Economie

Financial Times: Ucraina poate îngropa UE

Dorința autorităților ucrainene de a adera la Uniunea Europeană va necesita reforme nu numai în Ucraina, ci și în UE însăși, în legătură cu care au început deja discuții la Bruxelles despre posibilitatea transformării comunității, scrie, duminică, publicaţia britanică „Financial Times”.

Publicația menționează că, la sfârșitul lunii iunie, a avut loc, la Bruxelles, o întâlnire a șefilor celor mai mari 10 țări membre UE ca populație, printre care Franța, Germania, Polonia și România, în timpul căreia a fost discutată problema aderării Ucrainei la Uniunea Europeană. Potrivit FT, în cadrul discuțiilor a devenit clar că UE va trebui să treacă printr-o transformare radicală pentru a realiza „extinderea istorică”.

În urma discuțiilor, liderii țărilor europene au convenit să creeze un grup de lucru pe această temă, după care reprezentanții guvernelor au început „sarcina dificilă de coordonare a pozițiilor”. „Am vrut să vedem dacă putem obține suficient sprijin politic pentru a merge mai departe” – a spus sursa publicaţiei citate. „Scopul a fost să auzim diferite opinii”. Financial Times a subliniat că însuși faptul întâlnirii vorbește despre discuții serioase privind aderarea Ucrainei la UE, deși mai devreme acest lucru părea nerealist.

Mulți oficiali ai statelor membre UE, în convorbiri particulare, pun la îndoială perspectivele de aderare a Kievului la comunitate. În special, în capitalele europene, conform publicației, se crede că aderarea Ucrainei, care înaintea conflictului, în privinţa populației, avea doar patru membri ai Uniunii Europene în faţa sa și, concomitent, se menţinea ca cea mai săracă țară din Europa, ar avea „consecințe monumentale” pentru bugetul uniunii.

După cum subliniază FT, multe țări din UE se străduiesc din răsputeri să găsească soluții care să permită Ucrainei să se alăture comunității și, în același timp, să evite schimbarea principalelor tratate ale UE, deoarece în caz contrar vor fi necesare referendumuri în unele state, de care euroscepticii pot profita. Subiectul va fi discutat la summitul uniunii de la Granada, Spania, din octombrie, a adăugat publicaţia citată. Financial Times a atras atenția asupra faptului că aderarea Kievului va duce la o redistribuire a bugetului agricol al UE în detrimentul celorlalți membri.

După cum amintește FT, chiar și Polonia a impus un embargo asupra cerealelor ucrainene pe fondul protestelor fermierilor polonezi. „Ucraina nu a aderat încă la UE, dar a afectat deja piața unică” – a spus o sursă diplomatică a publicaţiei. Alte surse ale publicaţiei de la Bruxelles insistă că problema aderării Ucrainei la Uniunea Europeană „rămâne ipotetică”. Potrivit informaţiilor acestora, părțile nu sunt convinse în principiu că Kievul va deveni vreodată membru al UE, așa că problema termenului concret de aderare este mai puțin relevant.

Cimpoi Adrian

Cimpoi Adrian este absolvent al Universității din București. După o perioadă în care a fost redactor și reporter pentru un post de televiziune, a decis să-și continuie drumul în presa scrisă.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Back to top button