Febra este un răspuns imun al organismului
Noile măsuri de prevenire a răspândirii coronavirus, prevăzute în legea stării de alertă au riscat controverse și numeroase discuții între români.
În timp ce o mare parte din cetățeni se adaptează noului mod de viață, o altă parte contestă măsurile impuse de stat.
Cea mai contestată măsură este luarea temperaturii oamenilor la fiecare pas. Că te reîntorci la locul de muncă sau că mergi la cumpărături, ești supus acestui act medical, în care ți se solicită să accepți să îți fie măsurată temperatura.
Numeroși doctori și avocați declară că termoscanarea cetățenilor fără acordul lor la intrarea în instituții, la muncă sau la supermarket este un act medical făcut ilegal, întrucât procedurile medicale trebuie efectuate de către medici și numai cu acordul pacientului.
În baza legii stării de alertă orice persoană poate să îți măsoare temperatura la intrarea în clădiri, fie el paznic, vânzător sau simplu angajat însărcinat cu activitatea aceasta de termoscanare a vizitatorilor.
Avocatul Gheorghe Pipera explică într-o postare pe facebook, de ce este abuzivă și ilegală această practică:
”Procedura de termoscanare este ilegală din foarte multe puncte de vedere, întrucât încalcă principiul informării pacientului, principiul non-discriminării, protecția datelor cu caracter personal și protecția consumatorilor. Actul normativ care va impune această procedură trebuie atacat în contencios administrativ. Termoscanarea este o procedură medicală care ar trebui efectuată de cadre medicale”, a declarat Piperea.
Un alt argument adus de tabăra persoanelor care se opun acestor noi măsuri este că temperatura corporală fluctuează și poate fi influențată de numeroși factori cum se poate observa și din articolul scris de Dr. Claudia Marin , Medic Primar Medicina de Familie, Medic Specialist Gastroenterologie, pentru site-ul doc.ro.
”Există numeroase cauze care pot duce la apariția febei, cum ar fi:
- Boli infecțioase, virale sau bacteriene (răceală, gripă, pneumonie);
- Unele vaccinuri de imunizare (antidifteric, antitetanos, antipnemococic);
- Erupiția dentară;
- Unele boli autoimune și inflamatorii (inclusiv artrita reumatoidă și boala Crohn);
- Prezența unor cheaguri de sânge;
- Arsuri solare severe;
- Insolația (cauzată de expunerea la temperaturi ridicate);
- Intoxicație alimentară;
- Diverse afecțiuni ale creierului;
- Anumite tipuri de cancer;
- Unele medicamente (antibioticele, antihipertensivele, anticonvulsivantele)”, scrie doamna doctor Marin, în articol.
Febra, ”definită ca o creștere a temperaturii interne a organismului” ”ajută la distrugerea microbilor care cauzează infecții în corp, dar stimulează și eliberarea unor substanțe cu rol de prevenire a infecției și de vindecare”, se mai arată în articol.
”Febra are și avantaje, chiar dacă pare surprinzator. Febra ajută limfocitele să ajungă la locul infecției, așa că mai multe celule imune ajung în zona infectată pentru a elimina agentul patogen”, explică JianFeng Chen, de la Institutul de Biochimie și Biologie Celulara din Shanghai, citat de site-ul medlife.ro.
Febra chiar ne face un bine și ne ajută în anumite cazuri.
”Febra poate fi împarțită în 4 categorii, în funcție de gradul de severitate:
- Subfebra (între 37,5 și 38,2 grade Celsius);
- Febra ușoară (între 38,3 și 38,8 grad Celsius);
- Febra moderată (între 38,9 și 39,4 grade Celsius);
- Febra mare (peste 39,4 grade Celsius)”, adaugă doamna doctor.
Pentru o subfebră sau o febră ușoară, pe care ți-o măsoară un paznic, incorect și cu un aparat neomologat poți fi reclamat la DSP și luat pe sus de la supermarket și dus într-un cort dintr-un spital și ținut împotriva voinței tale chiar și 24 de ore până vine rezultatul de la testarea pentru coronavirus. Poți fi astfel testat de 3 ori, pentru a fi siguri de rezultat medicii, întrucât testele dau și rezultate false. Dacă ai ghinionul să fii pozitiv pentru COVID-19, deși nu ai simtome, vei rămâne în carantină la spital sau la hotel, cel puțin 14 zile, deși tu te simți perfect sănătos, totul pe banii tăi. Chiar dacă ești testat negativ, îți pierzi câteva zile din viață pe la spital, împotriva voinței tale, pentru o banală febră de la o măsea.
