JUSTIȚIE

Fostul director Unifarm începe să toarne: Premierul şi alţi miniştri mi-au cerut să nu refuz primirea măştilor

Marți, în procesul de la Curtea de Apel București, în care e judecat pentru luare de mită, Adrian Ionel, fostul şef al Unifarm, a cerut, prin avocat, ca audierea lui să se facă în şedinţă secretă, pentru „ca să nu se publice informaţii ce ar putea tulbura ordinea publică”. Acesta a făcut declarații despre relația cu miniștrii din guvernul român în perioada începutului de pandemie.

Instanţa a refuzat să declare şedinţa nepublică şi l-a întrebat pe Adrian Ionel dacă îşi menţine dorinţa de a fi audiat.  În vara anului trecut, fostul şef al Unifarm a fost condamnat la 6 ani şi 8 luni de închisoare pentru luare de mită, în primul dosar de corupţie deschis în timpul pandemiei de Covid-19. 

Procurorii DNA şi judecătorii de la Tribunalul Bucureşti care au dat condamnarea pe fond spun că, în martie 2020, Ionel ar fi cerut 760.000 de euro mită de la un intermediar ce reprezenta o societate comercială, pentru ca Unifarm, companie de stat, să atribuie un contract de achiziție pentru 250.000 de combinezoane și 3 milioane de măști chirurgicale. Adrian Ionel spune că e „un om nevinovat, care își caută dreptatea”. El a atacat decizia de condamnare, iar procesul s-a mutat la Curtea de Apel Bucureşti, care va pronunţa verdictul final. La termenul de marţi, 1 februarie, fostul şef al Unifarm a făcut declaraţii în sala de judecată.

„Premierul cerea achiziţii rapide şi cantităţi uriaşe” Ionel a spus că vrea să sublinieze concluziile la care a ajuns după 3 ani de judecată, „privind erorile pe care le-aş fi comis”. „O primă eroare”, a continuat el, „e faptul că am acceptat presiunea pusă pe mine şi pe Unifarm din partea întregului aparat de stat”.

„Mi s-a lăsat de înțeles, de către superiori, că Unifarm e ultima linie de apărare în lupta anti-Covid. În toate întâlnirile formale şi informale pe care le-am avut, începând din ianuarie 2020, mi s-a spus că în acest domeniu nu există nici producători, nici stocuri, nici materiale. Toate persoanele care au participat la aceste întâlniri mi-au lăsat impresia că România e o ţară izolată şi că nu există sprijin la nivel de comunitate europeană”, a declarat fostul şef al Unifarm.

„Mi s-a subliniat că «vremurile excepţionale impun măsuri excepţionale»”, a adăugat el. „Legat de aceste achiziţii (de echipamente de protecţie – n.r.), Costel Barbu, secretarul adjunct al Guvernului, spunea că prim-ministrul cerea rapiditate în efectuarea achiziţiilor şi cantităţi uriaşe care să fie aduse în România”.

În acea perioadă, premierul României era Ludovic Orban. Şeful Unifarm raporta totul ministrului sănătăţii „A doua eroare majoră”, spune Adrian Ionel, „e faptul că am raportat superiorilor ierarhici posibilităţile de a încheia contracte”. El precizează că, pe 3 martie 2020, după ce a discutat cu intermediarul Andre Jaderian, „am raportat imediat ministrului sănătăţii că am posibilitatea de a achiziţiona 3 milioane de măşti şi 300.000 de combinezoane”.  

La acea vreme, ministrul sănătăţii era Victor Costache, care a demisionat din funcție pe 26 martie 2020. Fostul şef al Unifarm a declarat instanţei că „Jaderian a făcut acest denunţ mincinos împotriva mea, de frică. Nu i-am solicitat niciun folos material. El cred că a văzut în afacerea cu Unifarm un «tun» pe care putea să-l dea statului.

A văzut disperarea mea de a salva nişte vieţi. Când a zis «avem şi combinezoane», i-am zis «le iau pe toate», şi el a simţit disperarea mea şi a profitat.” În timp ce Adrian Ionel vorbeşte, jandarmul se apropie de preşedinta completului şi-i dă un dosar. Ionel se opreşte. Judecătoarea semnează pe nişte foi. În sală e o linişte adâncă, tulburată doar de acele ceasului mecanic ce stă suspendat deasupra uşii.  Când jandarmul se retrage cu dosarul, fostul şef al Unifarm reia declaraţia. „Am reziliat contractul, dar a intervenit factorul guvernamental”   

„După ce comunicasem posibilitatea de a achiziţiona 300.000 de combinezoane, Jaderian mi-a spus că sunt dificil de procurat, şi așa s-a ajuns la 250.000, împrejurare care m-a supărat”, spune fostul şef al Unifarm. „Eu raportasem ministrului sănătăţii posibilitatea de a achiziţiona o cantitate mai mare. De aici au apărut problemele cu Jaderian”, explică Ionel. 

