PoliticăRepublica MoldovaȘtirile 60m.RO

Fostul șef al serviciului secret din Republica Moldova, condamnat cu suspendare pentru că a expulzat șapte profesori turci ceruți de regimul Erdogan

Fostul șef al Serviciului de Informații și Securitate (SIS) din Republica Moldova, Vasile Botnari, a fost condamnat la închisoare cu suspendare pentru expulzarea ilegală a șapte profesori turci acuzați de regimul Erdogan că aveau legături cu mișcarea gullenistă, anunță TV8. Toți cei șapte profesori expulzați sunt acum în închisori din Turcia.

Dezvăluirea a fost făcută de procurorul general Alexandr Stoianoglo, care a spus că procesul a fost unul secret.

Procurorul general nu a spus câți ani de închisoare cu suspendare a primit fostul șef al serviciului secret, dar a anunțat că Botnari a achitat 125.000 – cuantumul amenzii date de CEDO Republicii Moldova. În plus, fostul șef al serviciului secret moldovean a mai plătit 380.000 de lei moldovenești – contravaloarea cursei aeriene cu care profesorii au fost duși în Turcia.

În septembrie 2018, șapte cetățeni turci, profesori ai liceului „Orizont”, au fost expulzați din R. Moldova de către Serviciul de Informații și Securitate (atunci când Vasile Botnari era șeful SIS), care a anunțat că aceștia ar fi bănuiți de legături cu structuri teroriste. Societatea civilă și mai mulți politicieni au calificat acțiunea drept ilegală, amintește TV8.

Back to top button