PoliticăPrima PaginăȘtirile 60m.RO

Firea renunţă la taxa Oxigen. Greenpeace: Populism și inconștiență!

Primarul Capitalei, Gabriela Firea, a anunţat, marţi, că renunţă la taxa Oxigen, după sondajul realizat pe Facebook, unde a întrebat dacă bucureştenii sunt de acord cu introducerea vinietei Oxigen, iar 90 la sută au răspuns că nu doresc această taxă. „Renunţ la vinieta antipoluare”, a spus Firea.

„Cele două declaraţii video pe care le-am postat (…) au însumat peste 2,5 milioane de vizualizări, cele mai multe, 60 – 70% din Bucureşti şi Ilfov. (…) 90% se exprimau în defavoarea vinietei. Au fost depuse 430 de plângeri prealabile din partea unor persoane fizice şi juridice”, a spus Gabriela Firea.

Primarul Capitalei a spus că având aceste cifre decizia este să renunţe la taxa Oxigen.

„În faţa unui asemenea val de respingere a unei astfel de măsuri care a fost luată în întreaga Europă, aceea de a restricţiona în zona intens poluantă autoturismele care nu pot fi considerate prietenoase cu mediul (…) precum şi a vinietei antipoluare, sunt în situaţia de a lua o decizie. (…) Decizia se va transforma în hotărâre de Consiliu General în luna martie. Decizia este, deşi cu sufletul neîmpăcat, dar din respect pentru cetăţenii care mi-au scris (…) renunţa la vinieta antipoluare”, a spus Firea.

Cu toate acestea, primarul general spune că nu va renunţa în totalitate la proiectul Oxigen.

„Ne vom intensifica presiunea legitimă asupra Guvernului pentru a finaliza centura ocolitoare a Capitalei. Fără finalizarea centurii, nu putem afirma că avem un oraş în care am luptat într-adevăr cu poluarea”, a mai spus Firea.

Joia trecută, Gabriela Firea a organizat un referendum pe Facebook, întrebând cetăţenii dacă îşi doresc taxa Oxigen.

Pe de altă parte, Greenpeace România consideră eliminarea taxei Oxigen un act populist și complet iresponsabil.

”Dreptul la sănătate și aer curat nu e negociabil și nu se votează pe facebook! În România, mor anual peste 20.000 de oameni din cauza poluării, iar Primăria Municipiului Bucureşti prin Gabriela Firea este direct responsabilă de o parte dintre acești morți. Politicienii români uită încă o dată că sunt în slujba cetățenilor și au datoria să adopte cele mai eficiente măsuri pentu bunăstarea lor, chiar și atunci când acestea sunt nepopulare. Perspectiva unui nou mandat a cântărit mai mult pentru Gabriela Firea decât sănătatea bucureștenilor”, a transmis Greenpeace România

Sursa: www.zf.ro

Back to top button