Numeroase discuții au fost generate și de modalitatea prin care un medic îți poate lua legal temperatura. Astfel termomăsurarea unui pacient se poate face cu un termometru cu mercur, care are cea mai mare precizie și sunt omologate, doar rectal, oral, timpanic sau axial, nicidecum pe frunte cu un aparat electronic care poate fi decalibrat.
”Metodele prin care se poate măsura temperatura corpului sunt: rectal, oral, timpanic sau axial. În cazul sugarilor și copiilor mici, măsurarea temperaturii cu un termometru rectal este ideală, deorece oferă cea mai precisă valoare”, scrie doamna doctor Claudia Marin, pe site-ul doc.ro.
Totodată temperatura setată de guvernanți ca fiind cea pentru care se va chema DSP-ul este de 37,3 grade celsius iar această temperatură nu indică o infecție.
”Temperatura este considerată febră dacă depasește valoarea de 38 de grade Celsius – în cazul sugarilor – și 37,5 de grade Celsius – în cazul copiilor și adulților”, anunță doamna doctor Claudia Marin.
Aparatele de ”termoscanare cu infraroșu sunt aparate neomologate pentru uz medical! Aparatele folosite sunt, în general, din categoria celor omologate pentru uz personal, nu medical. Un dispozitiv electronic trebuie, de asemenea, omolagat periodic (cum e și cu radarele Poliției) pentru că, în timp, poate suferi decalibrări. Mai mult, aceste aparate au, marea majoritate, în prospectul cu instrucțiuni, mențiunea unei pauze de 3-5 minute” susțin opozanții noilor măsuri.
Nici vicepreședintele Colegiului Farmaciștilor Bistrița-Năsăud, Cristian Roth-Gross, nu este de acord cu noile măsuri.
”Înțeleg (din textul acestei Hotărâri de Guvern -n.a.) că va trebui să măsurăm temperatură tuturor celor care doresc să ne treacă pragul. Lucru cu care nu sunt de acord din mai multe considerente:
- aproape jumătate din cei infectați Covid 19 nu fac febră
- febra nu este un simptom exclusiv Covid 19
- măsurarea temperaturii reprezintă în definitiv un act medical pentru care ai nevoie de acceptul persoanei respective. Înțeleg ideea în cazul fabricilor unde lucrează (angajați!) 20-30 sau mai mulți oameni la un loc și petrec mult timp împreună, altfel mai greu.
- măsurarea temperaturii implică apropiere, lucru interzis de toate reglementările
- acuratețea unei astfel de măsurători depinde de foarte multe variabile (performanța aparatului, temperatura de afară, un eventual efort fizic anterior susținut de persoana în cauză, în cazul persoanelor de sex feminin perioada de ovulație vine cu creșterea temperaturii corporale cu 0,5 grade etc)
- un termometru performant depășește 400 ron și este destul de greu de găsit
- administrarea unui antitermic cu 30-60 de minute înainte de măsurarea temperaturii dă evident rezultate neconforme
- eu, ca farmacist, nu pot invoca faptul că un pacient are temperatură pentru a nu-i elibera medicamente, rolul meu e să îl ajut pe pacient. Se poate institui regula că în farmacie să între o singură persoană, evitând astfel riscul contaminării altora. Între pacient și farmacist există separatoare de sticlă sau plastic, așa că riscul e destul de redus.
”Ca atare, solicit tuturor celor care sunt implicați în luarea unor astfel de decizii să mai cântărească o dată acest aspect”, a scris Cristian Roth-Gross pe Facebook.
O altă acuză a opozanților noilor măsuri este faptul că acestea nu au fost obligatorii pe perioada stării de urgență, fiind chiar contestate de înșiși guvernanți în anumite momente, iar acum devin obligatorii.
Rămâne de văzut unde va duce ”războiul” dintre oamenii care se opun noilor măsuri și ”paznicii” acestora.