Spune că Jaderian nu i-ar fi mărturisit niciodată că acţionează în calitate de intermediar şi că ar obţine bani, în urma contractului cu Unifarm. „El vorbea cu «avem», «aducem», iar eu am înţeles că el controla firma respectivă.” „O altă eroare pe care consider că am făcut-o este că nu i-am făcut acestui om plângere penală, ci doar l-am ameninţat cu ea”, continuă fostul șef al Unifarm.  Iar în momentul în care am simţit că sunt minţit, am vrut să reziliez contractul. L-am reziliat cu data de 16 (martie 2020 – n.r.). A intervenit factorul guvernamental, în sensul că am fost sunat de prim-ministru şi de alţi miniştri din guvern şi mi s-a cerut să nu refuz primirea măştilor şi să amân rezilierea. Am acceptat.

Adrian Ionel, fostul șef al UNIFARM, companie de stat: Ludovic Orban: „Am vorbit inclusiv cu vicepreședintele Turciei”    

„Interveneau elementele de securitate naţională”, spune fostul şef al Unifarm, „pentru că se implicaseră premierul, vicepremierul, ministrul de externe, ministrul sănătăţii, fiind făcute demersuri pentru aducerea acelui transport în ţară. Imaginea dorită era de a se da impresia că statul român asigură materialele necesare.” Premier era atunci Ludovic Orban. Vicepremier – Raluca Turcan, ministrul de externe – Bogdan Aurescu, iar ministrul sănătăţii – Victor Costache. În sala de judecată, Adrian Ionel nu a oferit alte detalii despre discuţiile pe care le-a avut cu membrii guvernului despre momentul în care i s-a cerut să nu rezilieze contractul.

Ulterior, nici judecătorii, dar nici procurorul de şedinţă nu i-au cerut să ofere aceste detalii. În aprilie 2020, Rise Project făcea dezvăluiri despre „Felia interlopă din afacerea cu măşti” a Unifarm şi despre cum a intervenit Ludovic Orban, pentru a debloca acel transport. Premierul mărturisea atunci: „am intervenit atât eu, cât și alți miniștri, pentru ca Turcia să deblocheze cantitățile contractate (…). Am vorbit inclusiv cu vicepreședintele Turciei.”    

„A fost ca la Revoluţia din 1989” În declaraţia de la Curtea de Apel Bucureşti, Ionel spune că nu a făcut parte din comisia de recepţie a acelui transport. „Dar am semnat procesul-verbal, în care am consemnat că mărfurile au ajuns cu întârziere. Atunci nu puteam refuza primirea transportului. Recepţia lui s-a făcut în prezenţa mai multor oficiali.” Fostul şef al Unifarm compară acea perioadă, de început de pandemie, cu Revoluţia din 1989 şi spune că „era un haos legat de lipsa unor măsuri concrete, de lipsa unor proceduri. Toată lumea dădea ordine contradictorii.”

La Curtea de Apel București, audierea lui a durat o oră şi jumătate. La final, Adrian Ionel a cerut instanţei de apel să fie achitat, „pentru că nu există o culpă penală”. Următorul termen al procesului va fi pe 1 martie anul acesta. Jaderian la DNA: „Eram membri ai grupului de francmasoni” Totul a început atunci când în România au apărut primele cazuri de infecții cu Covid. Andre Jaderian, un om de afaceri cu cetăţenie română şi libaneză, a simţit imediat oportunitatea unui business, iar pe 2 martie 2020, s-a întâlnit, la restaurantul „Bârlogul Lupilor” din Bucureşti, cu un cetățean turc care comercializa fasole, ceapă și cartofi.  Jaderian l-a întrebat dacă poate face rost şi de măşti.

„Mi-a spus că-l cunoaşte pe unul, Ionel Adrian, directorul la Unifarm, care credea că e un lanț de farmacii”, le-a declarat turcul, mai târziu, procurorilor DNA.  În anchetă, Jaderian a mărturisit că îl cunoştea pe Adrian Ionel, pentru că „eram membri ai grupului de francmasoni, nefăcând parte din aceeași lojă”.  La rându-i, şeful Unifarm a susţinut la DNA că l-a cunoscut pe Jaderian „întrucât acesta avea o florărie online şi am comandat de două ori buchete de flori”. 

Şeful Unifarm: „Bro, e marfa ta, tu faci prețul” În seara de 2 martie 2020, după ce a aflat că turcul poate aduce măști, Jaderian a început „procedura” de achiziție şi i-a trimis un mesaj pe WhatsApp lui Adrian Ionel: „Te îmbrățișez, bro”, „Știu că ai Unifarmul și te ocupi cu diverse pe pharma”. „Formula de adresare cu care Jaderian Andre a deschis discuţia mi-a dat impresia că am în faţă un reprezentant al lumii masonice”, preciza fostul şef al Unifarm, în procesul de la Tribunalul Bucureşti.

