JUSTIȚIE

Fiu de judecătoare care a omorât o femeie în timp ce conducea băut şi a plecat de la locul faptei, eliberat din arest pentru că „a stat în detenţie în perioada cea mai frumoasă a vieţii sale”

Spre deosebire de cazul în care dosare grele ale naţiei, precum Revoluţie, Mineriadă, Gheorghe Ursu, Colectiv, 20 august, justiţia acţionează cu o viteză de melc, iată că atunci când miza este libertatea unor privilegiaţi ai sorţii, lucrurile se schimbă. Fiul judecătoarei Dafinescu, din Gorj, tânăr care a omorât o femeie, fiind băut la volanul unui BMW după are a părăsit locul faptei, a obţinut liberarea condiţionată după un an de detenţie efectivă, deşi a primit o pedeapsă de 4 ani şi jumătate de închisoare pentru ucidere din culpă.

Anterior accidentului mortal, Mihai Dafinescu mai fusese sancţionat de 33 de ori de Poliţie.

Argumentele invocate de judecători sunt halucinante. Magistraţii au decis să îl elibereze conditionat pe motiv că „a stat în detenţie în perioada cea mai frumoasă a vieţii sale” şi că „ a stat în arest la domiciliu şi pe durata pandemiei, (…) iar gestionarea stresului în timpul epidemiei de COVID-19 a implicat un consum nervos mai mare”.

Concret, judecătorul arată că „instanţa reţine că liberarea condiţionată înainte de termen reprezintă o şansă şi, având în vedere şi vârsta acestuia de 28 de ani, de faptul că se vorbeşte despre o persoană fără antecedente penale, de aspectul că petentul a stat în detenţie în perioada cea mai frumoasă a vieţii sale, considerată etapa de graţie în existenţa oricărui individ, perioada de maximă înflorire, dar când înţelepciunea necesară pentru a lua hotărâri remarcabile în ceea ce priveşte viitorul, adeseori lipseşte, iar voinţa de afirmare şi putere generează convingerea că totul este accesibil şi nu vor exista momente critice, ajungându-se ca în astfel de situaţii să se rateze cele mai mari oportunităţi pe care le oferă viaţa, iar scenariul unei asemenea vârste nu se mai repetă şi, fără îndoială, şi-ar dori să poată întoarce timpul şi să excludă acea clipă fatidică ce a condus la o dramă care cu siguranţă l-a marcat pentru tot restul existenţei, instanţa apreciază că scopul preventiv, educativ al pedepsei a fost atins până în prezent, iar perioada executată de condamnat prezintă garanţia integrării sociale a acestuia”, se arată în document.

Decizia instanţei nu este definitivă.

Mama tânarului, Elena Dafinescu, este judecătoare la Tribunalul Gorj. Tatăl, Mihai, este şef de Ocol Silvic în Novaci.

Iniţial, instanţa a stabilit termen pentru judecarea liberării condiţionate pe 5 septembrie, dar la cererea avocatului termenul a fost schimbat pentru 11 iulie.

Procurorii au contestat decizia Judecătoriei şi următorul termen este 13 septembrie la Tribunalul Gorj. Astfel, cererea de liberare condiţionată va fi analizată de colegii mamei condamnatului.

Mihai Dafinescu se află în executarea pedepsei de 4 ani, 6 luni şi 20 zile închisoare, pentru săvârşirea infracţiunii de părăsirea locului accidentului, după ce a omorât o femeie, fiind băut la volan.

Cum s-a produs accidentul

Fiul judecătoarei Dafinescu a fost condamnat după ce, în data de 19 august 2020, în jurul orelor 22:10, în timp ce conducea autoturismul marca BMW în oraşul Novaci, fiind sub influenţa alcoolului şi din cauza părăsirii necontrolate a carosabilului şi pătrunderii pe acostamentul din dreapta drumului, a surprins şi lovit mortal o femeie, după care a părăsit locul accidentului fără încuviinţarea poliţiei. Femeia era însoţită de fiul ei de 16 ani care a scăpat miraculous din accident.

El a mai susţinut că s-a dus acasă şi s-a culcat imediat, însă convorbirile telefonice din noaptea respectivă l-au dat de gol, după ce şi-a sunat fratele şi pe o asistentă medicală pe care a întrebat-o de starea victimei, dusă între timp la spital.

Poliţia l-a căutat toată noaptea pe Mihai Dafinescu şi l-a aşteptat la poarta casei până a doua zi dimineaţa la ora 8. Din document rezultă că în imobil „se aflau persoane care nu au ieşit din locuinţă şi au ignorat solicitările verbale ale organelor de poliţie şi semnalele luminoase şi acustice ale autospecialei poliţiei, făcute în acest sens”.

Deşi victima se deplasa în afara părţii carosabile, a fost lovită de maşină. Şoferul a declarat la audieri că a crezut că i-a aruncat cineva cu un bolovan în parbriz şi că nu a ştiut că a lovit un pieton. El a mai susţinut că s-a dus acasă şi s-a culcat imediat, însă convorbirile telefonice din noaptea respectivă l-au dat de gol, după ce şi-a sunat fratele şi pe o asistentă medicală pe care a întrebat-o de starea victimei, dusă între timp la spital.

Cimpoi Adrian

Cimpoi Adrian este absolvent al Universității din București. După o perioadă în care a fost redactor și reporter pentru un post de televiziune, a decis să-și continuie drumul în presa scrisă.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Back to top button