Prima Pagină

Fost ambasador: Dacă Rusia invadează Ucraina, România trebuie să pună granița pe Nistru

Mihai Gribincea, fost ambasador al Basarabiei la București consideră că unica soluție normală, în cazul unei invazii a Ucrainei de către Rusia, ar fi ca trupele Armatei Române să se pună în mișcare și să se oprească pe linia Nistrului, vechea frontieră a României Mari de până la 1940, pentru a lua în apărare teritoriul Republicii Moldova.

Diplomat de carieră și autor de studii esențiale, Gribincea își susține punctul de vedere prin aceea că nu există nici cea mai mică garanție că “hoarda lui Putin” se va opri la Nistru și nu va avansa până la Prut.

”Soluția cea mai bună ar fi ca atunci când Rusia va începe atacul asupra Ucrainei, trupele române (la invitația Guvernului sau Președintei M. Sandu) să se pună în mișcare și să ia sub apărare teritoriul fostei Basarabii. Deci, revenirea la frontiera pe Nistru, existentă până la 1940 și schimbată prin forță de ruși. Nu exista nicio garanție că hoarda lui Putin se va opri la frontiera de Est a RM și nu va avansa până la Prut”, scrie Mihai Gribincea, pe pagina sa de Facebook.
Un bun cunoscător al geopoliticii din regiune
Din noiembrie 2015 până în iulie 2020 a fost Ambasador al Republicii Moldova în România, și prin cumul în Serbia. Înainte de aceasta, a fost Ambasador al Republicii Moldova în Regatul Belgiei, iar prin cumul și în Regatul Țărilor de Jos și în Luxemburg. Tot prin cumul a fost și Șeful Misiunii Republicii Moldova pe lângă NATO.

Înainte de a fi numit în funcția de ambasador la Bruxelles, Mihai Gribincea a activat în calitate de Consilier politic al Înaltului Comisar OSCE pentru minorități naționale, cu sediul la Haga, Țările de Jos (2001-2010). Înainte de a fi angajat în funcția de Consilier al Înaltului Comisar OSCE, Mihai Gribincea a lucrat pentru Misiunea ONU din Timorul de Est (1999-2001) și pentru

Misiunile OSCE din Georgia 1996-1997) și din Croația (1999). În 1992 – 1998 a fost angajat al Ministerului Afacerilor Externe (MAE) al Republicii Moldova. Ultima sa funcție în cadrul MAE, a fost aceea de șef al Departamentului Securitate Europeană și probleme politico-militare.
Între anii 1993–1994 a activat în cadrul Ambasadei Republicii Moldova în Federația Rusă.

Cimpoi Adrian

Cimpoi Adrian este absolvent al Universității din București. După o perioadă în care a fost redactor și reporter pentru un post de televiziune, a decis să-și continuie drumul în presa scrisă.
Back to top button