Internațional

Fostul președinte german Christian Wulff: Ungaria are încă dureri fantomă din cauza teritoriilor pierdute

Politicianul german Christian Wulff, fost șef de stat al Republicii Federale Germania, a făcut mai multe declarații într-un podcast cu notorietate, despre revenirea ororii naționalismului extrem și ascensiunea partidelor anti-migrație. El a indicat și Ungaria, care „nu a reușit încă să treacă peste decretul de pace de la Trianon”. Afirmația lui Christian Wulff a fost criticată în presa ungară, politicianul german fiind acuzat că a plecat din funcția de președinte în contextul unor acuzații de corupție care-l vizau.

Potrivit lui Christian Wulff, întoarcerea către cultul personalității este un fenomen mondial. „În vremuri dificile, este obișnuit ca oamenii să vrea să aibă încredere în cineva, de preferat într-o persoană care se profilează ca lider, care știe ce vrea și ce se întâmplă în lume. Politicienii care își bazează politica pe mândria națională par să fie în creștere. Aceste tendințe pot fi observate în toată lumea”, a spus Wulff, citat de hirado.hu.

Ca exemplu, politicianul german a amintit și de Ungaria și de premierul ungar Viktor Orbán. 

„Am vorbit cu cineva căruia i-a fost amputat piciorul. Mi-a povestit despre durerea lui fantomă, despre cum tot visează că piciorul este acolo, îl simte, deși a fost amputat. Așa și în Turcia, ca și în fostul Imperiu Otoman, și în Ungaria, care și-a pierdut 60% din teritoriu (de fapt, aproape 70% – corectează publicația maghiară), în Rusia, în Serbia, în nordul Kosovo, această durere-fantomă este încă acolo peste tot. Nu am rezolvat încă problema acceptării tuturor țărilor din lume, a granițelor definite. Și asta implică pericole enorme”,  a spus Christian Wulff.

Fostul politician al CDU a mai explicat că tendințele menționate mai sus se simt și în Germania și este foarte posibil ca și țara sa să urmeze acest drum.  El a apreciat că lucrurile vor fi clarificate la viitoarele alegeri, de exemplu, dacă oamenii vor vota pentru un candidat democratic sau poate pentru cineva care face capital politic instigând împotriva străinilor. „ Dacă unor astfel de oameni li se încredințează conducerea, atunci chiar trebuie să ne îngrijorăm pentru viitorul țării noastre ”, a conchis Wulff.

Cimpoi Adrian

Cimpoi Adrian este absolvent al Universității din București. După o perioadă în care a fost redactor și reporter pentru un post de televiziune, a decis să-și continuie drumul în presa scrisă.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Back to top button