Fost puscaș marin american, condamnat la 16 ani de închisoare în Rusia pentru spionaj

Distribuie acest articol!

Fostul pușcaș marin american Paul Whelan se află într-o închisoare din Rusia din 2018, fiind acuzat de spionaj. Washingtonul a declarat că procesul a fost „departe de a fi corect sau transparent”.

Luni, o instanță rusească l-a condamnat pe fostul pușcaș marin american Paul Whelan la 16 ani de închisoare pentru spionaj.

Pe măsură ce verdictul era citit, Whelan stătea în cușca inculpatului din sala de judecată cu un semn care scria “Proces rușinos!” și i-a solicitat președintelui SUA să intervină.

Whelan a fost arestat în 2018 și a fost acuzat că a căutat să obțină secrete de stat.

Procesul împotriva militarului în vârstă de 50 de ani a avut loc în spatele ușilor închise, întrucât relațiile SUA și Rusia se află pe butuci, în urma unor acuzații ale comunității de informații din SUA că Moscova a intervenit în alegerile prezidențiale din 2016.

Ambasadorul SUA la Moscova, John Sullivan, a condamnat procesul ca fiind nedrept și lipsit de transparență. “A fost secret, nu s-au produs dovezi, nu s-au acordat indemnizații pentru martorii apărării”, a declarat purtătoarea de cuvânt a ambasadei, Rebecca Ross, pe Twitter.

Whelan, care a lucrat ca șef al securității globale la o companie americană de piese auto, și-a menținut declarația de nevinovăție.

El a spus că a călătorit în Rusia în decembrie 2018 pentru a participa la o nuntă. A fost arestat la Moscova pentru că a primit o unitate USB de la o cunoștință, despre care Whelan credea că conține fotografii de vacanță.

Autoritățile spun că unitatea USB conținea secrete de stat și a cerut judecătorului să-l condamne la 18 ani într-o închisoare penală cu regim strict.

Procurorul din dosar a susținut că Whelan deținea rangul de ofițer sau „cel puțin colonel” la Agenția de Informații pentru Apărare din SUA, a declarat avocatul lui Whelan.

Familia inculpatului a spus că au presupus întotdeauna că se va da un verdict de vinovăție și au insistat că „nu se va baza pe fapte sau dreptate”. Familia spune că Whelan a fost maltratat în închisoare și nu a primit îngrijirile necesare în timpul unei urgențe medicale.

Luna trecută, secretarul de stat Mike Pompeo a cerut Rusiei să-l elibereze pe Whelan după ce a fost supus unei intervenții chirurgicale de urgență la un spital din Moscova.

“Este inacceptabil ca lui Paul Whelan să i se fi refuzat tratamentul medical necesar până când starea lui a devenit îngrozitoare”, a spus Pompeo pe Twitter. „Solicităm eliberarea lui Paul”.


Distribuie acest articol!
%d blogeri au apreciat: