PoliticăRepublica Moldova

Forța Fermierilor Moldova: Vor exista multe tentative de a exporta producția din Ucraina ca originară din Republica Moldova. Nu înțeleg tăcerea Guvernului nostru

Avertisment care ar trebui să pună în alertă și autoritățile din România. Alexandru Slusari, directorul executiv al Asociației Forța Fermierilor din Republica Moldova, avertizează că, odată cu interzicerea importurilor de cereale din Ucraina în România, ”vor exista multe tentative de a exporta producția ucraineană ca originară din Republica Moldova”, informează Agrointeligența.

Începând cu această săptămână, statele din vecinătatea Ucrainei așteaptă rezoluția Comisiei Europene privind interzicerea suspendarea importurilor din Ucraina pentru cinci produse: grâu, porumb, floarea-soarelui, rapiță și ulei de floarea-soarelui. Decizia de la Bruxelles îi va face pe mulți traderi să se mobilizeze pentru a găsi noi soluții de a exporta marfa ucraineană.

”Dar va apărea și altă problema. Foarte probabil că vor exista multe tentative de a exporta producția ucraineană ca originară din Republica Moldova. Este suficientă depistare a unui caz de falsificare a documentelor de origine și țara noastră poate să între în regim de supraveghere specială a importurilor în UE”, a declarat directorul executiv al AFF R. Moldova, Alexandru Slusari.

Fermierii din Republica Moldova, prin Asociația Forța Fermierilor, solicită Guvernului să ia, de asemenea, măsura suspendării importurilor de cereale și oleaginoase din Ucraina.

Directorul AFF Moldova spune că țara vecină ”trebuie să fie acum pragmatică și solidară cu țările UE din Europa din Est, care au înțeles că falimentul producătorilor agricoli autohtoni și dezastru în localitățile rurale nu vor ajuta cu nimic Ucrainei.

”Nu înțeleg tăcerea Guvernului nostru și aștept de la el decizii proxime și eficiente în interesul sectorului agrar național și a satelor Moldovei”, încheie Slusari mesajul său public.

Cimpoi Adrian

Cimpoi Adrian este absolvent al Universității din București. După o perioadă în care a fost redactor și reporter pentru un post de televiziune, a decis să-și continuie drumul în presa scrisă.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Back to top button