Știrile 60m.RO

Fost director din Primăria București, trimis în judecată de DNA. Și-a angajat neamurile în funcții de conducere

Victor Emanuel Picu, fost director al Direcţiei Arhitectură Peisagistică şi Monumente, este judecat într-un dosar în care este acuzat că a angajat nelegal o femeie în funcţia de şef birou.

Victor Emanuel Picu, fost director al Direcţiei Generale de Arhitectură Peisagistică şi Monumente de For Public din cadrul Primăriei Bucureşti, a fost trimis în judecată de DNA pentru săvârşirea infracţiunilor de abuz în serviciu şi fals intelectual, într-un dosar în care este acuzat că a angajat nelegal o femeie în funcţia de şef birou.

În acelaşi dosar, au fost trimişi în judecată Mariana Radu (angajat în cadrul compartimentului de resurse umane al Direcţiei Generale de Arhitectură Peisagistică şi Monumente de For Public) – complicitate la abuz în serviciu, fals intelectual, instigare la fals intelectual; Cristina Luminiţa Cristea (şef al compartimentului de resurse umane) – complicitate la abuz în serviciu; Gheorghiţă Matei (primarul comunei Şelaru, judeţul Dâmboviţa) – abuz în serviciu, complicitate la abuz în serviciu, fals intelectual; Emilian Petre Dragne (secretar general al comunei Şelaru) – complicitate la abuz în serviciu, fals intelectual, uz de fals.

De asemenea, au fost deferiţi justiţiei Valentina Ţoancă (femeia angajată nelegal în funcţia şef al Biroului Strategie Programe şi Proiecte de Arhitectură Peisagistică) şi soţul acesteia, Stelian Dorel Ţoancă. Acesta din urmă a candidat în 2020 la funcţia de primar al comunei Şelaru din partea PNL, însă a pierdut alegerile, fiind pentru o scurtă perioadă consilier local.

Potrivit unui comunicat al DNA, dosarul vizează modalitatea în care, la începutul anului 2021, Valentina Ţoancă a ocupat funcţia de şef al Biroului Strategie Programe şi Proiecte de Arhitectură Peisagistică din cadrul instituţiei condusă de Victor Emanuel Picu.

Concret, Gheorghiţă Matei (primarul comunei Şelaru) şi Emilian Petre Dragne (secretarul general al comunei), beneficiind de ajutorul lui Stelian Dorel Ţoancă, ar fi angajat în mod nelegal, în cadrul instituţiei pe care o conduceau, pe Valentina Ţoancă, în funcţia de consilier personal.

Procurorii spun că acest demers ar fi fost doar unul formal, pentru a-i crea Valentinei Ţoancă vocaţia pentru a îndeplini condiţiile detaşării la Direcţia Generală de Arhitectură Peisagistică şi Monumente de For Public din cadrul Primăriei municipiului Bucureşti.

Pe lângă caracterul formal, această angajare s-ar fi realizat în mod nelegal, cu încălcarea prevederilor legale în domeniu (prevăzute de Codul administrativ, Codul muncii) şi cu falsificarea mai multor documente.

Astfel, la doar 6 zile de la angajarea în comuna Şelaru, perioadă în care Valentina Ţoancă nu s-ar fi prezentat nicio zi la locul de muncă, respectiv la data de 15 martie 2021, Gheorghiţă Matei şi Emilian Petre Dragne ar fi aprobat detaşarea acesteia la Direcţia Generală de Arhitectură Peisagistică şi Monumente de For Public din cadrul Primăriei Bucureşti.

Cu această detaşare ar fi fost de acord şi directorul general al Direcţiei Generale de Arhitectură Peisagistică şi Monumente de For Public, Victor Emanuel Picu, care, beneficiind de ajutorul subordonatelor sale, Mariana Radu şi Cristina-Luminiţa Cristea, ar fi creat aparenţele unui cadru legal de numire a Valentinei Ţoancă în funcţia de şef al Biroului Strategie Programe şi Proiecte de Arhitectură Peisagistică, pe care ar fi ocupat-o în perioada 15 martie 2021 – 14 martie 2022, deşi aceasta nu avea niciun fel de studii de specialitate în domeniul respectiv.

Prin aceste demersuri, Valentina Ţoancă ar fi obţinut foloase necuvenite constând în drepturile salariale de care ar fi beneficiat în mod nelegal de la cele două instituţii publice, în sumă totală de 125.424 lei (brut).

Direcţia Generală de Arhitectură Peisagistică şi Monumente de For Public şi primăria comunei Şelaru nu s-au constituit parte civilă în cauză.

Dosarul a fost trimis spre judecare la Curtea de Apel Bucureşti, cu propunere de a se menţine măsurile asigurătorii dispuse în cauză.

Cimpoi Adrian

Cimpoi Adrian este absolvent al Universității din București. După o perioadă în care a fost redactor și reporter pentru un post de televiziune, a decis să-și continuie drumul în presa scrisă.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Back to top button