El a adăugat că, „din politeţe, fiind la rândul meu simpatizant al acestui curent, am continuat discuţia…”  Pe 2 martie 2020, după ce Adrian Ionel i-a confirmat că „are” Unifarmul, Jaderian a continuat discuţia cu el pe WhatsApp:

Andre Jaderian: Dacă dorești măști direct de la producător, stau la buna dispoziție. Adrian Ionel: Foarte bun. Andre Jaderian: Sunt aici pentru tine oricând. Adrian Ionel: Ce prețuri avem și pe ce fel de măști? Andre Jaderian: Depinde de cantitate. Dar putem merge la un preț foarte mic. Adrian Ionel: 1.000.000 pentru început. Andre Jaderian: Target price (n.r. – prețul țintă)? Adrian Ionel: Au marcaj CE? Andre Jaderian: Da. Adrian Ionel: Merge așa. Andre Jaderian: Merge, merge. Adrian Ionel: Fără target price. Andre Jaderian: Ba da, bro. Ne cunoaștem, nu fac afaceri cu tine. Adrian Ionel: Nu, bro, e marfa ta, tu faci prețul și ne auzim. Unifarm e 100% statul și eu trebuie să iau cel mai jos preț din ce există pe piață, respectând calitatea. Andre Jaderian: Te sun. Mâine dimineață pe la ora 9:30 te sun, să ne vedem la o cafea.

Libertatea a publicat stenogramele discuţiilor în care cei doi au aranjat un contract de 6.700.000 de euro, din bani publici, pentru măşti de protecţie şi combinezoane aduse din Turcia. Combinezoane mai scumpe, din bani publici Adrian Ionel şi Andre Jaderian s-au întâlnit, pentru a perfecta contractul pentru măștile de protecţie. Când Jaderian a anunţat că poate furniza 12 milioane de măști, şeful Unifarm i-a spus că, pentru început, poate achiziţiona doar 3 milioane, la un preț de 2 lei/bucată.

Contractul de achiziţie i-a fost trimis lui Jaderian pe mail, de către şefa serviciului comercial din Unifarm, Maria Lizica Radu, la solicitarea lui Adrian Ionel.  A doua zi, Jaderian şi şeful Unifarm au început o nouă „procedură de negociere”, pentru 300.000 de combinezoane de protecție. S-au întâlnit tot la „Bârlogul Lupilor”, iar omul de afaceri i-a spus şefului Unifarm că poate aduce combinezoane la prețul de 12,5 euro/bucată, dar „el mi-a spus că e dispus să accepte un preț mai mare, respectiv de 85 de lei”, le-a declarat Jaderian procurorilor DNA. Tot atunci, acuză DNA, Adrian Ionel a pretins partea lui din afacere: câte 2,5 euro pentru fiecare combinezon, respectiv 750.000 de euro, dar și 10.000 de euro pentru măștile de protecție. Mita trebuie să-i fie plătită de libanez, dar turcii nu i-au mai dat acestuia niciun comision. Potrivit procurorilor, atunci ar fi decis Adrian Ionel rezilierea unilaterală a contractului.  UNIFARM a vândut marfa către spitale Firma turcă apucase să livreze către UNIFARM un milion de măști chirurgicale, care erau „neconforme cu standardele stipulate în contract”, acuză procurorii, dar și 25.920 de combinezoane, pentru care s-au plătit 2.380.000 de lei, bani publici.

UNIFARM a precizat ulterior, la cererea DNA, că „marfa achiziţionată a fost vândută în integralitate către spitale”, cu un profit brut de 277.812 lei, şi că nu s-au primit reclamaţii „vizând vicii de calitate a acesteia”.  În iunie 2020, Agenția Națională a Medicamentului și Dispozitivelor Medicale a constatat că acele produse nu aveau declarații de conformitate emise de producătorul din Turcia, obligatorii – potrivit legislației europene. Condamnările pronunţate de Tribunalul Bucureşti DNA a trimis dosarul în instanţă în octombrie 2020. În iulie anul trecut, Tribunalul Bucureşti a pronunţat primul verdict: ● Adrian Ionel – director general al UNIFARM, la data comiterii faptelor, a fost condamnat la 6 ani şi 8 luni de închisoare pentru abuz în serviciu, cu consecinţe deosebit de grave, luare de mită, trafic de influenţă, instigare la fals intelectual şi folosirea funcţiei pentru favorizarea unor persoane. ● Maria Lizica Radu – șef serviciu comercial din UNIFARM, la data comiterii faptelor, a primit 4 ani şi 4 luni de închisoare pentru abuz în serviciu, cu consecinţe deosebit de grave şi fals intelectual. Ambii inculpaţi au fost obligaţi de către instanţă să plătească, în solidar, companiei UNIFARM suma de 17.136 de lei.

Cimpoi Adrian

Cimpoi Adrian este absolvent al Universității din București. După o perioadă în care a fost redactor și reporter pentru un post de televiziune, a decis să-și continuie drumul în presa scrisă.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Back to top button