Internațional

Reţeaua electrică din Germania riscă să intre în colaps. Milioane de persoane îşi cumpără dispozitive de încălzire ineficiente

Germanii şi-ar putea supraîncărca reţeaua de energie electrică pe măsură ce trec la încălzirea cu radiatoare electrice ineficiente, în încercarea de a evita penuria de gaze din această iarnă, au avertizat companiile de utilităţi.

Gospodăriile s-au aprovizionat cu aeroterme electrice, inclusiv dispozitive portabile, arată cifrele de vânzări, pe fondul temerilor că Rusia ar putea opri sau limita livrările de gaze în urma războiului din Ucraina, relatează Reuters.

Directorul general al asociaţiei germane de utilităţi de energie şi apă, BDEW, a declarat pentru cotidianul Handelsblatt că clienţii ar putea avea facturi şi mai mari la energie dacă nu folosesc dispozitivele cu moderaţie.

„Şi pot suprasolicita reţelele electrice, de exemplu atunci când multe gospodării îşi pornesc în acelaşi timp aerotermele într-o parte a oraşului, într-o noapte rece de iarnă”, a afirmat Kerstin Andreae, directoare a BDEW.

Ea a menţionat că înţelege temerile oamenilor legate de frigul din locuinţe, dar unele dintre mecanismele de adaptare ar putea avea efecte negative.

Germania, alături de alte ţări din Uniunea Europeană, se străduieşte să sprijine locuinţele şi industriile afectate de o nouă creştere a preţurilor la energie, după ce Rusia a oprit livrările prin conducta de gaze naturale Nord Stream 1.

Charif Souki, preşedinte executiv al companiei Tellurian, a declarat pentru Bloomberg TV că, în cele din urmă, cumpărătorii europeni vor plăti pentru mult timp echivalentul a 120-150 de dolari pe baril pentru energie, indiferent de sursă, precizează site-ul de ştiri Zero Hedge. Tellurian este o companie de gaze naturale din Houston, SUA.

Europa va fi deficitară în ceea ce priveşte aprovizionarea cu gaze naturale în această iarnă şi în următoarele câteva ierni, a declarat Souki, adăugând că „pe termen scurt, va fi foarte dificil, dar cred că, dacă toată lumea face ceea ce trebuie, atunci, în timp, cred că veţi constata că toate preţurile la energie se vor egaliza”.

Arătând un lucru evident, Souki a spus că preţurile ridicate ar putea duce la distrugerea cererii:

„În general, nu mai avem suficiente surse de energie. Aşa că, la un moment dat, veţi constata că petrolul, cărbunele, gazele şi energiile regenerabile se vor stabiliza în jurul unui anumit nivel, iar bănuiala mea este că acesta va fi de 120-150 de dolari pe baril echivalent pentru toate aceste mărfuri”.

Ceea ce nu s-a spus, din motive evidente, este că „distrugerea cererii” înseamnă mii de oameni care mor de frig.

Cu siguranţă, guvernul german a promis că utilizatorii industriali vor fi primii care vor fi supuşi raţionalizării în caz de deficit şi că gospodăriile private vor fi scutite de orice reduceri, dar rămâne de văzut cum vor eşua cei cu putere politică şi bani de a obţine un tratament preferenţial pentru milioane de pensionari germani.

Preşedintele Agenţiei federale de reţele din Germania, Klaus Mueller, a declarat, de asemenea, că pene de curent la nivel local ar putea rezulta din vârfurile consumului din cauza utilizării radiatoarelor, potrivit unui interviu acordat sâmbătă ziarului Tagesspiegel.

Klaus Mueller a adăugat că, chiar şi pe fondul preţurilor „foarte ridicate” la gaz, încălzitoarele electrice ar costa utilizatorii mai mult decât încălzirea centrală pe bază de gaz, care este cea mai răspândită formă de încălzire rezidenţială din Germania.

Germanii au cumpărat 600.000 de dispozitive electrice de încălzire în prima jumătate a anului, în creştere cu aproape 35% faţă de anul precedent, potrivit datelor furnizate de compania de cercetare de piaţă Gfk. Numărul final va fi probabil de ordinul milioanelor, în urma turbulenţelor de pe piaţa energetică germană din ultimele luni.

Cimpoi Adrian

Cimpoi Adrian este absolvent al Universității din București. După o perioadă în care a fost redactor și reporter pentru un post de televiziune, a decis să-și continuie drumul în presa scrisă.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Back to top button