Politică

Firma SRI-ului, contract de 30.000 de euro cu MAE

Rasirom, singura firmă asumată oficial de SRI, a primit un contract de întreținere a sistemului de control și supraveghere video, antiefracție și antiincendiu, pentru următoarele opt luni, la sediile Ministerului Afacerilor Externe. Înțelegerea se poate prelungi cu încă patru luni, după expirarea duratei, în funcție de fondurile ce vor fi alocate pentru anul 2025, de la bugetul statului.

MAE plătește cu 17.000 de lei pe lună firma SRI-ului

Valoarea contractului cu Ministerul Afacerilor Externe este de 17.422,43 de lei pe lună, ceea ce înseamnă că Rasirom va încasa 139.379,44 de lei (puțin peste 28.000 de euro). Contractul a fost încredințat prin vânzare directă, potrivit informațiilor de pe platforma SEAP (Sistemul Electronic de Achiziții Publice).

În schimbul acestei sume, firma SRI-ului s-a obligat să asigure din punct de vedere al securității un număr de 15 sedii, inclusiv Centrala Ministerului Afacerilor Externe. Serviciile includ: asigurarea de suport tehnic (inclusiv punerea la dispoziție a unui număr de telefon cu funcționare 24 de ore pe zi), verificare și întreținere preventivă, mentenanță sau intervenții la avarie și revizii anuale. Prețul nu include contravaloarea pieselor de schimb.

Este cel mai mare contract de achiziții publice pe care Rasirom (Regie Autonomă) l-a semnat în acest an. De altfel, societățile și instituțiile de stat par să prefere serviciile companiei aflate sub autoritatea directă a Serviciului Român de Informații.

ASF a cumpărat un computer de 47.000 de lei de la Rasirom

De exemplu, Rasirom mai asigură mentenanța echipamentelor de securitate unor obiective precum: Poșta Română, Consiliul Concurenței, Nuclearelectrica, Senatul României, Serviciul de Protecție și Pază (SPP) sau Oficiul Registrului Național al Informațiilor Secrete de Stat (ORNISS).

Acestea nu sunt, însă, singurele servicii vândute de firma SRI-ului. Rasirom a vândut difuzoare de 20.000 de lei către Institutul pentru Tehnologii Avansate (unitate SRI), instalare echipament radio la Garda de Coastă, servicii de întreținere și reparare a echipamentului fotografic pentru Imprimeria Națională și chiar un computer de birou în valoare de 47.100 de lei către Autoritatea de Supraveghere Financiară (sistem Tempest pentru protejarea datelor vehiculate prin sisteme de comunicații clasificate).

Înființată în urmă cu 29 de ani în baza Hotărârii de Guvern 60/1995, Regia Autonomă Rasirom a ajuns, anul trecut, la o cifră de afaceri de 482,8 milioane lei (peste 96 de milioane euro) și un profit net de 17,3 milioane lei (5,6 milioane euro), la un număr mediu de 283 de angajați. Datoriile societății sunt de 288,2 milioane lei. Sumele reprezintă cele mai mari cifre înregistrate de compania SRI-ului, de la înființare. În anul precedent, Rasirom a înregistrat o cifră de afaceri de 288,2 milioane lei și un profit de 10 milioane lei.

Firma de casă a SRI face afaceri cu Moldova, China și Germania

Firma Rasirom desfășoară și activități de import-export. Rasirom aduce din Coreea de Sud, Elveția, Franța sau Germania – instrumente și aparte optice, echipamente electrice sau metale comune; și exportă în China, Marea Britanie sau Moldova – aparate de înregistrat sau reprodus sunetul și imaginea sau materiale plastice și articole din cauciuc.

Conducerea companiei Rasirom este asigurată de un Consiliu de Administrație format din șapte membri. Sediul firmei se află în cartierul Floreasca, în apropiere de Școala Gimnazială Maria Rosetti.

Cimpoi Adrian

Cimpoi Adrian este absolvent al Universității din București. După o perioadă în care a fost redactor și reporter pentru un post de televiziune, a decis să-și continuie drumul în presa scrisă.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Back to top button