Știrile 60m.RO

Fonduri europene pentru sănătate. O prioritate va fi reactivarea Institutului Cantacuzino

Ministrul fondurilor europene, Marcel Boloș, a declarat duminică că prin Programul Operaţional de Sănătate (POS), care va fi primul astfel de program dedicat exclusiv sănătății, vor putea fi accesate 4,5 miliarde de euro, suma propusă de România pentru finanţarea serviciului public de sănătate.

Accesarea banilor depinde de beneficiarii noştri, de către unităţile sanitare din România. Ne pregătim împreună cu unităţile sanitare să accesăm cât mai bine şi mai eficient în folosul pacienţilor şi în folosul populaţiei beneficiare de servicii de sănătate“, a anunțat Marcel Boloş, la Digi24, citat de Radio Europa Liberă.

Potrivit ministrului, acest program operațional este așteptat să devină funcţional din primul trimestru al anului viitor, în contextul în care de la 1 ianuarie 2021 ar urma să intre în vigoare viitorul Cadru Financiar Multianual 2021-2027.

Printre proiectele mari care ar putea să primească finanțare europeană reactivarea Institutului Naţional Cantacuzino pentru producerea de vaccin în România.

“Încercăm să asiguram fondurile necesare astfel încât vaccinul tetravalent să fie folosit în interesul pacienţilor noştri. Aceasta va fi o primă direcţie de acţiune a cercetării în domeniul medical (…) Mai avem şi alte direcţii de acţiune în Programul Operaţional de Sănătate care ţin de educaţia cadrelor medicale şi utilizarea echipamentelor de către cadrele medicale, iar o componentă importantă este cea legată de infrastructură. Pe lângă cea de spitale regionale avem în vedere şi intervenţiile care privesc infrastructura spitalelor judeţene şi mai ales a echipamentelor din blocurile operatorii din zonele de imagistică sau cele care sunt din secţiile de terapie intensivă inclusiv cele care privesc unităţile de primiri urgenţe. Toate sunt înglobate în Programul Operaţional de Sănătate pe care o să îl prezentăm în perioada următoare în spaţiul public, să fie pe înţelesul tuturor, care sunt beneficiile pe care România încearcă să le obţină din această alocare, una dintre cele mai mari poate chiar cea mai mare pe care România caută să o obţină într-un domeniu atât de important al sănătăţii publice şi prin care încercam să creştem standardele de calitate”, a explicat ministrul Fondurilor Europene.

Cât privește construcția celor trei spitale regionale de la Cluj, Iaşi şi Craiova, ministrul Boloş a arătat că va fi alocată o sumă de 1,166 miliarde de euro.

Boloș a făcut aceste afirmații după ce Comisia Europeană a publicat vineri Regulamentul ce include propunerile României de flexibilizare a fondurilor europene. 

În urma negocierilor cu Comisia Europeană, România va putea transfera fonduri pentru finanțarea noilor priorități de investiții, astfel încât banii europeni să fie realocați eficient.

De asemenea, vor putea fi transferați bani de la un program operațional la altul pentru a finanța măsurile pentru combaterea efectelor negative ale răspândirii coronavirusului. Există, spre exemplu, posibilitatea transferării de fonduri destinate inițial cercetării către mediul de afaceri, în scopul relansării economice.

România a obținut cofinanțarea integrală a cheltuielilor declarate începând cu 1 iulie până pe 30 iunie 2021. Asta înseamnă că în perioada menționată sumele aferente cofinanțării naționale nu mai trebuie asigurate de la bugetul de stat, fapt care reduce presiunea pe deficitul bugetar.

În același context, ministrul Marcel Boloș a anunțat că începând cu anul 2021 va exista pentru prima oară un Program Operațional dedicat exclusiv sănătății, cu un ”buget de aproximativ 4,5 miliarde de euro”.

Sursa: www.caleaeuropeana.ro

Back to top button