Doi foşti prefecţi de Buzău, condamnaţi definitiv la închisoare în dosarul retrocedării ilegale a 5.000 de hectare de pădure

Doi foşti prefecţi ai judeţului Buzău, Paul Beganu şi Mariana Buleandră, au fost condamnaţi definitiv la 8 ani şi jumătate, respectiv patru ani şi jumătate de închisoare în dosarul care vizează retrocedarea ilegală a 5.000 de hectare de pădure în localitatea Gura Teghii. Decizia Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie este definitivă, transmite News.ro.
Potrivit magistraţilor Curţii Supreme, Paul Beganu are de executat 8 ani şi 6 luni de închisoare, cu un an mai puţin decât îi acordaseră judecătorii de la instanţa de fond, iar Mariana Buleandră a primit o pedeapsă de 4 ani şi 6 luni, faţă de 5 ani şi 6 luni, cât hotărâseră judecătorii primei instanţe.
De asemenea, fostul şef al ITSRV Focşani Alexandru Lefter a fost condamnat la trei ani de închisoare cu suspendare, ca şi juristul Prefecturii Buzău Ştefan Feraru, fostul secretar al Primăriei Gura Teghii Liliana Panaite a primit o reducere de pedeapsă de la 4 la 3 ani, iar afaceristul buzoian Toni Bocioacă care fusese condamnat la 3 ani cu suspendare a fost achitat.
Astfel, instanţa a admis apelurile declarate de DNA Ploieşti, dar şi de mai mulţi inculpaţi faţă de sentința Curţii de Apel Ploieşti din 28 iunie 2018.
Decizia de luni a Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie este definitivă.
Paul Beganu a fost prefect de Buzău între 2009 şi 2012, fiind propus de PDL, iar Mariana Buleandă a fost prefect al Buzăului între 2014 şi 2015, susţinută de PSD.
În total, în acest dosar, au fost trimise în judecată 12 persoane.
Omul de afaceri Gheorghe Ceteraş a fost acuzat de patru infracţiuni de dare de mită, constituirea unui grup infracţional organizat şi cumpărare de influenţă. La rândul său, fostul prefect de Buzău Paul Beganu, care a fost arestat în 2014, a fost judecat pentru cinci fapte de corupţie: abuz în serviciu, luare de mită, instigarea la fals intelectual, spălare de bani, fals intelectual şi instigare la dare de mită.
Sursa: www.news.ro
- După ce au anulat alegerile, judecătorii CCR și-au trimis secretarul la Ministerul Finanțelor să le ceară cu tupeu „primele de plecare” de sute de mii de leiJudecătorii Curții Constituționale, autorii scandalului care a blocat alegerile din 2024, nu mai au nicio reținere. Și-au trimis secretarul general direct la Ministerul Finanțelor ca să le ceară cu tupeu peste o jumătate de milion de lei, „prime de plecare” garantate printr-o lege scrisă parcă special pentru privilegiați. Nu există bani în buget? Nu-i deranjează. …
- DNA contestă eliberarea condiționată a Elenei Udrea decisă de Judecătoria PloieștiDirecția Națională Anticorupție a contestat decizia Judecătoriei Ploiești prin care fostul ministru al Turismului, Elena Udrea, ar fi urmat să fie eliberată condiționat. Udrea execută o pedeapsă de șase ani în dosarul „Gala Bute”, iar recent i-a fost dedusă o perioadă de aproximativ opt luni din pedeapsă. Fosta politiciană a fost externată miercuri din spital, …
- Ioana Ramona Bruynseels, deputat AUR: „Asta nu este solidaritate. Asta este batjocură față de fiecare dintre noi”Deputata AUR Ioana Ramona Bruynseels critică dur privilegiile acordate judecătorilor Curții Constituționale, în timp ce populația suportă măsuri severe de austeritate. Parlamentara atrage atenția asupra sumei de 180.000 de lei acordată fiecărui judecător CCR la final de mandat și cere blocarea acestor plăți, precum și modificarea legii care le permite. Bruynseels lansează un apel ferm …
- Alin Coleșa, deputat AUR: „Factura la curent explodează, deși costul real e de 10 ori mai mic. Energia nu trebuie să fie un lux”Deputatul AUR Alin Coleșa propune o soluție legislativă pentru stoparea creșterii nejustificate a facturilor la energie. Printr-un proiect depus în Parlament, acesta dorește ca prețul energiei electrice să fie calculat în funcție de costurile reale ale producătorilor, nu pe baza prețurilor speculative de pe piața zilei următoare. Coleșa cere transparență totală, plafonarea marjei de profit …
- Zelenski cere sprijin militar de 0,25 % din PIB‑ul statelor membrePreședintele ucrainean Volodîmîr Zelenski a lansat un apel pentru alocarea a 0,25 % din PIB-ul fiecărui stat membru al UE/NATO pentru susținerea industriei de apărare ucrainene.Solicitarea a fost făcută la o conferință de presă desfășurată pe 20 iunie la Kiev, în contextul summitului NATO de la Haga. Președintele Ucrainei, Volodîmîr Zelenski, a adresat un apel ferm …