Politică

Fostul șef SIE: Meritele pentru “acțiunea exemplara” sunt ale lor, răspunderea pentru cei răniți ca și pentru găștile de partid care încalcă legea pentru propriul interes nu, aceea este întotdeauna individuală și cu certitudine a altora

un editorial de Silviu Predoiu, fostul șef al Serviciului de Informații Externe

O nouă tragedie a lovit România. Bilanțul actual al exploziei de la Crevedia este de 2 morți și 53 de răniți, dintre care 43 de salvatori (pompieri, polițiști, jandarmi). Guvernanții se întrec în aprecieri reciproce, asigurându-ne că s-au respectat procedurile și s-a evitat un dezastru. Nu știu ce înțeleg premierul și ministrul de interne prin “acțiune exemplară” și nici ce vor să transmită când ne spun că “s-a evitat un dezastru uriaș”, atunci când in spitale, în stare gravă și foarte gravă, sunt 43 de subordonați ai celui din urmă.

De unde începe un dezastru pentru domniile lor? O explozie in mijlocul unei comune și 55 victime, dintre care 43 sunt salvatorii, ce reprezintă??? Meritele pentru “acțiunea exemplara” sunt ale lor, răspunderea pentru cei răniți ca și pentru găștile de partid care încalcă legea pentru propriul interes nu, aceea este întotdeauna individuală și cu certitudine a altora.

Nu știu cu ce-i ajută pe răniți vizita lui Ciolacu. Nu știu nici ce valoare adăugată aduce prezența sa la celula de criza. Dar știu că au trecut 8 ani de la Colectiv și 3 ani de la seria de incendii din spitale si România lui Iohannis, Ciolacu, Ciucă, Arafat, Rafila nu are și nici nu a făcut nimic ca să aibă facilitați de tratament pentru marii arsi. Pentru că nu contează nimic altceva decât interesul lor de clică, interesul lor de a se menține la putere cu orice preț.

Unii vor spune că nu este bine să vorbim despre asemenea tragedii la cald, că dezbaterea înseamnă politizare a unor drame iar așa ceva “nu se face”. Poate că așa este dar vedem că asta se aplică doar nouă, ei au voie să vorbească, să politizeze, să se bage în seamă, să-și mulțumească reciproc, să se felicite între ei pentru viteza de reacție, să defileze în fața camerelor arătând cu degetul spre oricine doar spre ei nu.

Iar când lucrurile se așează tot ceea ce rămâne este durerea victimelor și vorbele politicienilor căci despre faptele lor …. este exact așa cum a spus domnul Ciolacu când ne-a anunțat că România lui “trece de la fapte la vorbe”. Ei bine nu, cred că ar trebui să începem să discutăm toate aceste lucruri, oricât de dureros este, înainte de fi uitate așa cum s-a întâmplat și cele 14 incendii din spitale. Asta dacă vrem ca schimbarea să vină cu adevărat.

Cimpoi Adrian

Cimpoi Adrian este absolvent al Universității din București. După o perioadă în care a fost redactor și reporter pentru un post de televiziune, a decis să-și continuie drumul în presa scrisă.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Back to top button