Politică

Fostul președinte Traian Băsescu a rămas fără protecția SPP după ce serviciul și-a retras paza

Fostul președinte al României Traian Băsescu a rămas fără angajații Serviciului de Pază și Protecție de care beneficiază toată viața șefii de stat. Decizia a fost luată de SPP imediat după ce Înalta Curte de Casație și Justiție (ICCJ) a decis că Băsescu a colaborat cu Securitatea.

Curtea Supremă a menținut decizia instanței de fond și a decis că Traian Băsescu a fost colaborator al Securității ca poliție politică. Înalta Curte a respins miercuri apelul depus de fostul președinte Băsescu față de decizia Curții de Apel București.

  • ”Am luat nota de decizia ICCJ pe care nu o voi comenta public, asa cum am procedat de-a lungul intregului proces. Voi face demersurile legale la CEDO”, a transmis la scurt timp după decizie Traian Băsescu.

Decizia instanței vine după ce documentele depuse în instanţă de Consiliul Național pentru Studierea Arhivelor Securității (CNSAS) au arătat că Băsescu ar fi avut un ofiţer de legătură desemnat de fosta Securitate, cu gradul de locotenent-colonel, şi că ar fi dat două note informative olografe, semnate cu numele de cod ”Petrov”.

Conform CNSAS, pe parcursul colaborării cu Securitatea, Traian Băsescu a furnizat informaţii prin care denunţa colegi de facultate și de serviciu pentru presupuse ”activităţi potrivnice regimului totalitar comunist”, precum intenţia de a pleca în străinătate şi relaţii cu cetăţeni străini, existente în notele informative date în 05.05.1975.

Cimpoi Adrian

Cimpoi Adrian este absolvent al Universității din București. După o perioadă în care a fost redactor și reporter pentru un post de televiziune, a decis să-și continuie drumul în presa scrisă.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Back to top button