Internațional

FBI refuză să dea Congresului dosarul informativ care susține că Biden a luat mită din România

FBI a refuzat să dea Congresului un dosar de informator care susținea că președintele Biden a luat mită în timp ce era vicepreședinte creând o posibilă confruntare cu privire la accesul la informații, a aflat New York Post.

Președintele Comitetului de Supraveghere al Camerei, republicanul James Comer a emis săptămâna trecută o citație obligatorie din punct de vedere legal prin care solicita FBI să predea dosarul până miercuri la prânz dar FBI a răspuns printr-o scrisoare de șase pagini ridicând diverse obiecții.

„Informațiile din surse umane confidențiale sunt neverificate și, prin definiție, incomplete”, a scris directorul adjunct interimar al FBI pentru afacerile Congresului, Christopher Dunham, care a susținut, de asemenea, că rapoartele informatorilor trebuie, de asemenea, păstrate private pentru a proteja sursele acuzațiilor.

După cum reiese clar din numele însuși, confidențialitatea este o definiție pentru programul FBI Confidential Human Source”, a scris Dunham. „Sursele umane confidențiale furnizează adesea informații FBI-ului cu un mare risc pentru ei înșiși și pentru cei dragi. De asemenea, informațiile pe care le furnizează pot crea riscuri semnificative pentru alții la care se poate face referire în raportarea lor.”

Oficialul FBI a concluzionat: „Sperăm că acest lucru vă va ajuta să înțelegeți că păstrarea acestui tip de sursă de informații libere de percepția sau realitatea influenței necorespunzătoare – și prevenirea redirecționării acestor informații pentru alte utilizări decât cele de aplicare a legii sau a serviciilor de informații – este necesară pentru executarea efectivă de către FBI a responsabilităților noastre de aplicare a legii și de securitate națională.”

Comer a criticat împotrivirea FBI-ului dar nu a anunțat imediat pașii următori.

„Din răspunsul FBI reiese clar că dosarul neclasificat pe care Comitetul de Supraveghere l-a citat ​​există, dar refuză să îl furnizeze Comitetului”, a spus Comer.

 Am cerut FBI nu numai să furnizeze această înregistrare ci și să ne informeze ce a făcut pentru a investiga aceste acuzații”, a adăugat el. „FBI-ul nu a reușit să facă nici una nici alta. Poziția FBI-ului este „aveți încredere, dar nu aveți voie să verificați”. Asta este inacceptabil. Intenționăm să urmărim FBI-ul și ne așteptăm la respectarea citației.”

Senatorul republican de Iowa Chuck Grassley care i-a transmis lui Comer informația despre document, a dat primul vestea că FBI nu a respectat mandatul.

„Nu ne-au dat documentul neclasificat. Ne-au trimis o scrisoare de cinci sau șase pagini pe care încă nu am studiat-o temeinic”, a spus Grassley pentru The Post at the Capitol.

„Nu au contestat faptul că există – că documentul există sau că este neclasificat… de ce nu l-au dat, nu știu.”

Documentul citat de Comitetul de Supraveghere este un raport al informatorului FD-1023 care a fost „creat sau modificat în iunie 2020” – cu câteva luni înainte ca Biden să câștige președinția.

Într-o scrisoare adresată procurorului general Merrick Garland și directorului FBI Christopher Wray, Comer și Grassley au scris săptămâna trecută: „Am primit dezvăluiri neclasificate, protejate din punct de vedere legal și foarte credibile”.

„Pe baza acestor dezvăluiri”, au scris republicanii, „ne-a atras atenția că Departamentul de Justiție (DOJ) și Biroul Federal de Investigații (FBI) dețin un formular FD-1023 neclasificat care descrie o presupusă schemă criminală care îl implică pe vicepreședintele de atunci Joe Biden și un cetățean străin în legătură cu schimbul de bani pentru decizii politice”

În calitate de vicepreședinte, Joe Biden a interacționat în mod regulat cu asociații de afaceri internaționali din țări precum China, Mexic, Rusia și Ucraina.

