Fermierii afectați de secetă vor primi despăgubiri

Premierul Ludovic Orban a declarat luni că Guvernul va aloca sume suplimentare în rectificarea bugetară pentru sectorul agriculturii.
Guvernul vrea să adopte în această săptămână cea de-a doua rectificare bugetară din 2020.
„Chiar astăzi împreună cu domnul ministru al finanțelor o să mai purtăm discuții cu miniștri, ordonatorii principali de credite, privitoare la rectificarea bugetară. Din solicitările pe care le avem sunt solicitări pertinente de creștere a alocărilor bugetare pe zona investițiilor în infrastructura de transport, sunt solicitări de la Ministerul Transporturilor, investițiilor județene și locale. Aici este vorba de Ministerul Lucrărilor Publice, Dezvoltării și Administrației Publice”, a declarat Ludovic Orban.
El a precizat că vor fi alocate sume suplimentare în domeniul sănătății, educației, agriculturii, în acest ultim caz va fi o majorare a bugetului pentru plata despăgubirilor către fermierii afectați de secetă.
La sfârșitul săptămânii trecute, ministrul agriculturii, Adrian Oros, a dat asigurări că despăgubirile pentru fermierii care au culturi afectate de secetă vor fi virate imediat după rectificarea bugetară.
„O parte din suprafețele însămânțate în toamnă, adică 1,2 milioane hectare din cele 2,9 milioane hectare însămânțate în toamnă, au fost calamitate într-o proporție mai mare de 30%, fapt pentru care fermierii vor primi despăgubiri, așa cum am spus în luna martie. Aceste despăgubiri sunt în cuantum de aproximativ 200 de euro pe hectar și vor fi virate în conturile fermierilor păgubiți imediat după rectificarea de buget. Este vorba de o sumă de 1,2 miliarde de lei, care este cuprinsă într-o ordonanță care a fost notificată, aprobată de Comisia Europeană ca schemă de sprijin”, a declarat Oros în cadrul unei conferințe de presă susținute vineri la Pitești.
Potrivit datelor Ministerului Agriculturii, din cauza secetei producția de grâu a României va fi în acest an cu 40% mai mică decât în 2019.
Sursa: www.euractiv.ro
- Marius Lulea: Ca în 1940, fiecare ocupant a luat câte ceva: unul pădurile, petrolul, altul cerealele, unii apa, alții energiaÎn 1940, România era sfâșiată sub ochii unei conduceri slabe, care nu s-a opus și nu a avertizat poporul. Fiecare putere străină și-a luat partea: rușii au luat Basarabia, ungurii Ardealul, bulgarii Cadrilaterul. Astăzi, scenariul se repetă, dar în tăcere, fără granițe redesenate , doar cu semnături, datorii și contracte păguboase. Suntem, de fapt, mai …
- Românii cer întâi să se taie pensiile speciale și din numărul de parlamentari, apoi să se ceară de la popor sacrificii!Guvernanții vorbesc despre austeritate, cer românilor „solidaritate” și sacrificii, dar refuză cu încăpățânare să taie din privilegiile clasei politice. În loc să înceapă cu pensiile speciale, cu cele cinci funcții de vicepremier, cu armata de parlamentari inutili, puterea lovește direct în elevi, profesori, medici, militari și salariații din mediul privat. Românii s-au săturat să audă …
- România are de două ori mai mulți parlamentari decât Olanda. Și infinit mai puțină rușine.România a reușit performanța să aibă peste 460 de parlamentari, în timp ce Olanda se descurcă excelent cu doar 225. Două țări europene, două lumi paralele: una umflată de politruci, alta condusă de oameni responsabili. Diferența? La noi, fiecare partid trebuie să-și plaseze pilele. Funcțiile sunt trofee, nu instrumente de guvernare. În timp ce olandezii …
- Grupul AUR din PE a strâns semnături pentru moțiune împotriva Ursulei. Ce înseamnă acest lucruPentru prima dată după multe legislaturi de obediență generală, o moțiune de cenzură împotriva Comisiei Europene prinde contur la Bruxelles. Grupul AUR, prin europarlamentarii săi, a strâns peste 10% din semnăturile necesare pentru declanșarea procedurii împotriva Ursulei von der Leyen. Nu e doar un gest simbolic, ci o lovitură politică la temelie , un act …
- Dacă puneau taxă pe hoție, se echilibra bugetul imediatGuvernul tot caută soluții miraculoase să astupe găurile bugetare. Taie de la profesori, de la elevi, de la pensionari, inventează taxe noi, dublează TVA-ul, dar uite o idee simplă pe care au ratat-o: să introducă o taxă pe hoție. Nu mare, ceva simbolic , un procent din șpaga încasată sau din contractul umflat cu statul. …