Economie

Fondurile de pensii care administrează Pilonul II expuse puternic pe Rusia. Riscă să piardă plasamente de peste 1 miliard de lei

Fondurile de pensii administrate de NN, BRD și BCR riscă să piardă plasamente de peste 1 miliard de lei. România vrea afară din BII, banca rusească la care fondurile au luat obligațiuni.

NN Pensii, BCR Erste Asset Management, BRD Asset Management, Banca Transilvania, BRD Pensii, BCR Pensii şi BT Asset Management, prin fondurile pe care le administrează, sunt principalii investitori în obligaţiunile emise de Banca Internațională de Investiții, mai cunoscută ca BII sau banca statelor din fostul bloc comunist, arată un proiect legislativ aflat pe agenda Guvernului în ședința de mâine, miercuri, 25 mai.

Expunerea de motive a proiectului de lege care ratifică retragerea României din acţionariatul Băncii Internaționale de Investiții (BII) arată că plasamentele fondurilor de pensii din România se pot deteriora cu această ocazie.

România a decis în martie să iasă din acţionariatul a două bănci internaţionale cu acţionariat majoritar rusesc, Banca Internațională de Cooperare Economică (BICE) şi BII. Cea de-a doua entitate legată de Rusia a emis obligaţiuni pe piaţa românească de 1,4 miliarde de lei, achiziţionate majoritar de fondurile de pensii din sistem. Odată cu scăderea ratingului şi confruntarea cu lipsa de lichidităţi, calitatea activelor deţinute de fondurile de pensii ar putea fi afectată. De asemenea, există riscul de contagiune pe piaţa pensiilor private şi nu numai, potrivit proiectului de lege care prevede ieşirea României din acţionariatul BII.

Cimpoi Adrian

Cimpoi Adrian este absolvent al Universității din București. După o perioadă în care a fost redactor și reporter pentru un post de televiziune, a decis să-și continuie drumul în presa scrisă.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Back to top button