Economie

Firmele străine care vin în România oferă salarii de mizerie. Dragoș Frumosu (Sindalimenta), comparație cu salariile din Germania

Dragoş Frumosu, președintele Federaţiei Naţionale a Sindicatelor din Industria Alimentară – SINDALIMENTA, a fost invitat la emisiunea „Totul despre Bani“, la DC News TV, unde a vorbit despre firmele străine care vin în România.

„Exportăm foarte multă materie primă. Ar trebui să încurajăm afacerile românești să ducă la realizarea unui produs finit care să fie exportat. A apărut o măsură lăudabilă, programul INVESTALIM, care își propune să acorde niște sume de bani unor investitori, fie pentru dezvoltarea unor afaceri noi, fie pentru retehnologizare și mărirea unor afaceri existente. Acest sistem de finanțare poate conduce la dezvoltarea unor societăți noi care să creeze și locuri de muncă. 

Chiar și așa, ministrul Barbu (n.r. ministrul Agriculturii) era foarte fericit că două companii germane vin n România cu întreaga lor activitate, una care să înființeze ferme și să crească fantastic de tare numărul porcilor crescuți în România, iar alta care procesează.“, a spus președintele SINDALIMENTA.

De ce vin firmele străine în România

„Când dăm niște bani unor firme care vor să-și mute întreaga activitate în România, din experiența pe care o am în cei 30 de ani de activitate sindicală, în primul rând finanțezi o firmă puternică, firmă ce teoretic ar trebui să aibă bani, pentru a veni în România să deschidă afaceri. Vine în România deoarece costurile cu salariile sunt mult mai mici, de 3-4 ori mai mici decât în Germania. 

În al doilea rând, dacă un român ar pleca de aici și s-ar duce să muncească în Germania, ar primi un salariu de aproximativ 70% din salariul primit de cetățeanul german.  Practic, firma, dacă vine în România, îl plătește pe român cu mult mai puțini bani decât îl plătește în Germania.

De asemenea, în momentul în care vin în România, aceste firme vor continua să cumpere cât mai mult de pe piața din România, să elimine concurența pe piață, până la limita acceptată de legislație și Consiliul Concurenței, câștigă cotă de piață și se vor închide niște afaceri care vor crea șomeri, vor crea probleme familiilor care au acele afaceri. Nu cred că este foarte bine că ne bucurăm că vin alții să deschidă afaceri. Ce, noi nu suntem în stare să deschidem ferme și să creștem porci?“, a conchis Dragoș Frumosu.

Cimpoi Adrian

Cimpoi Adrian este absolvent al Universității din București. După o perioadă în care a fost redactor și reporter pentru un post de televiziune, a decis să-și continuie drumul în presa scrisă.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Back to top button