EconomieȘtirile 60m.RO

Fața nevăzută a liberalizării pieței de energie: Românii dau mai mulți bani pe produse și utilități din cauza inflației

Mult trâmbițata liberalizarea a pieței de energie electrică a fost vopsită în culori optimisite de către actuala guvernare, care susține că astfel românii se vor bucura de mai multe beneficii, printre care și prețuri mai avantajoase la energia electrică. Numai că realitatea îi contrazice pe aleșii noștri.

Experții atrag atenția că modul complet neprofesionist de a liberaliza piața energiei are consecințe nefaste, care acționează în lanț și afectează grav viața românilor, din prisma faptului că sar în aer prețurile reglamentate, ceea ce duce la creșterea inflației. Dacă inflația crește, susține Adrian Câciu, cresc și dobânzile și, implicit, și ROBOR, adică oamenii plătesc credite mai scumpe.

„Cine câștigă? Șmecherii din energie și sistemul bancar care își umflă dobânzile pe seama inflației. Șmecherii din energie deja si-au băgat 18% în plus în buzunar pe ianuarie. Sistemul bancar știe că va da peste 125 miliarde lei împrumuturi guvernului. Pai de ce să-i lași să dea cu dobândă de 2,5% când poți să-i ajuți să dea cu 4%? Cine mai câștigă? Brokerașii de credite unii din ei mascați în haină bugetară care oferă consultanță băncilor și IFN-urilor.

Asta este filozofia guvernamentala. Cine pierde? Populația, care plătește utilități. Populația care plătește bunuri și servicii care se scumpesc pe seama creșterii prețului la energie. Populația care va plăti credite mai scumpe. Economia care va cumpăra mai scump. Economia care își reduce câștigurile reale cu rata inflației. Economia care va plăți dobânzi mai mari. Sinteză: mulți pierd, puțini câștigă! PS: energia electrică s-a scumpit cu 18% iar inflația a ajuns la 2,6%”, scrie Câciu pe pagina sa de Facebook.

Back to top button