Internațional

Fostul consilier al lui Zelenski vrea să devină președintele Ucrainei

Alexei Arestovici, mediatizatul și controversatul fost consilier al președintelui ucrainean, Volodimir Zelenski, a anunțat, miercuri, că intenționează să candideze la următoarele alegeri prezidențiale din Ucraina, programate pentru anul viitor, dar a căror dată este în discuție din cauza războiului cu Rusia.

„Da, mă voi nominaliza”, a spus el într-un interviu acordat agenției Interfax în care a subliniat că propunerile sale de reforme politice, economice, sociale și militare, publicate pe rețelele sale de socializare, constituie un fel de program electoral.

„Experții îl vor completa. L-am publicat pentru a deschide o dezbatere. Obiecțiile, opiniile, sfaturile și criticile sunt binevenite”, a spus Arestovici.

”Profetul” fals al Ucrainei

Foarte popular și influent la începutul conflictului, credibilitatea i-a fost erodată deoarece unele dintre previziunile sale nu s-au îndeplinit, cum ar fi că războiul avea să se încheie în curând, dar carisma sa l-a făcut, potrivit sondajelor de la acea vreme, personalitatea cea mai apreciată de ucraineni după președintele Zelenski.

Arestovici a fost forțat să demisioneze din rolul său de consilier în ianuarie, după ce a susținut că racheta care a ucis 45 de persoane în orașul Dnipro a lovit clădirea după ce a fost interceptată de apărarea antiaeriană ucraineană.

Eliberat din misiunea sa oficială, el a devenit una dintre personalitățile publice cele mai critice față de munca lui Zelenski și continuă să fie intens activ pe rețelele de socializare și în numeroase talk-show-uri de pe YouTube, unde are peste 1,7 milioane de urmăritori.

Unul dintre cele mai puternice reproșuri ale sale adresate administrației Zelenski a fost scris luna aceasta pe contul său de Facebook, unde a denunțat că a dedicat atât de mult efort pentru a apăra Bahmut și a încercat să-l recucerească după căderea acestuia, în loc să aloce acele trupe pentru a sparge liniile de apărare din sud.

În mesajul său, el a criticat și presupusele eșecuri ale administrației Zelenski în combaterea corupției și i-a reproșat, într-o aluzie clară la distanțarea Poloniei, că a „distrus relațiile cu cei mai apropiați vecini ai noștri”.

Conform Constituției ucrainene, următoarele alegeri prezidențiale ar trebui să aibă loc pe 31 martie 2024, dar, în același timp, legea nu permite ca alegerile să aibă loc în timpul legii marțiale, astfel încât acestea pot fi amânate.

Cimpoi Adrian

Cimpoi Adrian este absolvent al Universității din București. După o perioadă în care a fost redactor și reporter pentru un post de televiziune, a decis să-și continuie drumul în presa scrisă.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Back to top button