Politică

Florin Cîțu a dat 8 milioane de lei unei asociații evreiești cu mai puțin de 4.000 de membri

Opt milioane de lei a decis să aloce Florin Cîțu, prin Secretariatul de Stat pentru Culte, Federației Comunităților Evreiești din România – Cultul Mozaic (FCER – CM).

Conform informațiilor oferite de SSC pentru STIRIPESURSE.RO, din cele 1.061 de dosare de solicitare a unui sprijin financiar depuse de către unitățile de cult aparținând cultelor religioase din România până la 10 iunie 2021, doar două au primit bani: Biserica Ortodoxă Română, cu 16 milioane de credincioși, și cultul mozaic, cu aproape 3.500 de membri (3.519 conform recensământului din 2011).

BOR a primit numai 20 de milioane de lei, un pic de două ori mai mult decât suma alocată FCER – CM.

”În temeiul solicitărilor Patriarhiei Române și ale Federației Comunităților Evreiești din România – Cultul Mozaic (FCER – CM) formulate la alcătuirea Proiectului Legii Bugetului de Stat pe anul 2021, de sprijinire financiară a lucrărilor de construire a Catedralei Mântuirii Neamului, respectiv a programului de asistență socială și medicală a supraviețuitorilor Holocaustului și a persoanelor vârstnice din cadrul FCER – CM, instituția noastră a propus prin Memorandum Guvernului României repartizarea sumei de 28.000.000 de lei pentru cele două proiecte.

Având în vedere că sprijinirea financiară a programului de asistență socială și medicală a supraviețuitorilor Holocaustului și a persoanelor vârstnice din cadrul FCER – CM era vitală pentru derularea și continuarea acestor programe, iar întrucât suferința nu poate fi cuantificată în cifre sau procente financiare, Secretariatul de Stat pentru Culte a aplicat în alocarea de sprijin financiar principiul nevoilor reale ale cultelor.

Anul acesta, FCER – CM, la alcătuirea Legii Bugetului de Stat pe anul 2021 a transmis o solicitare pentru sprijinirea financiară a progamului de asistență socială și medical a supraviețuitorilor Holocaustului și a persoanelor vârstnice din cadrul FCER – CM. Conform datelor din solicitare, în medie, FCER – CM acordă trimestrial un număr de aproximativ 242.000 de ore de îngrijire la domiciliu pentru supraviețuitorii Holocaustului. Pentru vârstnicii care nu mai pot fi îngrijiți la domiciliu, FCER – CM asigură cazarea și serviciile de asistență necesare în două cămine pentru persoane vârstnice din București și Arad.

Centrul de Ajutor Medical din cadrul Departamentului Asistență Medicală al FCER – CM oferă asistaților și membrilor comunităților evreiești consultații, tratament, investigații și recoltări de analize pentru următoarele specialități medicale: psihiatrie, medicină internă, chirurgie generală, oftalmologie, balneofizioterapie, diabet și boli de nutriție, ecografie, dermatologie, stomatologie și tehnică dentară.

Potrivit solicitării, transmisă de FCER – CM în data de 2 februarie 2021, sprijinul financiar al Secretariatului de Stat pentru Culte pentru activități sociale și medicale ale FCER – CM destinat supraviețuitorilor Holocaustului și persoanelor vârstnice ”este esențial pentru a asigura supraviețuirea acestor persoane”, arată SSC la răspunsul solicitat de jurnaliștii Stiri pe Surse.

Conform informațiilor regăsite în spațiul public, doar doi supraviețuitori ai Holocaustului mai sunt în România.

Cimpoi Adrian

Cimpoi Adrian este absolvent al Universității din București. După o perioadă în care a fost redactor și reporter pentru un post de televiziune, a decis să-și continuie drumul în presa scrisă.
Back to top button