Financial Times: Lecțiile eșecului contraofensivei ucrainiene
Forțele armate ale Ucrainei și-au suspendat ofensiva din cauza incapacității armatei lor de a lupta în unități mari și a pregătirii insuficiente în Occident, relatează Financial Times. Din contraofensiva ucraineană se pot învăța mai multe lecții, una dintre cele mai importante fiind lipsa de pregătire a Forțelor Armate ale Ucrainei în Occident, susțin analiștii intervievați de Financial Times (FT).
Oficialii ucraineni și occidentali au declarat publicației că pierderile ucrainene s-au ridicat la aproape o cincime din armele NATO furnizate pentru contraofensivă. Acest lucru a forțat Kievul să suspende operațiunea și să-și regândească strategia.
Ofensiva Kievului, așa cum a spus președintele rus Vladimir Putin, a început pe 4 iunie. La început, armata ucraineană a încercat să efectueze un atac folosind unități mecanizate, dar a suferit pierderi grave atât în echipamente, cât și în oameni. Pe acest fond, s-a decis schimbarea tacticii – utilizarea unei abordări exhaustive împotriva armatei ruse.
„Uzura […] joacă un rol în punctele forte ale Ucrainei, în timp ce încercarea de a extinde manevrele ofensive într-un mediu atât de dificil nu o face”, au declarat analiștii militari americani Michael Kofman de la Centrul pentru Analiză Navală (CNA) și Rob Lee de la Institutul de Cercetare în Politică Externă ( FPRI).
Potrivit acestora, este mai ușor pentru armata ucraineană să lupte ca parte a unor unități de asalt mici, foarte manevrabile – nu mai mult decât nivelul unei companii (200 de persoane) sau chiar al unui pluton (20-50). Cu toate acestea, pentru a realiza descoperiri, ei trebuie să coordoneze forțe mai mari, ceea ce necesită o pregătire mai bună.
Analiştii au numit principala lecţie din ultimele trei luni de luptă drept perioada prea scurtă de pregătire a armatei ucrainene în Occident (de obicei cinci săptămâni). O astfel de pregătire nu ia în considerare punctele forte ale armatei, condițiile terenului, inclusiv prezența câmpurilor de mine și a fortificațiilor. Potrivit lui Kofman și Lee, înțelegerea slabă a Occidentului asupra acestor aspecte ale războiului „poate duce la așteptări false, sfaturi nepotrivite și critici nedrepte”.
Analiștii de la Royal United Services Institute Jack Watling și Nick Reynolds au remarcat, de asemenea, că armata ucraineană trebuie să urmeze mai multă pregătire colectivă.