Fără îngrășăminte, fermierii vasluieni avertizează că ne vom întoarce la agricultura de subzistență
Combinatul Azomureş a anunţat că opreşte temporar producţia, din cauza preţului ridicat la gaze naturale şi energie electrică. Cum acest combinat este cel mai important producător de îngrăşăminte utilizate de agricultura şi industria românească, fermierii avertizează că producția din anul viitor va scădea semnificativ.
Florin Platon, fermier din județul Vaslui și vicepreședintele Asociației „Forța Fermierilor”, a spus că agricultura se va întoarce în urmă cu 30 de ani, în ceea ce privește cantitatea de îngrășăminte chimice administrată la hectar.
„Închiderea temporară a combinatului Azomureș înseamnă o diminuare cu 50% din necesarul de îngrășăminte. Nu vom avea îngrășămintele necesare. Dacă Ministerul Agriculturii nu se va implica în rezolvarea acestei probleme va fi un dezastru la nivel național. Lipsa de îngrășăminte va duce la sapă de lemn fermierii. E greșită închiderea acestei fabrici. Cu părere de rău vă spun că vom face agricultură de subzistență”, a spus Florin Platon.
Lipsa îngrășămintelor chimice vine în paralel cu seceta prelungită din ultimele luni, care afectează serios zonele agricole din județul Vaslui. După ce au obținut producții foarte bune la culturile semănate în primăvară, fermierii se confruntă din nou cu seceta pedologică. Atât cultura de rapiță, cât și orzul și grâul au de suferit din cauza lipsei de apă din sol și nimeni nu știe cum vor evolua culturile în timpul iernii care se apropie.
Conform datelor Administrației Naționale de Meteorologie, în data de 18 octombrie 2021 rezerva de apă din sol în județul Vaslui pe o adâncime de 0-20 de centimetri era la un nivel foarte scăzut.
Reamintim că în data de 21 octombrie 2020, Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură Vaslui a autorizat la plată 1.651 de fermieri. Despăgubirile au fost acordate pentru culturile agricole afectate de seceta pedologică din toamna anului 2019. Suprafața totală autorizată la plată s-a ridicat la o suprafață totală de 57.363 hectare.