea terenului de la proprietari, conform surselor juridice consultate de Info Sud-Est. În momentul de față niciuna dintre variante nu este demarată, conform surselor citate, și nici nu a fost anunțată de minister.
- Judecătorii au stabilit prin decizie definitivă că Palatul Reginei Maria din Mamaia a fost vândut ilegal, fără dreptul de preemțiune al statului român, dat fiind faptul că este monument istoric de categoria A, de interes național și internațional). În decizia de chemare în judecată a proprietarilor, Ministerului Culturii a invocat investigațiile și campania de presă a jurnaliștilor Info Sud-Est care au scris constant, din 2014, despre vânzarea ilegală, distrugerea și lăsarea în paragină a Palatului Reginei Maria și a terenului aferent acestuia și au cerut recuperarea monumentului istoric. Toate detaliile, aici.
Context
În martie 2022, judecătorii Înaltei Curți de Casație și Justiție din România au decis că Palatul Regal din Mamaia a fost privatizat ilegal, în anul 2003, și că monumentul istoric se întoarce în patrimoniul statului român.
Conform deciziei instanței, monumentul istoric a fost vândut de societatea de stat Mamaia SA către compania SC Light System SRL fără respectarea dreptului de preempțiune al statului, o decizie în premieră dată de instanțele din România.
Info Sud-Est a scris în premieră despre vânzarea Palatului Regal din Mamaia în 2014 și a militat pentru anularea contractelor de vânzare cumpărare, prin conferințe și campanii de presă de-a lungul anilor.
Abia în 2018 ministerul Culturii, condus la acea vreme de George Ivașcu, a atacat în instanță contractul prin care Vila Reginei Maria a fost privatizată în anii 2000.
Monumentul istoric, cu o suprafață desfășurată de 5.000 de mp, a fost vândut ilegal în 2003, la prețul unui apartament (180.000 de euro), unei firme controlate de Bittner-Petrache-Vântu.
Ulterior, în 2014, și curtea Palatului de 1,5 hectare a fost vândută către aceeași companie cu 23 de euro/mp. Curtea se află și astăzi în proprietatea Light System.
Istoria Palatului Regal din Mamaia
Palatul Regal din Mamaia (Kara Dalga, „Valul Negru”) a fost ridicat de Regina Maria, în perioada 1924-1926, după planurile arhitectului italian Mario Stoppa, notează Heritage Constanța.
„Casa este o frumuseţe. Este splendid construită, cu acoperişul potrivit, cu ţiglele potrivite şi fără detalii nereuşite”, scria Regina Maria în vara anului 1927.
Odinioară, fiecare cameră avea culori diferite pentru draperii, sticlăria de epocă şi mobilier (în saloanele regelui Ferdinand domina stilul Biedermaier de cea mai bună calitate). Pereţii erau împânziţi cu tapiserii vechi, englezeşti, de in şi, în special, cu impresionanta colecţie de acuarele a împărătesei Maria a Rusiei, soţia ţarului Alexandru al II-lea şi bunica reginei Maria. Dominau, în încăperi, vasele veneţiene de porţelan albastru cu alb, sobele din teracotă olandeză, mobila veche italiană, simplă iar sufrageria, imensă, se deschidea spre balconul din care, atunci, se vedea marea.
„Kara Dalga” se deschidea spre un parc mare, cu gazon tuns şi tufe de trandafiri, unde domneau un bazin cu apă dulce, captată din Siutghiol, o fântână şi multe alei din piatră, operele arhitecţilor italieni Antonio Moraldo şi Carlo Actis.
Clădirea avea iniţial 35 de camere: 16 la subsol, 12 la parter şi 7 la mansardă, alături de sălile de serviciu. În Palatul acesta au locuit Regele Ferdinand, Regina Maria, Regele Mihai, Regina mamă Elena. Au venit mereu în vacanţe, aici, la plajă, Regina Sofia a Greciei, fiul ei, viitorul Rege Paul (1947- 1964), Regina Marioara a Iugoslaviei sau Philip, ducele de Edinburgh, soţul Reginei Elisabeta a II-a a Marii Britanii. Şi-a petrecut zilele în camerele Palatului, în lunile de vară, mareşalul Józef Piłsudski, conducătorul Poloniei interbelice.
Din decembrie 1927, clădirea a trecut în proprietatea principesei Elena, mama Regelui Mihai pentru ca, la 6 iunie 1932, Regele Carol al II-lea să decidă predarea ei către Flotila de Hidroaviaţie (care funcţiona pe lacul Siutghiol) şi transformarea în Cazino al Ofiţerilor Aviatori, menire pe care a îndeplinit-o până la naţionalizarea din 1948.
În perioada comunistă, clădirea a funcționat ca restaurant-club pentru turiștii străini, iar în anul 2003 a fost privatizată. În ultimele două decenii a fost devastată constant și lăsată să se degradeze.
Jurnaliștii Info Sud-Est au publicat în premieră, în anul 2014, fotografii cu dezastrul din interiorul Palatului Regal din Mamaia.