Florin Cîțu a dat 8 milioane de lei unei asociații evreiești cu mai puțin de 4.000 de membri

Opt milioane de lei a decis să aloce Florin Cîțu, prin Secretariatul de Stat pentru Culte, Federației Comunităților Evreiești din România – Cultul Mozaic (FCER – CM).
Conform informațiilor oferite de SSC pentru STIRIPESURSE.RO, din cele 1.061 de dosare de solicitare a unui sprijin financiar depuse de către unitățile de cult aparținând cultelor religioase din România până la 10 iunie 2021, doar două au primit bani: Biserica Ortodoxă Română, cu 16 milioane de credincioși, și cultul mozaic, cu aproape 3.500 de membri (3.519 conform recensământului din 2011).
BOR a primit numai 20 de milioane de lei, un pic de două ori mai mult decât suma alocată FCER – CM.
”În temeiul solicitărilor Patriarhiei Române și ale Federației Comunităților Evreiești din România – Cultul Mozaic (FCER – CM) formulate la alcătuirea Proiectului Legii Bugetului de Stat pe anul 2021, de sprijinire financiară a lucrărilor de construire a Catedralei Mântuirii Neamului, respectiv a programului de asistență socială și medicală a supraviețuitorilor Holocaustului și a persoanelor vârstnice din cadrul FCER – CM, instituția noastră a propus prin Memorandum Guvernului României repartizarea sumei de 28.000.000 de lei pentru cele două proiecte.
Având în vedere că sprijinirea financiară a programului de asistență socială și medicală a supraviețuitorilor Holocaustului și a persoanelor vârstnice din cadrul FCER – CM era vitală pentru derularea și continuarea acestor programe, iar întrucât suferința nu poate fi cuantificată în cifre sau procente financiare, Secretariatul de Stat pentru Culte a aplicat în alocarea de sprijin financiar principiul nevoilor reale ale cultelor.
Anul acesta, FCER – CM, la alcătuirea Legii Bugetului de Stat pe anul 2021 a transmis o solicitare pentru sprijinirea financiară a progamului de asistență socială și medical a supraviețuitorilor Holocaustului și a persoanelor vârstnice din cadrul FCER – CM. Conform datelor din solicitare, în medie, FCER – CM acordă trimestrial un număr de aproximativ 242.000 de ore de îngrijire la domiciliu pentru supraviețuitorii Holocaustului. Pentru vârstnicii care nu mai pot fi îngrijiți la domiciliu, FCER – CM asigură cazarea și serviciile de asistență necesare în două cămine pentru persoane vârstnice din București și Arad.
Centrul de Ajutor Medical din cadrul Departamentului Asistență Medicală al FCER – CM oferă asistaților și membrilor comunităților evreiești consultații, tratament, investigații și recoltări de analize pentru următoarele specialități medicale: psihiatrie, medicină internă, chirurgie generală, oftalmologie, balneofizioterapie, diabet și boli de nutriție, ecografie, dermatologie, stomatologie și tehnică dentară.
Potrivit solicitării, transmisă de FCER – CM în data de 2 februarie 2021, sprijinul financiar al Secretariatului de Stat pentru Culte pentru activități sociale și medicale ale FCER – CM destinat supraviețuitorilor Holocaustului și persoanelor vârstnice ”este esențial pentru a asigura supraviețuirea acestor persoane”, arată SSC la răspunsul solicitat de jurnaliștii Stiri pe Surse.
Conform informațiilor regăsite în spațiul public, doar doi supraviețuitori ai Holocaustului mai sunt în România.