Economie

Fermierii avertizează în legătură cu pericolul pentru sănătatea oamenilor şi a animalelor din cauza cerealelor din Ucraina

Cerealele din Ucraina, infestate cu boli și agenți patogeni, sunt un adevărat pericol pentru sănătatea oamenilor, dar și a animalelor. Fermierii români spun că porumbul adus de ucraineni în țara noastră este atât de toxic, încât nici porcii nu-l mănâncă. Aceștia semnalează că nimeni nu controlează la vamă transporturile din Ucraina, astfel că am ajuns să închidem combinatele de păsări și de porci, din cauza virusurilor introduse în țară.

Ucrainenii aduc în România numai cereale toxice, gunoaie pe care nu le primește nimeni, atrag atenția fermierii români. Cei care au cumpărat marfă de la ei au ajuns să regrete și caută cu disperare cereale de la fermierii din țară, a declarat, pentru national.ro, Laurențiu Baciu, președintele Ligii Asociațiilor Producătorilor Agricoli din România (LAPAR).

”La porumb am văzut o filmare când îl încărcau de pe pământ. Îmi spuneau niște șoferi care au făcut curse în Ucraina că le put hainele a pește, din cauza mălurei cu care este infestat grâul. Acum, au început ăștia care s-au aprovizionat cu cereale ucrainene să regrete, că li se strică marfa și caută cereale bune la fermierii români, ca să le amestece. Guvernul nu a făcut nimic, parcă nici nu a auzit de așa ceva. M-a sunat un crescător de porci să-i dau niște porumb, că nu mănâncă nici porcii porumbul cumpărat de la ucraineni. Nu se face verificarea calității, nu se fac controale fitosanitare, să se vadă cu ce boli vin, cu ce agenți patogeni. Ucrainenii nu au nicio restricție la pesticide, la nimic, acolo este care pe care”, a spus Laurențiu Baciu, președintele LAPAR, pentru sursa citată.

Acesta arată că la unguri nu a intrat nicio mașină cu produse din Ucraina și că doar România și Polonia au fost slugarnice. „După toată seceta care a fost, după influența conflictului din Ucraina, au ajuns prețurile la cereale mai mici ca acum doi ani, când a fost producție mare. Ucrainenii aveau contractele lor, iar ce a rămas în România a fost marfă proastă, pe care nu le-o primea nimeni, că numai aici puteau să găsească coșul de gunoi”, susțin fermierii.

„Dacă este din Ucraina, nimeni nu oprește nimic și au pus monopol și pe Portul Constanța, de stau la rând câte o săptămână românașii noștri cu oleacă de marfă de le crapă capul, că au prioritate ucrainenii”, afirmă Baciu.

„Ne-au lovit prețurile la inputuri, ne-a lovit seceta, nu a fost suficient, acum ne-au mai lovit și ucrainenii, cu gunoaiele lor. Noi suntem pe  o piață mondială, unde inputurile sunt la aceleași prețuri, cum își poate permite ucraineanul să vândă mai ieftin? Înseamnă că ceva nu este în regulă. A intrat la noi în țară porumb cu fitotoxină și cereale cu tot felul de boli. Ne întrebăm de ce a apărut gripa aviară la noi. Păi dacă totul circulă fără niciun fel de control din Ucraina, nu avem securizat nimic, zici că ne-a luat cineva mințile. N-am obținut Schengen cu Europa, dar avem Schengen cu Ucraina, doar spre noi, bineînțeles. Noi închidem combinate de creștere a păsărilor, a porcilor, că vin toate bolile și nenorocirile pe noi. Și asta pentru că la vamă nu există nicio restricție și niciun control. Vin ăia cu niște dărăpănături de mașini, niște bombe pe roți, de ți-e și frică atunci când le vezi pe stradă. Și nimeni nu spune nimic”, a precizat președintele LAPAR.

Exasperați de cerealele din Ucraina, ieftine și de proastă calitate, care intră fără niciun fel de control în țara lor, fermierii polonezi au ieșit cu tractoarele în stradă și au blocat punctele de trecere a frontierei cu Ucraina. Totodată, pătrunderea cantităților masive de cereale ucrainene a provocat o prăbușire a prețurilor și în Polonia, astfel că fermierii nu-și mai pot acoperi nici costurile de producție. Totodată, șase țări est-europene au susținut demersul (România, Polonia, Ungaria, Bulgaria, Republica Cehă, Slovacia) și au solicitat Comisiei Europene soluții pentru a compensa fermierii pentru pierderile suferite și a putea astfel demara campania agricolă de primăvară.

Cimpoi Adrian

Cimpoi Adrian este absolvent al Universității din București. După o perioadă în care a fost redactor și reporter pentru un post de televiziune, a decis să-și continuie drumul în presa scrisă.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Back to top button