Fosta șefă DIICOT este avocata patronului Nordis
Procurorii DIICOT au efectuat zeci de percheziții în Dosarul ”Nordis”, atât în România, cât și în Monaco. Rețeaua ar fi fost oferită procurorilor tocmai de către acționarul majoritar al Nordis, Vladimir Ciorbă.
Familia Ciorbă o are ca avocat pe Giorgiana Hosu, fosta șefă DIICOT. Potrivit unor surse judiciare, încă din vara anului trecut familia Ciorbă cooperează cu DIICOT și DNA, pentru a obține un tratament favorabil.
În dosar ar mai putea fi vizați și alți notari care au întocmit acte pentru Nordis, printre ei fiind Gabriel Ciudoescu, Alina Călborean (soția lui Horia Georgescu, fost șef al ANI) și Georgiana Bușoi (soția lui Cristian Bușoi).
Laura Vicol, soția lui Vladimir Ciorbă, acționarul principal Nordis, a avut luni dimineață o postare pe Facebook în timp ce procurorii făceau percheziții în dosarul legat de dezvoltatorul imobiliar. ”A inceput spectacolul!”, a scris Vicol pe rețeaua socială.
Procurorii DIICOT au făcut percheziții în România și în Monaco
Procurorii DIICOT fac luni 65 de percheziții în România și Monaco în dosarul Nordis, potrivit unui comunicat de presă. Printre cei vizați de percheziții se numără și acționarul principal al Nordis, Vladimir Ciorbă – soțul fostei șefe PSD a Comisiei Juridice din Camera Deputaților, Laura Vicol. Ioana Băsescu și Andreea Cosma, notari implicați în tranzacțiile Nordis, au furnizat date și documente procurorilor
Procurorii susțin că liderii grupului infracțional organizat au încasat de la clienți suma de peste 957.000.000 lei (peste 195 milioane euro) ca avans în cadrul unor promisiuni bilaterale de vânzare-cumpărare, respectiv contracte de vânzare-cumpărare (apartamente/parcări și mobilier). Fondurile astfel constituite au fost delapidate, de regulă într-un interval scurt de timp, prin transferuri către persoane fizice, membri ai grupului infracțional organizat, transferuri către persoane juridice, societăți afiliate structurii criminale, plata de salarii, dar și diverse cheltuieli voluptorii, în suma de aproximativ 346.000.000 lei și 2.400.000 euro.
Procurorii instrumentează un dosar penal privind săvârșirea infracțiunilor de constituirea unui grup infracțional organizat, delapidare cu consecințe deosebit de grave, spălare a banilor, evaziune fiscală, înșelăciune cu consecințe deosebit de grave, stabilirea cu rea-credință de către contribuabil a impozitelor, taxelor sau contribuțiilor.
DIICOT îi acuză pe suspecți că din 2018, trei dintre suspecți au inițiat și constituit un grup infracțional organizat, structurat pe un model piramidal cu trei paliere, care a conceput și pus în aplicare un mecanism infracțional complex, constând în promovarea și dezvoltarea unor proiecte imobiliare sub acoperirea mai multor societăți comerciale, urmate de încasarea de sume de bani de la clienți (cumpărători), delapidarea fondurilor societăților, inducerea în eroare a cumpărătorilor cu ocazia executării ante-contractelor și contractelor de vânzare-cumpărare, evidențierea de operațiuni fictive în contabilitatea societăților controlate în scopul sustragerii de la plata taxelor și impozitelor datorate bugetului de stat și stabilirea cu rea-credință a taxelor.