Politică

Foștii membri USR scot un volum devastator despre mafia din partid: „USR. Naşterea şi patologiile unui partid. Mărturii din culise” 

Mai mulţi foşti membri USR au scris un volum de 336 de pagini intitulat „USR. Naşterea şi patologiile unui partid. Mărturii din culise”, care „documentează naşterea şi patologiile primului partid autohton născut din spuma civică a străzii”. Cartea cu siguranţă nu este o veste bună pentru „echipa Barna”.

„Mica, independenta şi selecta editură GRI a scriitorului Viorel Ilişoi şi-a asumat curajul de a publica acest volum. Bine a făcut! Pentru că acest volum colectiv este unic în cultura română: documentează naşterea şi patologiile primului partid autohton născut din spuma civică a străzii. Experienţe personale, date şi fapte, observaţii percutante, analize din interior, cancan politic, speranţe cât casa şi dezamăgiri pe măsură, scene demne de film – de toate găsim în fluxul intens al acestei cărţi, fiindcă toate mărturiile sunt ca nişte transmisiuni în direct de la faţa locului, adică din istoria politică recentă”, a comentat Dan Lungu, fost membru USR.

La rândul său, Luminiţa Corneanu – şi ea fostă membră USR – a anunţat că volumul va apărea la finele lunii august şi menţionează:

„N-am zis-o niciodată aici ca atare şi iată c-a venit vremea: Nu mai sunt membru USR de la începutul lunii octombrie 2021. Textul pe care l-am scris pentru acest volum colectiv, care apare curând, la finele lunii august, l-am considerat despărţirea mea de USR. Dar mărturisesc că, deşi am plecat spunându-mi că partidul nu mai are speranţă, mă regăsesc din când în când având aşteptări de la el. Şi cred că e firesc pentru mine şi pentru fiecare dintre prietenii şi foştii colegi care co-semnează sumarul acestui volum să avem în continuare aşteptări.

USR-ului noi i-am dedicat nişte ani din viaţa noastră, week-end-uri în şedinţe, grupuri de lucru, comitete politice, congrese, zile în stradă pe caniculă ori la miezul nopţii, la Fără penali, texte scrise şi argumente aduse. Pentru că fiecare dintre noi a fost convins că SE POATE ŞI ALTFEL. Pentru că fiecare dintre noi a fost convins că NOI PUTEM ALTFEL. Pentru câţiva dintre oamenii din sumarul acestei cărţi, pe care-i ştiu bine dinainte de USR şi de care sunt legată prin diverse proiecte civice încă importante, bag mâna-n foc. Să-i citiţi cu atenţie, şi-au pus sufletul în ce au scris”.

Fosta reprezentantă USR a subliniat că este foarte important ce a încercat Dan Lungu (sociolog de formaţie, scriitor prin talent şi muncă) să coaguleze aici:

– Să vedem ce s-a întâmplat, unde, cum şi de ce s-a derapat.

– Pentru că nu poţi fi autoritar în interior şi democrat în exterior.

– Pentru că trebuie să decojim strat cu strat, până înţelegem tentaţiile puterii, ale conformismului şi ale abandonării principiilor scrise şi votate la început.

– Pentru că democraţia nu se termină aici.

Cuprinsul cărţii despre USR

Dan Lungu – Notă asupra ediţiei

Cornel Zainea – Cum am eşuat să devin politican sau Cum am reuşit să nu devin politician

Vlad Teohari – Versus Homo Politicus

Andreea C. Talmazan – Haştag Mercur retrograd

Alexandru Surcel – Scurtă istorie a USR-ului, aşa cum am trăit-o eu

Naomi Reniuţ – Depinde de conştiinţa fiecărui lider cât de jos alege să coboare

Mircea Pricăjan – Iluzii necesare

Mădălina Petrea Popescu – #rezist în filiala USR Iaşi

Ioana Novac – Pe cine salvăm şi cine ne salvează

Dragoş Moldovan – Ăsta e USR-l: o mare minciună

Ilinca Macarie – Povestea mea în Uniunea Salvaţi România

Anca Lupu – Et in USR ego!

Dan Lungu – Am fost şi eu în politică (reconstituire în palimpsest)

Norbert Kolozsvari – USR putea mult mai mult

Mihai Goţiu – USR. O perspectivă eco-teroristă

Anca Goja – USR Maramureş şi cuvintele magice

Ştefan Gherghel – A little bit of this, a little bit of USR

Dumitru Dobrev – Mic compendiu de istorie a USB/USR

Luminiţa Corneanu – Cum mi-am abandonat insigna de userist

Dan Cazacu – Sentimentul schrödingerian al fiinţei

Olimpia Ardelean – Povestea semnăturilor false din campania „Fără penali în funcţii publice”.

Cimpoi Adrian

Cimpoi Adrian este absolvent al Universității din București. După o perioadă în care a fost redactor și reporter pentru un post de televiziune, a decis să-și continuie drumul în presa scrisă.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Back to top button