EconomieȘtirile 60m.RO

Florin Cîțu: România nu va intra în recesiune tehnică

Ministrul Finanțelor, Florin Cîțu a declarat vineri că datorită creșterii economice înregistrată de România în primul trimestru din 2020, se reduce foarte mult posibilitatea țării de a întra în recesiune tehnică.

„În T1 am reuşit să eliminăm dintr-o dată toate acele scenarii apocaliptice pe care le-am văzut în ultima perioadă aruncate atât de trompetele PSD cât şi de alţi analişti care nu sunt la fel de profesionişti sau poate nu au aceeaşi informaţie. Acele scenarii apocaliptice au fost aruncate la gunoi cu această creştere economică din primul trimestru. Al doilea lucru, a crescut foarte mult probabilitatea ca în acest an să nu avem recesiune tehnică. Recesiunea tehnică este definită ca două trimestre consecutive de contracţie economică. Faptul că avem în primul trimestru această creştere economică reduce foarte mult şansele unei recesiuni tehnice. Este un lucru important pentru că România se finanţează de pe pieţele internaţionale, de pe pieţele interne şi avem nevoie de credibilitate”, a afirmat Cîţu, citat de agerpres.ro.

Încasările la buget au fost mai mari în aprilie 2020 față de aprilie 2019 cu aproximativ 1 miliard, potrivit ministrului.

Starea de urgență din luna aprilie va avea un impact major asupra PIB-ului însă trimestrul al doilea poate fi salvat în lunile mai, iunie.

„Avem toate şansele să continuăm în partea doua a lunii mai şi iunie să recuperăm ce s-a pierdut în aprilie. Depinde foarte mult de noi, de politica fiscală, să continuăm o politică fiscală relaxată şi în acelaşi timp tandemul politică fiscală – politică monetară să fie la fel. Relaxarea politicii monetare a ajutat foarte mult. Cred în continuare că şi politica monetară va contribui prin relaxare în continuare a condiţiilor, există loc poate şi la RMO (rezerve minime obligatorii, n.r.) dar şi la dobânzi, o relaxare care alături de relaxarea politicii fiscale este combinaţia perfectă. Este lecţia crizei din 2008 pe care am învăţat-o, să injectăm lichiditate în sistem atunci când este nevoie. Toate companiile au nevoie de lichiditate. Acest lucru se face prin tot felul de instrumente. Avem IMM Invest, urmează şi fratele mai mare al lui IMM Invest, prin Eximbank, pentru companii mari şi vor urma şi alte produse”, a mai transmis Florin Cîțu.

Back to top button