Știrile 60m.RO

Fascinaţia numărului π (pi)

Dacă întrebi orice elev de școală despre numărul pi îți va răspunde că reprezintă raportul dintre circumferință și diametrul cercului, că are valoarea 3,14 și că este o constantă care se folosește în diferite formule matematice, în fizică sau în inginerie. Foarte puțini știu însă câtă pasiune și câte controverse a stârnit, de-a lungul timpului, acest număr.

De unde îi vine denumirea de pi? Aceasta provine de la litera grecească π, prima literă din cuvântul “περίμετρος”, care înseamnă “perimetru”.

Ce este , de fapt, acest număr? Un răspuns științific, matematic ar fi că este un număr irațional (nu se poate exprimă ca raport între două numere întregi), cu un număr infinit de zecimale (deci nu poate fi scris sub formă de fracție zecimală periodică). Încă se calculează de către oamenii de știință , zecimalele numărului pi. La începutul calculatoarelor electronice, în anii 50 , un computer a calculat 2037 de zecimale, timp de 70 de ore. Progresul major a fost făcut de un japonez specialist în computere, în 1988 care a găsit 201 326 000 zecimale ale lui π.

Până și în Biblie se face referire la acest număr în legătură cu macheta unui bazin din fontă, construit pentru regele Solomon, pentru ritualurile de purificare, de către Hiram din Tyre, iar încă din secolul al V-lea d.Hr., chinezii știau că numărul π (pi) are o valoare cuprinsă între 3,1415906 și 3,14152927. În secolul al XVI –lea, Ludolph din Koln a calculat 32 de zecimale, care sunt inscripționate pe mormântul său. Alți matematicieni, vreme de secole, și-au dedicat întreaga activitate să aproximeze cât mai corect acest număr.

Există chiar ziua numărului π (pi), pe data de 14 martie (adică luna a treia, ziua 14 -3/14). Mulți susțin că este un număr sacru și l-au identificat și în proporțiile piramidelor.

Astrofizician american Carl Sagan , regizorul și scenaristul american Darren Aronofsky, compozitoarea Kate Bush sunt doar câteva nume care și-au exprimat în creațiile lor fascinația pentru acest număr.

În tradițiile ezoterice iudaice, ale Kabalei (Kabbalah), se consideră că Dumnezeu s-a folosit de π (cifra perfecțiunii), pentru a crea lumea. Mai mult, versetul 3.14 din Geneza este cel în care Yahve a blestemat șarpele.

Nenumărate alte aspecte ale realității se raportează la numărul π (pi) – structura ADN-ului, diviziunea celulară, “crop circle” (uriașele forme geometrice din lânuri, cu origine atât de misterioasă) etc. – miliarde de informații care se extind la infinit.

π ≈ 3,14159265358979323846264338327950288419716939937510… și aventura continuă încă.

Sursa foto: www.cnn.com

www.realitatea.net

Alexandru Florian Săraru – profesor, scriitor și antreprenor

Back to top button