FBI a refuzat să predea documentul la doar câteva ore după ce Comer a găzduit o conferință de presă în care a  identificat nouă membri ai familiei Biden care ar fi primit venituri din străinătate în ceea ce el și colegii republicani din comitet au descris ca fiind circumstanțe suspecte care implică puțină sau niciun fel de muncă efectivă.

„Cred că poporul american merită să știe dacă însuși președintele este sau nu un escroc”, a declarat senatorul republican Josh Hawley pentru The Post. „Sper că Joe Biden va coopera pe deplin cu ancheta. Dacă nu are nimic de ascuns, ar trebui să predea tot ce cere comitetul.”

Hawley a adăugat că, dacă Biden ar accepta mită, republicanii ar aduce acuzații – spunând: „S-a întâmplat asta? Nu știm. Acesta este motivul pentru care trebuie să aflăm faptele. Dacă președintele nu are nimic de ascuns, ar trebui să fie tot pentru transparență.”

Comitetul de Supraveghere a citat recent înregistrările bancare de la asociații familiei Biden și a analizat peste 150 de rapoarte de activitate suspectă depuse de bănci către Departamentul de Trezorerie cu privire la posibile activități criminale a primei familii și a asociaților acestora.

Se pare că fiul președintelui, Hunter Biden, a fost cercetat penal în legătură cu veniturile sale din străinătate din 2018, iar avocații săi s-au întâlnit cu liderii Departamentului de Justiție pe 26 aprilie, în semn că o decizie de acuzare ar putea veni în curând.

Un informator care a supravegheat cazul de fraudă fiscală împotriva lui Hunter Biden încă de la începutul anului 2020 a informat Congresul luna trecută că dorește să împărtășească informații despre o mușamalizare a cazului după ce a făcut deja dezvăluiri inspectorilor generali ai Departamentului de Trezorerie și Justiție.

Informatorul poate „contrazice mărturia depusă sub jurământ în fața Congresului” a procurorului general Merrick Garland  – și dezvăluie „exemple de tratament preferențial și politici care infectează în mod necorespunzător deciziile”, a spus o scrisoare a avocatului său Mark Lytle.

Garland a declarat săptămâna trecută că își susține mărturia în fața Congresului cu privire la capacitatea procurorului american din Delaware, David Weiss, de a-l acuza unilateral pe Hunter, chiar dacă faptele au avut loc în afara acestui Stat.

Weiss este numit de administrația Trump fiind recomandat pentru postul său în 2017 de cei doi senatori democrați din Delaware.

NBC a raportat luna trecută că există  „frustrare tot mai mare”  în cadrul FBI-ului din cauza faptului că Weiss nu a adus încă acuzații după ce biroul și-a încheiat cea mai mare parte a activității anul trecut.

Weiss a analizat patru posibile acuzații, a raportat NBC: două acuzații de contravenție pentru nedepunerea taxelor, o acuzație de evaziune fiscală legată de o cheltuială de afaceri și o acuzație de minciună pe un formular federal de cumpărare de arme.

Nu este clar dacă autoritățile încă iau în considerare acuzațiile împotriva lui Hunter pentru presupusă spălare de bani și neînregistrarea conform Legii privind înregistrarea agenților străini.

Fostul director de campanie al lui Trump, Paul Manafort, a fost condamnat în 2018 la  60 de luni de închisoare, în special pentru încălcări ale FARA  legate de munca sa în Ucraina, plus încă 30 de luni pentru alte acuzații, inclusiv fraudă fiscală și bancară și manipularea martorilor.

Hunter, despre care criticii spun că a încălcat standardele de înregistrare FARA (Legea privind înregistrarea agenților străini), în parte din cauza muncii sale pentru compania de gaze ucraineană Burisma, care i-a plătit până la 1 milion de dolari pe an, confirmând că a fost investigat  pentru fraudă fiscală la scurt timp după ce tatăl său a câștigat alegerile din 2020 și că ar fi împrumutat aproximativ 2 milioane de dolari anul trecut pentru a plăti taxele întârziate – deși acest lucru nu îl absolvă din punct de vedere legal de neplata inițială.

Cimpoi Adrian

Cimpoi Adrian este absolvent al Universității din București. După o perioadă în care a fost redactor și reporter pentru un post de televiziune, a decis să-și continuie drumul în presa scrisă.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Back to top button