Știrile 60m.RO

Fostul papă Benedict al XVI-lea: Societatea modernă ”dezvoltă un crez anti-creştin”

O biografie a fostului papă Benedict al XVI-lea, care a demisionat în 2013, va fi lansată luni. Comentariile din această carte despre sexualitate şi conflictul său cu teologii catolici liberali vor provoca cel mai probabil noi controverse legate de acest prelat, transmite DPA citată de Agerpres.

Intervievat de scriitorul Peter Seewald, papa emerit Joseph Ratzinger prezintă în noul volum puncte de vedere aflate într-o opoziţie flagrantă cu tendinţele moderne din societate care vizează sexualitatea, avorturile şi cercetările genetice asupra celulelor umane.

„În urmă cu 100 de ani toată lumea ar fi considerat absurd să se vorbească despre căsătoriile homosexuale. Astăzi, orice persoană care se opune acestor căsătorii este excomunicată social”, a declarat fostul papă.

„Acelaşi principiu se aplică şi pentru avorturi şi pentru producerea de oameni în laborator”, a adăugat prelatul în vârstă de 93 de ani, care şi-a exprimat „teama faţă de puterea spirituală a lui Anticrist”.

Capitolele finale din voluminoasa nouă biografie a lui Benedict al XVI-lea, care s-a retras din activitate în urmă cu şapte ani, sunt cele mai incisive. Societatea modernă este pe cale „să dezvolte un crez anti-creştin”, afirmă fostul papă.

Deși prietenia sa cu actualul papă Francisc ”nu doar că a durat, dar este și mai puternică”, fostul prelat susține în carte că în interiorul Bisericii există foarte mulți oponenți care ar dori să-l ”reducă la tăcere”, observă AFP.

În volumul de peste 1.000 de pagini, bazate pe cercetări minuţioase, Peter Seewald îl laudă pe Joseph Ratzinger, considerând că el a fost acel papă care a militat pentru a deschide Biserica Catolică în faţa scandalurilor repetate de abuzuri sexuale, în contrast cu numeroşi critici care nu au văzut în atitudinea sa decât operaţiuni de muşamalizare.

Acelaşi scriitor respinge ipoteza intens vehiculată potrivit căreia fostul papă a renunţat la atitudinea sa progresistă din tinereţe şi a adoptat una reacţionară în urma revoltelor studenţeşti din 1968.

Back to top button