Social

Fermierii clujeni sunt pregătiți să plece spre București cu tractoare, vole și bovine

Protestul declanșat de transportatori și fermieri va continua dacă Executivul nu va aduce la îndeplinire revendicările acestora, prezentate la întâlnirea cu reprezentanții Guvernului, ai Ministrului Agriculturii și ai Ministerul Mediului de membrii delagației protestatarilor.

Marian Sopon, transportator din județul Cluj, care a făcut parte din delegația care a prezentat în fața autorităților lista de revendicări și problemele cu care se consfruntă fermierii și transportatorii, declară că „după acest dialog am plecat neliniștit și cu foarte multe semne de întrebare, scrie ziarulfaclia.ro.

„Lista noastră de solicitări adresate guvernanților este una obiectivă, compusă din opiniile majorității fermierilor și transportatorilor. Revendicările noastre nu sunt un moft, nu reprezintă niște cereri aberante. Sunt problemele de care ne izbim în fiecare zi: preț ridicat la combustibili, RCA lipsit de plafon, subvențiile acordate sunt pentru suprafețe mici, creditele pentru utiliaje sunt scumpe, ROBOR-ul ne face împrumutul la bănci greu de dus și alte neajunsuri. Lista e mai lungă. Noi, transportatorii și fermierii din delegație am solicitat guvernului ca până în 19 ianuarie să primim un răspuns și dumnealor au fost de acord. Dacă nu se vor ține de cuvânt sau dacă revendicările nu vor fi acceptate, vom continua protestele nu local, pe șosele sau străzi, ci ne vom deplasa la București, în fața guvernului. Nu se mai poate așa, nu avem nici un spor. Peste tot numai constrângeri. De ani de zile, tot constrângeri. Deci, repet, nu ne dorim neapărat să creăm probleme sociale, dar nu se mai poate. Noi suntem pregătiți să pornim spre București! Pornim în noaptea de duminică spre luni cu mașinile, cu TIR-uri, cu patru vole să putem să facem față barajului, cu bovine, cu ovine și remorci, cu tot arsenalul nostru de transportatori și fermieri”.

Și la Cluj- Napoca, miercuri și joi, fermierii și transportatorii din județul Cluj și județele învecinate au protestat cu zezi de autovehicule și utilaje. La convoiul înscris în marșul de protest a făcut deplasarea pe ruta Gilău – Podul N din cartierul clujean Mănăștur.

Unele organizații agricole nu au legătură cu protestul

Transportatorii continuă protestele demarate miercuri, iar în acest moment se regrupează la intrarea în Capitală, la Afumaţi, a declarat vineri, Alex Perţea, reprezentantul transportatorilor care participă la protest. „Suntem la intrare în Capitală. Suntem în curs de regrupare pentru a ne continua protestul. Ca şi locaţie nu suntem foarte hotărâţi care este direcţia din acest punct. Momentan suntem în regrupare. Suntem în zona Afumaţi, chiar la intrare, pe centură”, a spus Alex Perţea. Întrebat dacă protestatarii se îndreaptă spre Guvern, el a menţionat că transportatorii nu s-au hotărât în această direcţie şi că „există o posibilitate, nu au nimic organizat în acest sens”. El a mai spus că în acest moment la protest participă 70-80 de persoane, 30-40 de tractoare şi aproximativ 50 de camioane.
Transportatorii au declanşat miercuri proteste spontane, fiind nemulţumiţi de evoluţia preţului la RCA. De asemenea, reprezentanţii unor organizaţii agricole reprezentantive au anunţat că nu au nicio o legătură cu protestul spontan anunţat în mediul online de fermieri din mai multe zone ale ţării, însă au confirmat participarea unor fermieri din organizaţiile lor.

Cimpoi Adrian

Cimpoi Adrian este absolvent al Universității din București. După o perioadă în care a fost redactor și reporter pentru un post de televiziune, a decis să-și continuie drumul în presa scrisă.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Back to top button