Internațional

Finanțatorii internaționali joacă Ucraina la ruleta rusească după intrarea Naftogaz în faliment

Compania de stat ucraineană de petrol și gaze Naftogaz a intrat în incapacitate de plată pentru o parte din datorie pe 26 iulie, după ce o decizie guvernamentală a făcut-o să rateze termenul limită pentru plățile euroobligațiunilor. Compania, care a reprezentat 17% din veniturile publice ale Ucrainei în 2021, urma să ramburseze o obligațiune de 335 de milioane de dolari care a ajuns la scadență pe 19 iulie, precum și o tranșă separată de dobândă de 45 de milioane de euro pentru o altă obligațiune care scade în 2024. Naftogaz și-a depășit termenul după ce perioada de grație a expirat pe 26 iulie fără plată, transmite Kyiv Independent.

Naftogaz a încercat să-și convingă deținătorii de obligațiuni să accepte un moratoriu de plată. Deținătorii de obligațiuni au respins propunerea.

Naftogaz pregătește în prezent un alt plan de îndatorare, care va trebui aprobat de guvern și investitori înainte de a deveni public.

Banca Europeană de Reconstrucție și Dezvoltare este unul dintre deținătorii de obligațiuni, iar implicit poate complica viitoarele încercări ale Naftogaz de a strânge bani de la această instituție.

O neplată a obligațiunilor „o privează pe Naftogaz de accesul la piața internațională de capital”, potrivit declarației companiei. În consecință, guvernul va trebui să-și asume „întreaga responsabilitate pentru strângerea fondurilor necesare importului de gaze naturale pentru sezonul viitor de încălzire”.

Războiul Rusiei împotriva Ucrainei a lovit puternic țara. Se preconizează că economia Ucrainei va scădea cu 45% în acest an, a declarat ministrul de Finanțe Serhiy Marchenko în mai, ceea ce face dificilă conducerea țării, finanțarea efortului de război și plata în continuare a datoriilor externe.

Ucraina a încercat să restructureze datoria deținută de străini și să convingă investitorii să accepte o înghețare a rambursării pe doi ani, astfel încât să își poată elibera resursele limitate pentru a lupta împotriva Rusiei. Potrivit Bloomberg, guvernul ucrainean urmărea să înghețe plățile pentru aproximativ 23 de miliarde de dolari din propria sa datorie externă timp de doi ani, în timp ce se ocupă de invazia Rusiei.

Prim-ministrul Denys Shmyhal a mai cerut recent, pe 26 iulie, ca deținătorii de euroobligațiuni ai agenției de drumuri de stat Ukravtodor și operatorului de rețea electrică Ukrenergo să amâne plățile dobânzilor până la sfârșitul anului 2024. Valoarea totală a obligațiunilor celor două companii este de 1,5 miliarde de dolari.

Nerespectarea plăților va îngreuna pentru Naftogaz să strângă bani pe piețele financiare internaționale în viitor. Își va complica relația cu BERD, pe care se bazează pentru a strânge bani pentru importurile de gaze naturale. BERD a acceptat ultima dată un împrumut de 300 de milioane de euro către Naftogaz în iunie.

„Principalul necaz al Naftogaz, în afară de bucuria Kremlinului, este că blochează cooperarea cu creditorii”, a scris bancherul de investiții Serhiy Fursa. „De exemplu, BERD. Acest lucru, la rândul său, îl privează pe Naftogaz de posibilitatea de a cumpăra gazul necesar pentru pomparea în depozite.”

Investitorii ar putea teoretic să ducă Naftogaz în instanțe. Situația poate declanșa, de asemenea, o neîndeplinire a obligațiilor încrucișate, atunci când alți creditori solicită și ei să fie plătiți. Cu toate acestea, este mai probabil ca investitorii să aștepte doar următoarea propunere, a spus Sakva.

Kharchenko crede că consecințele implicite vor fi limitate. După ce anul trecut, când consiliul de supraveghere al Naftogaz a fost în esență desființat de către stat, investitorii nu s-au aliniat tocmai pentru a investi în companie, nici înainte de iulie.

„Ucraina este într-un război și totul se face în criză. Cu toate acestea, este neobișnuit să existe diferențe între guvern și o întreprindere importantă de stat care să fie difuzate în public”, a declarat Edward Chow, expert în securitate energetică la CSIS. „Nu ajută Ucraina în relația cu creditorii săi internaționali”.

Valoarea implicită va împiedica Ucraina să aibă suficient gaz în această iarnă?

Potrivit premierului ucrainean Denys Shmyhal, Ucraina are în prezent 11 miliarde de metri cubi de gaz în depozit. Estimările de cât are nevoie Ucraina pentru iarnă variază.

În timp ce Cabinetul dorește ca Naftogaz să aibă 19 miliarde de metri cubi în rezervă, Kharchenko de la EIR consideră că 14 miliarde de metri cubi ar fi suficienți pentru a evita orice criză de gaze în timpul iernii.

Harcenko a spus că consumul redus din cauza războiului a dus la surplusuri lunare de aproape 1 miliard de metri cubi și, cu unele achiziții, Ucraina ar trebui să aibă suficient până în octombrie.

Mingea este în terenul investitorilor, în ceea ce privește opțiunile Naftogaz. Reacțiile lor la implicit și la cea de-a doua ofertă a planului de îndatorare a Naftogaz vor determina cât de multă dificultate va fi adăugată strângerii de fonduri și importului de gaze pentru compania de stat.

Cimpoi Adrian

Cimpoi Adrian este absolvent al Universității din București. După o perioadă în care a fost redactor și reporter pentru un post de televiziune, a decis să-și continuie drumul în presa scrisă.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Back to top button