Economie

Fondurile pentru IMM-urile afectate de COVID 19, BLOCATE abuziv de Claudiu Năsui

În dată de 29 ianuarie 2021, s-a finalizat depunerea cererilor de finanțare (aplicațiilor) pe platforma granturi.imm.gov.ro, în cadrul Măsurii 3– granturi pentru investițîi acordate IMM-urilor, în baza OUG 130/2020. Beneficiarii potențiali au solicitat între 50.000 – 200.000 euro pentru investiții. Bugetul total al acestei măsuri este de 550 milioane de euro.

Acordurile de finanțare ale beneficiarilor cu reprezentanțîi ministerului economiei trebuie semnate până la dată de 30.06.2021. Până în acest moment, Ministerul Economiei și Agențiile Teritoriale (AIMMAIPE), au blocat evaluările beneficiarilor, invocând că și pretext o presupusă fraudă la procesul de aplicare, deși organizatorii concursului au fost chiar cei care au invocat fraudă (Ministerul Economiei, STS și AIMMAIPE).

Deși nu există nicio dovadă a presupusei fraude și deși concursul a fost organizat chiar de instituțiile aflate în subordinea Guvernului României, aceștia au blocat evaluarea până în acest moment, iar Ministerul Economiei riscă să nu se încadreze în termenul legal pentru semnarea acordurilor de finanțare, fapt ce va genera mii de procese împotriva Ministerului Economiei, iar fondurile europene ce ar fi trebuit să revină beneficiarilor nu vor mai fi absorbite și vor fi pierdute de antreprenorii români.

„În contextul în care România se află pe ultimele locuri în clasamentul statelor care au acordat ajutoare de stat sau din fonduri europene firmelor, după ce a întârziat nepermis de mult Măsură 2, după ce a blocat și programul pentru START-UP-uri, se pare că Ministrul Economiei a blocat și Măsură 3 – granturi pentru investițîi și refuză să își respecte angajamentele luate prin lege, față de antreprenori. Din păcate, în loc să își salveze și dezvolte afacerile, antreprenorii vor trebui să piardă timpul și să se judece cu Ministerul Economiei, pentru a-și primi drepturile. Această e o situație unică în Europa, în care Ministrul Economiei, în loc să ajute firmele să treacă peste această perioada grea generată de pandemie și de restricții, de fapt face tot ce poate pentru a pune piedici și pentru a falimenta firmele românești.”, a declarant George Velcea, Președintele Asociației Europene a Tinerilor Întreprinzători.

În acest context, Asociația Europeană a Tinerilor Întreprinzători, ce promovează și susține la nivel național și internațional activități de antreprenoriat,a solicitat Ministerului Economiei, în dată de 13.04.2021, să comunice antreprenorilor, în maximum 10 zile, în baza legii 544/ 2001, următoarele:

1)      rezultatele investigației efectuate de corpului de control al primului ministru, în ceea ce privește aplicarea societăților la Măsură 3 de ajutor de stat – granturi pentru investițîi acordate IMM-urilor, în baza OUG 130/2020. (Premierul Florin Citu a anunțat demararea acestei investigații în dată de 5 februarie 2021). În măsură în care această investigație nu s-a finalizat, va rog să ne prezentați rațiunile pentru care nu s-a finalizat și/sau eventualele concluzii preliminare ale acestei investigații.

2)      care este stadiul evaluării aplicațiilor depuse de beneficiari la Măsură 3 de ajutor de stat – granturi pentru investițîi acordate IMM-urilor, în baza OUG 130/2020

3)      documentul și conținutul documentului prin care Ministerul Economiei, Antreprenoriatului și Turismului a mutat suma de 209 milioane de euro de la Măsură 3 – granturi pentru investițîi acordate IMM-urilor, în baza OUG 130/2020,la Măsură 2 – granturi de capital de lucru.

4)      A existat acordul Comisiei Europene pentru mutarea sumei de 209 milioane de euro de la Măsură 3 – granturi pentru investițîi acordate IMM-urilor, în baza OUG 130/2020,la Măsură 2 – granturi de capital de lucru? În măsură în care există un asemenea acord, va rugăm să ni-l puneți la dispoziție. Dacă acest acord nu există, va rugăm să ne precizați temeiul legal în baza căruia ați procedat la acest transfer de fonduri între măsuri și actul normativ/administrativ prin care s-a dispus acest transfer.

5)      Dacă a existat acordul Comisiei Europene, pentru mutarea sumei de 209 milioane de euro, de la Măsură 3, la Măsură 2, care este dată în care Guvernul României și Ministerul Economiei, Antreprenoriatului și Turismului au primit acest acord?

  6) Va rugăm să ne precizați dacă Ministerul Economiei, Energiei și Mediului de Afaceri a realizat o analiză proprie a situației, care a determinat efectuarea unei investigațîi de către Corpul de Control al Primului-Ministru. Dacă da, va rugăm să ne puneți la dispoziție concluziile acestei investigații.

7) Va rugăm să ne precizați dacă s-a solicitat Comisiei Europene extinderea termenului de acordare a ajutorului de stat pe Măsură 3 – granturi pentru investițîi acordate IMM-urilor, în baza OUG 130/2020, termen maximal pentru încheierea contractelor de finanțare cu beneficiari fiind în prezent 30.06.2021. În măsură în care nu s-a adresat o asemenea solicitare Comisiei Europene, va rog să ne precizați ce măsuri urmează fi luate de către Ministerul Economiei Antreprenoriatului și Turismului pentru a NU fi pierdute fondurile atribuite de către Comisia Europeană.

„Este contrar odrinii de drept organizarea și implementarea unei măsuri, care să vină în sprijinul operatorilor economici (”IMM”), ce au avut de suferit pe seama pandemiei generate de Virusul Covid 19 și în același timp să blochezi din propria culpă și propria voință, aducerea la îndeplinire a acestei măsuri.
Ministerul Ministerul Economiei, Energiei și Mediului de Afaceri (MEEMA) și Agențiile teritoriale (AIMMAIPE), ar trebui să aibă un rol activ în vederea sprijinirii IMM-urilor aflate în dificultate, iar nu să blocheze prin diverse tertipuri procedurale întregul mecanism de salvgardare a IMM-urilor aflate în nevoie și care și-au prezentat intenția de a investi în diverse proiecte, care ar contribui într-un final la economia de piață a României.

În acest context se impune atenționarea entităților abilitate în implementarea măsurilor de finanțare nerambursabilă pentru proiecte de investiție (Măsură 3) să își respecte obligățiile legale asumate la nivel comunitar de sprijinire a IMM-urilor care indeplninesc condițiile de obținere a finatarii de fonduri nerambursabile privind investiția și să procedeze în acest sens la evaluarea și selectarea beneficiarilor acestor măsuri. Dacă Ministerul Economiei și agențiile regionale vor continuă să refuze să respecte legea, avem încredere că instanța va restabili ordinea de drept și îi va obliga să își respecte obligațiile asumate față de antreprenori, a declarat avocatul Simon Marian.

Cimpoi Adrian

Cimpoi Adrian este absolvent al Universității din București. După o perioadă în care a fost redactor și reporter pentru un post de televiziune, a decis să-și continuie drumul în presa scrisă.
Back to top button