InternaționalȘtirile 60m.RO

FMI cere adoptarea de facilităţi fiscale pentru atenuarea impactului epidemiei de coronavirus

Factorii de decizie guvernamentali vor trebui să implementeze măsuri „substanţiale” în domeniul fiscal, al politicilor monetare şi al pieţelor financiare, pentru a combate impactul economic provocat de răspândirea rapidă a epidemiei de coronavirus (Covid-19), a afirmat luni economistul-şef al Fondului Monetar Internaţional, Gita Gopinath, transmite Reuters potrivit Agerpres.

Într-o postare pe blogul FMI, Gopinath a precizat că principalele ei recomandări includ punerea banilor direct în mâinile gospodăriilor şi companiilor. Reducerile de dobânzi ar putea readuce încrederea, dar ar fi eficiente în stimularea activităţii economice numai după ce se normalizează condiţiile de afaceri, a adăugat oficialul.

„Gospodăriile şi companiile afectate de întreruperea lanţului de furnizare şi de scăderea cererii ar trebui să primească transferuri de numerar, să beneficieze de subvenţii pentru salarii şi facilităţi fiscale, pentru a răspunde nevoilor oamenilor şi a permite afacerilor să rămână pe linia de plutire”, a declarat Gopinath.

Oficialul a citat ca exemplu decizia Italiei, care a extins termenele limită pentru plata taxelor de către companiile din zonele afectate şi a anunţat un fond suplimentar de salarii pentru a-i sprijini pe angajaţii concediaţi din cauza carantinei şi a restricţiilor de călătorie.

Şi Coreea de Sud a introdus subvenţii pentru salarii, în cazul micilor comercianţi, şi a majorat indemnizaţia pentru cei care îşi caută un loc de muncă sau sunt îngrijiţi la domiciliu. China a renunţat temporar la contribuţiile pentru asigurări sociale plătite de companii, a adăugat Gopinath.

„Pentru cei concediaţi, ar putea fi majorat temporar ajutorul de şomaj. Unde concediul familial şi concediul medical plătit nu sunt printre beneficiile standard, guvernele ar trebui să ia în considerare finanţarea lor, pentru a permite angajaţilor care nu se simt bine sau cei de care au grijă să rămână acasă fără teama că-şi pierd locul de muncă în timpul epidemiei”, a explicat economistul-şef al Fondului Monetar Internaţional.

Oficialul a apreciat că şi băncile centrale ar trebui să fie pregătite să furnizeze lichidităţi masive băncilor şi companiilor financiare non-bancare, „în special celor care acordă creditare firmelor mici şi mijlocii, care ar putea fi mai puţin pregătite să facă faţă unei întreruperi semnificative”.

De asemenea, guvernele ar putea oferi garanţii de creditare temporare şi ţintite pentru necesităţile de lichiditate pe termen scurt ale acestor firme, iar autorităţile de supervizare şi de reglementare a pieţei financiare ar putea, de asemenea, încuraja temporar extinderea scadenţei împrumuturilor, a apreciat Gopinath.

Alte stimulente ar fi facilităţile fiscale extinse şi măsuri de politică monetară precum reduceri ale dobânzilor şi achiziţii de active. Aceste decizii ar creşte încrederea şi ar sprijini pieţele financiare dacă va exista un risc semnificativ de înăsprire a condiţiilor financiare, a adăugat oficialul FMI.

Sursa: www.stiripesurse.ro

Back to top button